Danimarka'da Diyanet camileri ırkçılık ve savaş kışkırtıcılığı yapıyor

Danimarka'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Berlingske, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerden savaş kışkırtıcılığı yapıldığını yazdı.

Gazetenin yazarlarından Christian Birk, Suriye’deki Türk işgaliyle başlayan gerilimin Danimarka'ya sıçrama riski olduğu uyarısında bulundu.

Birk, Danimarka'da Türkiye'nin resmi bir devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 27 cami olduğuna ve bu camilerdeki imamların Türk devletinden maaş aldıklarına dikkat çekti.

Odense kentindeki Selimiye Cami'nin resmi Facebook hesabından Suriye'deki savaşa destek vermek amacıyla “Fetih Suresi”ni yayınladığını belirten Birk, bu durumun Danimarka'da yaşayan Kürtlerin tepkilerine yol açtığını kaydetti.

Konunun medya gündemine getirilmesinden sonra süre Türk-İslam Kültür Derneği- Odense Selimiye Camii'nin hesabından silindi.

CUMA HUTBELERİNDE KÜRTLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİ

Berlingske, geçtiğimiz ayın sonlarında da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerde imamların Cuma hutbelerinde ayrımcılık yaptıklarını ve Kürtlere yönelik nefret söylemlerinde bulunduklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Roskilde Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Uzmanı Mustafa Kemal Topal, AKP'nin iktidarını güçlendirmesinden sonra Avrupa'daki camilerin AKP'nin ideolojisinin yaygınlaştırıldığı mekanlara dönüştürüldüğü değerlendirmesinde bulunmuştu.

KÜRTLER, İMAMLARI PROTESTO EDEREK CAMİLERİ TERK ETTİ

Konu hakkında ayrıntılı araştırmalar yapan Topal, camilerde Kürtlere yönelik ayrımcılığı Ishoj ve Avedora semtlerindeki camilerde yaşananları örnek göstererek şu ifadelerle dile getirmişti:

“Her iki yerde de imamlar Kürtlerin inançlı olmadıklarını ve ülkeleri olmadığı için cennete gidemeyeceklerini söyledikleri için Kürtler, imamları protesto ederek camileri terk etti. Benim konuştuğum insanlar Kürtlere yönelik nefret söylemlerinin dayanılmaz olduğunu ve bundan dolayı cuma namazına gitmediklerini söyledi.”