Dr. Qulpi: Öcalan, Ortadoğu’daki çözüm anahtarıdır

Strabourg eylemcilerini ziyaret eden eden Güney Kürdistanlı Doktor Faik Qulpi, "Abdullah Öcalan sadece Kürt halkının lideri değil. Ortadoğu’daki bütün sorunların çözümünün anahtarıdır" dedi.

Tecride karşı başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri, sağlık durumundaki olumsuzluklara rağmen kararlı şekilde sürüyor. Fransa'nın Strasbourg kentinde,  17 Aralık 2018 tarihinde 14 kişilik Kürt siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve aktivistin başlatmış olduğu açlık grevinde ise 146'ncı güne girildi.  Strasbourg eylemine Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve dostlarının yanı sıra, birçok çevreden ziyaretler ise devam ediyor.

‘ÖCALAN, HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE VERİYOR’

Gün içerisinde ise Güney Kürdistanlı Doktor Faik Qulpi, eylemcileri ziyaret ederek, eylemcilerin sağlık durumlarını kontrol etti. Ziyaret sonrasında bir açıklamada bulunan Dr. Qulpi, Kürt halkının Ortadoğu'daki en önemli halklardan olduğunu ifade etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, bölgedeki tüm halkların özgür yaşamasını istediğini sözlerine ekleyen Qulpi, Öcalan’ın bunun mücadelesini verdiğini vurguladı. 
Dr. Qulpi, "Öcalan özgürlük ve bağımsızlık için çalışmalar yürüttü ve Kürt halkı adına önemli kazanımlar elde etti. Bundan dolayı faşist Türk rejimi 20 yıldır Öcalan’ı İmralı cezaevinde tutuyor. Son 4 yıldır ise uyguladığı tecridi ağırlaştırarak, devam ettiriyor" dedi.

‘HERKES TECRİDE KARŞI MÜCADELE ETMELİ’

Dr. Qulpi, tecride ve direnişlere ilişkin şu mesajları verdi:
"Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve cezaevlerinde, dört parça Kürdistan'da, Avrupa ve Kanada’da binlerce Kürt aylardır açlık grevinde ve tecridin kaldırılmasını talep ediyor. Kürt halkı bu eylemler ve öncesinde, Avrupa ve Türkiye’ye Kürt Halk Önderi’nin demokratik ve özgür bir ortamda siyasi çalışma yürütmesi olanaklarının sağlanması yönünde çağrılarda bulunuyor.
Başta halkımız olmak üzere, dünyadaki demokrasi güçleri, insanım diyen herkesin Türk devletinin Kürt Halk Önderi’ne uyguladığı tecride karşı çıkması gerekiyor."

'SADECE KÜRTLERİN LİDERİ DEĞİL'

Dr. Faik Qulpi, Öcalan’ın sadece Kürt halkının lideri olmadığını dile getirerek, "Öcalan, Ortadoğu’daki bütün sorunların çözümünün, anahtarıdır” dedi.  Dr. Qulpi, Kürt sorununun da ancak Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgür çalışır konumda olması ile sağlanabileceğini dile getirdi. 

'AVRUPA TÜRKİYE'YE BASKI UYGULAMALI'

Herkesin Türk devletinin siyasetine karşı mücadele etmesi, tepkisini ortaya koymasının gerektiğine işaret eden Dr. Faik Qulpi, “Herkes, eylemlerle güçlü bir kamuoyu oluşturarak, Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa kurumlarını harekete geçirmelidir. Bu kurumların da Türkiye ile görüşmesi ve tecridin kaldırılması noktasında baskı uygulaması gereklidir” diye konuştu.