Celle’de Mam Zeki Şengali ve Atakan Mahir anıldı

Mam Zeki Şengalî (İsmail Özden) ile Atakan Mahir (İbrahim Çoban) ile beraber şehit düşen gerillalar, Almanya’nın Celle kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Almanya’nın Celle kentinde 15 Ağustos 2018’ze işgalci Türk ordusunun düzenlediği hava saldırısında şehit düşen İsmail Özden (Zeki Şengalî) ile 11 Ağustos’ta Dersim’de şehit düşen HPG Komutanlarından İbrahim Çoban (Atakan Mahir) ile beraber şehit düşen gerillalar anıldı.

Mala Êzidîya’da bir araya gelen Kürdistanlıların katıldığı anmanın yapıldığı salona YBŞ, TAJE (Tevgera Azadîya Jinên Êzidî) bayrakları ve KON-MED’in “Em te tucar jibîr nakin Mamê Gelê Kurd” yazılı pankartı asıldı.

Tertip komitesi adına Şêx Hüseyin, Yurtdışı Êzîdî Koordinasyonu adına Cahit Zerdeştî ve Mezopotamya İnanç Komitesi adına Jinda Pazarcık anmada birer konuşma yaptı.

Mam Zeki’nin oğlu Edip Özden ve Diyar Xerib’in amcasının kızı Kürdistan kısa bir konuşma yaparak 15 Ağustos’u tüm şehit ailelerine ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında kutlayarak direnişi yükseltme mesajı verildi.

Mam Zeki ve Atakan Mahir için hazırlanan sinevizyonun gösterimi ile devam eden anmada Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına ise kadın aktivisti Zozan Serhat bir konuşma yaptı.

Serhat, “Mam Zeki, Diyar Xerib, Mahir Atakan şahsında tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum. 15 Ağustos yeni bir hayatın başlangıcı ve dirilişimizin yıldönümüdür. Kürt tarihi Şengal de Êzîdyan’da yeşillendi, doğdu” dedi.

Anma, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevi direnişinde yer alan Kürt siyasetçi Ramazan İmir’in konuşması ile devam etti.

İmir, şunları söyledi: “Özgürlük hareketi ‘Kürdistan zorbaların elinde işgal altındadır’ şiarı ile mücadelesine başladı. İlk kurşun Agit ile başladı ve Mam Zeki’lerle devam ediyor. Bu kurşun ihanete, teslimiyete ve işgale karşı atılmıştır.

Mam Zeki’nin düşünceleri aramızda yaşıyor. Yürüttüğü mücadele her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Bizler şehitlere söz veriyoruz özgürlük için bir dakika durmadan devam edeceğiz.”

MŞD’den Şêx Lokman, “Mam Zeki Şengali Şengal dağında çocukların ve kadınların sesi oldu. Şengal dağında yeni bir yaşam yarattı. Oradaki insanların iradesini kırmak için Mam Zeki’yi hedef aldılar. Şengal halkını örgütleyebildiği için onu hedef aldılar” dedi.

KCDK-E adına konuşan Eşbaşkan Yüksel Koç ise, 15 Ağustos’un Agit şahsında 4 parça Kürdistan’da yaşandığını söyledi.

NAV-YEK Eşbaşkanı Çiçek Yıldız ise bugünün ağır ve acı bir gün olduğunu, ama şehitlerin Kürt halkının gözünü aydınlattığını söyledi. “Bugün bizim bağlılığımız hala devam ediyorsa bu binlerce yılın boşa gitmediğinin kanıtıdır. Katliamlar bizi bitiremedi ve sonuna kadar devam edeceğiz. Kürdistan da sayısızca şehit verdik” diyen Yıldız, Kürdistan’ın altın gibi olduğunu belirtti.

KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer de yaptığı konuşmada, “Tarihte rolünü oynayanlar var bazıları fiziki olarak bedenlerini verdiler fakat onların fedakarlıkları bizleri uyandırdı. Serok Apo’nun projesi Kürdistan’ın umudu oldu. Biz Kürtler Önder Apo gibi bir öndere sahip olduğumuz için çok şanslıyız” dedi.

Şehit ailesi Meclisi (KOMAV) adına Süleyman Hüseyin de şöyle konuştu: “Şehitlerimizin izinde olmayız. Bizim yolumuz bellidir. İlk atılımın fişeği olmasaydı bugün HPG, YPG, YPJ, YBŞ olmazdı”.

Bergen kentindeki Mala Êzidî adına konuşan Yalçın Sacık da “Mam Zeki bize özerkliği hediye etti. Biz bunu nasıl yürüteceğimizin yöntemi elimizdedir. Özellikle dernek ve evlerimize hep beraber sahip çıkmalıyız. Mam Zeki’nin dediği gibi ‘işlerinize devam edin ve güçlendirin’ hep beraber olalım” diye konuştu.

TEV-ÇAND adına da bir konuşma yapan Amele de şunları belirtti: “Mam Zeki şahsında bizlere dayatılan asimilasyonu kabul etmeyeceğiz.”

Anma konuşmalardan sonra sloganlarla sona erdi.