'Direnen Kürt halkı tüm hesapları boşa çıkarmıştır'

Türk devletinin saldırılarına karşı 22 gündür direnen Efrîn'e destek eylemleri sürüyor.

Avrupa’nın birçok merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarını protesto ediyor.

PARİS

Paris'te Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Direnen Kürt halkı tüm hesapları boşa çıkarmıştır" denildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Paris Efrîn'i Sahiplenme platformunun çağrısıyla yapılan yürüyüş saat 14.00'da Republiqe Meydanında başladı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Öcalan'a özgürlük", "Türk faşizmine geçit yok", "Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır" pankartları taşındı. Yürüyüş boyunca Öcalan'a yönelik tecrit ve Efrin'deki sivil katliamlara dikkat çeken bildiriler dağıtılırken, sık sık "Katil Erdoğan destekçisi Avrupa" sloganları atıldı.

KOMPLODA YER ALANLAR ŞİMDİ DE EFRÎN SALDIRISINDA YER ALIYOR

Kitle Bastille Meydanına geldiğinde bir miting gerçekleştirildi. Mitingde KCDK-E divan kurulu üyesi Murat Ceylan, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Paris Efrîn'i Sahiplenme platformu temsilcisi birer konuşma yaptı. Çağın direnişinin selamlandığı konuşmalarda şunlar ifade edildi: "Uluslararası komployla Öcalan'ın fikirlerini, paradigmasını engellemeye çalıştılar. Önderliğe yönelik komploda yer alanlar emperyalist devletler şimdi Türk devletinin Efrîn'de sivillere yönelik saldırılarına, katliamlarına sessizler. Ama direnen Kürt halkı tüm hesapları boşa çıkarmıştır, şimdi Öcalan'ın fikirleri ve paradigması doğrultusunda Rojava'da demokratik konfederalizim inşa ediliyor. Selam olsun Reber Apo'ya, selam olsun onun direnen yoldaşlarına".

Miting "Biji Serok Apo", "Biji berxewdane Efrînê " sloganları ile son buldu.

SYDNEY

Avustralya'nın Sydney kentinde Town Hall meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, dostları, sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve din insanları Türk devletinin Erfîn'deki saldırılarını protesto etti. Eylemde tertip komitesi adına konuşan Zeynep Korkmaz "Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimi üçüncü haftasını geride bıraktı. Erdoğan 24 saatte Efrîn'i işgal ederim diyordu ama hayal kırıklığına uğradı. Bizler dünyanın neresinde olursak olalım Efrîn direnişini sahipleneceğiz" dedi.

Efrîn ile dayanışma içinde olduklarını söyleyen Rahib Bill Crews ise "Özgürlük rüzgar gibidir imparatorluklar ve diktatörler düşecek ancak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin rüzgarı durdurulmayacak. Her şeyden önce ben bir insan olarak bugün sizinleyim ve her zaman kalbim Efrin halkıyla beraberdir" diye konuştu.

'SALDIRI BM'YE TAŞINMALI'

Yeşiller Partisi senatörü Lee Rhiannon da Erdoğan'ın Rojava'da inşa edilen modeli hedef aldığını belirterek, "Efrîn savaş nedeniyle yerinde yurdundan olan sivil halka kucak açarak yeni bir yaşam sundu. Kürtler insanlığın başına bela olan DAİŞ barbarlığını ortadan kaldırdı. Bu anlamda dünya Kürt hakkına borçlu. Avusturalya hükümeti Türk devletinin bu saldırılarına karşı sessiz kalmamalı. Avusturalya Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konsey üyesi, dolayısıyla bu hukuksuzluğu BM'nin gündemine taşımalı. Biz Yeşiller Partisi olarak bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

LONDRA

Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal girişimi İngiltere'nin Başkenti Londra'da da protesto edildi. Bugün Efrîn'e destek olmak amacıyla Birleşik Krallık Başbakanlık binası önünde bir hafta sürecek çadır eylemi başlatıldı. "Birleşik Krallık, Türk devletini desteklemekten vazgeç" çağrısı yapılan eylem her gün saat 12:00-18:00 arası devam edecek. Eyleme güçlü katılım çağrısı yapan Kürt Halk Meclisi, eylemlerinin aralıksız bir şekilde devam edeceği ifade etti.

EMDEN

Almanya'nın aşağı Saksonya eyaletine bağlı olan Emden kasabasında yüzlerce Kürdistanlı bir araya gelerek Efrîn'deki çağın direnişini selamladı. Aurich kadın meclisi, Zelal ve Rojava komitesi tarafından organize edilen yürüyüşte YPG/YPJ bayrakları taşınırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Katil Erdoğan", "Dün Hitler bugün Erdoğan" ve "Erdoğan Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı eylemde Efrîn'de yaşanan katliamlara karşı sessiz kalmayın çağrısı yapıldı.