Dersim Tertelesi’nde katledilenler Berlin’de anıldı

Berlin’de gerçekleştirilen anmada Dersim Tertelesi’nde yaşamını yitirenlerin mezar yerleri ve arşivlerin açıklanması talep edildi.

Tarih sayfalarına kara gün olarak geçen Dersim Tertelesi'nin 85. yılında katledilenler, Almanya’nın başkenti Berlin’de anıldı.

Nav-Berlin, Dest-Dan Kadın Meclisi, Dersim İnşa Kongresi, Feda ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) tarafından Berlin Brandenburger Tor’da gerçekleştirilen anmada, Türk devletinin katliamlarını günümüzde sürdürdüğüne işaret edildi.

GEÇMİŞTE DERSİM BUGÜN KÜRDİSTAN DAĞLARI

Saygı duruşu ile başlayan protestoda konuşan SKB Berlin’den Seher Yeter, “Dün Dersim, Gazi, Sivas ve diğer kentlerde Alevilere, Kürtlere, kadınlara, gençlere zulüm uygulandı, bugün halen  yaşanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz ise “85 yıl önce Dersim’de katliam oldu. Bugün de katliamlar oluyor. Şengal’de oluyor, Amed’de oldu, Nusaybin’de, Gever’de, Agiri’de oldu, Zilan’da oldu Koçgiri’de oldu. Bugün zindanlarda katliamlar oluyor. Devletin tüm kurumlarının altında birçok yerde katliamlar oluyor. Tecavüzler oluyor, çocuklar taciz ediliyor. Ne kadar kötü, insanlık dışı şey varsa yapılıyor. Bunlar sadece Erdoğan ve Türk devleti eliyle yapılmıyor; işbirlikçileri var. Başta ABD, NATO, Alman devleti, AB’nin ikiyüzlü devletleri ona yardım ediyor. Geçmişte Dersim’de yaptıklarını bugün Kürdistan dağlarında kimyasal gaz kullanarak yapıyorlar. Bu nedenle tüm Kürtler ve insanlığa çağrımdır; kimin eli bu kirli savaşta varsa tüm insanlık onu görmelidir” dedi.

UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

Berlin Parlamentosu eski milletvekili Hakan Taş ise konuşmasında “Aradan 85 yıl geçti; ama unutmadık, unutturmayacağız. Dersim’de yaşanan katliamı, soykırımı unutmamak için hep birlikte daha güçlü bir şekilde Berlin’de de, dünyanın farklı yerlerinde, tabii ki Kürdistanda da, katliamların yaşandığı her yerde sesimizi daha güçlü bir şekilde çıkaracağız.”

DERSİM TERTELESİ KARA GÜNDÜR

Demokratik Alevi Federasyonu(FEDA) adına konuşan Xase Bingöltekin ise Kirmanckî yaptığı konuşmada, “Bugün 85 yıldır Dersim Tertelesi hala sürüyor. 85 yıl önce kadınlar, çocuklar mağarada üzerlerine zehir dökülerek katledildi. Bugün de Şengal’de, Kürdistan’da yine bizi zehirliyorlar. Biz Dersim’i hiçbir zaman unutmadık . Her yıl bugün kara gündür” dedi.

DERSİM ‘38 İLE İLGİLİ TALEPLER

Dersim İnşa Kongresi (DİK) Berlin Temsilcisi Mehtap Erol ise Dersim Tertelesi’nin yıl dönümü nedeniyle DİK’in taleplerini sıraladı.

Mehtap Erol “mezarların yeri açıklanmalı, maktullerin emanetleri yakınlarına iade edilmelidir. Dersim Seyidlerinin mezarları kutsal Dersim topraklarına taşınmalıdır. 1938 katliamından sonra ailelerinden koparılan, aileleri katledilen çocukların akıbeti açıklanmalıdır. Sürgün edilenlerin tam listesi açıklanmalıdır. Döneme ait tüm arşivler açıklanmalıdır. Dersim 38 davası bütün Dersimlilerin davasıdır. Bu dava yalnızca kurumlara ya da aydınlara havale edilemeyecek kadar önemlidir. Dersim kendi davasına sahip çıkmalıdır. Dersim 38 davası siyasal çıkarlara kurban edilmeden, kriminalize edilmeden gerçeklik katında yürütülmelidir” dedi.