Cenevre’de binler özgür ülke için yürüdü

Cenevre’de yüzlerin bir araya geldiği yürüyüşte, “Gerillanın dağda direndiği gibi biz de Avrupa sokaklarında direneceğiz” mesajı verildi.

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Güney Kürdistan’a işgal saldırısı başlattığı 17 Nisan akşamından beri sokakları terk etmedi.

Dün Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde düzenlenen üç günlük oturma eylemini sonlandıran Kürdistanlılar ve dostları, bugün de işgal saldırılarını düzenlenen merkezi bir yürüyüşle kınadı.

Eylemciler, yürüyüş için BM İnsan Hakları Komiserliği binasının olduğu Quai Wilson’da bir araya geldi. Saygı duruşu sonrası Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mülkiye Bulut bir konuşma yaptı.

Bulut, işgal saldırılarına karşı direnen gerillanın yanında olacaklarını vurgulayarak “Bu saldırılar durana, ülkemiz özgür olana kadar mücadele edeceğiz. Çocuklarımızın üzerine kimyasal atılıyor. Gerilla Kürdistan dağlarında direniyor, biz de Avrupa sokaklarında direneceğiz” dedi. 

Eyleme katılan İsviçre Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Nicolas Walder de bir konuşma yaptı. Walder, Türk devletinin saldırılarına karşı Kürtlerle dayanışma içinde olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Türk devletinin saldırıları uluslararası hukuka aykırıdır, asla tasvip etmiyoruz, saldırılara karşıyız. Bu saldırılar ilk defa olmuyor. Irak'ı işgal etmesi, oraya yerleşmesi kabul edilemez. Bunu protesto etmek için buraya geldik. Saldırılara karşı uluslararası kamuoyunda bir sessizlik var, buna karşı tepki göstermek için buradayız" dedi.

Daha sonra söz alan SP Federal Milletvekili Laurance Fehlmann Rielle de Avrupa devletlerinin sessizliğini kınadıklarını ve Türk devletinin saldırılarına karşı çıkılması gerektiğini belirterek;

"Türkiye'nin terörizmi gerekçe göstererek bölgelere saldırması asla kabul edilemez. Bunu gerekçe göstererek Irak'a girmesi asla savunulamaz. Bu konuda hükümetler, devletler tavır koymalıdır. Buna dair önergeler vereceğiz. Bu saldırılar yapılırken kimyasal silahlar kullanıldığını biliyoruz. Bu saldırılarda siviller yaşamını yitiriyor. Kadınlar ve çocuklar hedef alınıyor. Buna karşı bir duyarlılık yaratmak zorundayız. Hükümetleri iktidarları duyarlı olmaya çağıracağız" dedi.

Konuşmalardan sonra kitle, BM ofisinin bulunduğu Place Des Nations meydanına doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşün en önünde kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için kanlı beyaz tulum ve gaz maskesi takan bir grup yer aldı. Yol boyunca Kürtçe, Fransızca ve Türkçe "Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Kurdistan”, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bimre xiyanet” sloganları atıldı.

BM ofisinin bulunduğu Place Des Nations meydanında sona eren yürüyüşte, CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş kitleye hitaben bir açıklama yaptı. Kardaş; "İşgalci Türk devleti ve onunla işbirliği yapan ihanetçiler bilsin ki özgürlük gerillası asla yenilmez. Artık haberlerde işgale yer vermiyorlar. Çünkü onlar ve ihanetçiler kısa sürede zafer kazanacaklarına inanıyorlardı. Ancak özgürlük gerillası onlara öyle bir ders verdi ki artık sesleri çıkmıyor. İnanıyoruz ki yakın zamanda işgalcilerin ve onların yerli işbirlikçilerinin yenildiği müjdesini alacağız" diye konuştu.

Yarın 1 Mayıs İşçi Bayramı olduğunu hatırlatan Kardaş, herkesi 1 Mayıs alanlarına davet ederek, “İsviçre genelinde yapılacak kutlamalara kendi renklerimizle katılarak işgale karşı tutumumuzu ortaya koymak istiyoruz" dedi.