CDK-F, 300’e yakın delegeyle kongresini yaptı

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Paris’te 6’ncı kongresini 300’e yakın geleğenin katılımı ile Komünist Parti’nin tarihi binasında yaptı.

Kongre, Pazar günü gerçekleşti. Kongre salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” yazılı bir pankart ile Leyla Güven ve arkadaşlarının açlık grevine dikkat çeken bir pankart asıldı. Kongre gündemine açlık grevleri ve Beyaz Tülbentler Hareketi damgasını vurdu. Kongreye çok sayıda sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler yapılan saygı duruşunun ardından, Kürt siyasetçi Xebat Öcalan, TJK-F aktivisti Dilan Amed ve Villiers-le-Bel Halk Meclisi Eşsözcülerinden Yıldız Aydın’ın divana seçilmesiyle devam eden kongrede konuşmalar ve mesajlar bölümüne geçildi.

Komünist Parti Avrupa Milletvekili adayı ve Paris Belediyesi Yöneticisi olan Ian Brossat, Sol Parti Sözcüsü ve Paris Belediye Encümeni Danielle Simonnet, Yeşiller Eşsözcüsü Sandra Regol, Fransa Dostluk Koordinasyonu (CNSK) Sözcüsü Mireille Court ile France Insoumise Avrupa Milletvekili adayı ve eski milletvekili olan Sergio Coronado, Paris’te Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nde (ACTİT) süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) üyesi Özkan Özdemir ile Genel İş Sendikası (CGT) ve France Insoumise aktivisti olan Jacques Leleu kongredebirer konuşma yaptı.

BROSSAT: TÜRKİYE’NİN GÖREVLERİNE YERİNE GETİRMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM

26 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak olacak milletvekilliği seçimlerine Komünist Parti’den 1. sıra adayı olan Ian Brossat, “Aylardan bu yana Leyla Güven’in öncülüğünde binlerce Kürt, Abdullah Öcalan’ın tabii tutulduğu tecride karşı açlık grevindeler. Bir kısmı hayatını kaybetti, bir kısmı da şu an ölümün eşiğinde” dedi.

Brossat, şöyle konuştu: “Avrupa Parlamentosu’nda diğer arkadaşlarımla, Türkiye’nin görevlerini yerine getirmesi için mücadele edeceğim. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri Türk Devleti’nin demokrasi ve insan haklarına saygı duymadan, aynı zamanda; Türkiye’de yaşayan diğer halkların politik hakları ve Ermeni soykırımı tanınmadıkça mümkün olamaz.”

KÜRTLERİN DESTEKLEMEK AVRUPA’DA POPÜLİZME KARŞI DURMAKTIR

Yaptığı uzun konuşmada Rojava’ya olan hayranlığını da belirten Brossat, “DAIŞ’in yenilmesinde en önemli gücü oluşturdular. Savaş halinde olmalarına rağmen, Demokratik Konfederalizm Projesi’ni hayata geçiriyorlar ve feminist-ekolojist-barışçıl sistemi oluşturuyorlar. Kürtleri desteklemek Avrupa’da yükselen popülizme karşı durmak ve barışın güvencesi olmak demektir” diye konuştu.

Kendisiyle birlikte, AP milletvekilliği seçimlerinde aynı listede yer alan ve aynı zamanda CDK-F üyesi ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) aktivisti olan Cemile Renkliçay’la birlikte haklar için mücadele ettiklerinin altını çizen Brossat, “Bu halkların başında Kürt Halkı geliyor. Bu yüzden, Cemile’nin yanımızda olmasından çok büyük gurur duyuyoruz. Partimiz, milletvekillerimiz, senatör ve militanlarımız Kürt Halkının mücadelesinin her yerde taşıyıcıları olacaktır” dedi.

ÖZDEMİR: ÖZGÜR BİR YAŞAMIN KAPISINI ARALAYACAĞIZ

Açlık grevcisi Özdemir, “Sadece faşist diktatörlük altında değil, Kürt halkının kendi emekleri, kendi enerjisi, kendi katılımıyla oluşturmuş olduğu bütün demokratik ve kültürel kurumları saldırı altında” diyerek konuşmasına başladı.

Özdemir, şöyle devam etti: “Bu saldırıyı bugün, yaşamakta olduğumuz Avrupa’da da çok net bir biçimde görüyoruz. Kurumları, terör örgütü listesine alınarak, Mezopotamya ve Mir Müzik örneklerinde olduğu gibi, soykırımın bir parçası olarak kapatılıyorlar. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan 20 yıllık tecridin mutlak tecride dönüştürülmesine karşı, büyük bir mücadele veriliyor. Bu mücadele Rojava’da, Kürt halk direnişinin ilk ortaya çıktığı dönemlerde olduğu gibi, Kürt kadının iradesiyle, öncülüğüyle şekillendi ve gelişti.

Bugün bütün dünya, Kürt halkının dört parçaya bölünmüş değişik coğrafyalardaki direnişine, özgürlük arayışına, adalet arayışına tanıklık ediyor. Sadece Leyla Güven arkadaşımızın başlatmış olduğu öncülük açısından bunu söylemiyorum. Bunu Rojava’yı özgürleştiren Kürt kadının direnişinde görerek söylüyorum. Bunu bugün, tecride karşı sokaklarda süründürülmeyi, sokaklarda işkenceye maruz kalmayı göze alan, ama direnişte, ama çocuklarının mücadelesine sahip çıkmakta asla geri atmayan annelerimizde görüyorum. Bugün, direnen Kürt kadını, inanıyorum ki; bütün dünyaya bir ders veriyor: insanlık dersi veriyor.”

Özdemir, “Anadolu ve Mezopotamya’da, Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan bütün halklar için demokratik, daha özgür bir yaşamın kapısını aralayacağımızı düşünüyorum” diye noktaladı.

Sol Parti Sözcüsü ve Paris Belediye Encümeni Danielle Simonnet, “Bilmelisiniz ki; sizin politik deneyimlerinizden, politik kavganızdan biz çok şey öğrendik” dedi.

Bir feminist olduğunu ve bu noktada da Kürt kadınlarından çok şey öğrendiğini ifade eden Simmonet, Rojava’da oluşturulmaya çalışılan Demokratik Konfederalizm sisteminin dünyada biricik bir örnek olduğunu kaydetti.

Simonnet, Sol Parti adına CDK-F’nin kongresini selamlayarak, sözlerini Kürtçe “Jin, Jiyan, Azadî” diyerek bitirdi.

1 Mayıs Paris gösterilerinde, Fransız polisinin ağır saldırılarına maruz kalarak Salpêtrière Hastanesi’ndeki çok sayıdaki protestocuyla gözaltına alınan ve Yunanistan'ın Lavrio Köyü Kürt mülteci kampları için yeni bir dayanışma konvoyu hazırlayan Jacques Leleu da kongreye katılarak bir konuşma yaptı. Leleu,Erdoğan faşizmi ile Fransa’da son yıllarda artan faşizm arasında bağlantı kurarken, 1 Mayıs’ta Paris’te sendikalara sıkılan gazın ilk kez bu kadar şiddetli olduğunu belirtti.

Diğer bir çok konuşmacı da açlık grevleri ve ölüm oruçlarının önemine değindi. Beyaz Tülbentler Hareketi’nin sıkça anıldığı ve anaların mücadelesinin selamlandığı kongrede, bazı kadınların beyaz tülbentleri ile yer alması dikkat çekti.

Kongrede yapılan konuşmalarda Avrupa’daki eksiklikler de dile getirildi. Avrupa’daki asimilasyonun ‘yumuşak soykırım’ olarak değerlendirildiği kongrede, açlık grevlerine yaklaşım ve mücadeleye katkı açısından Avrupa ve dolayısıyla Fransa’daki mücadele de yetersiz bulundu.

Kongrede sırasıyla raporlar okunup görüşler ve eleştiriler alındı. Raporların aklanmasından sonra yapılan oylamalarda, 5’er kişiden oluşturulan Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu ve Başkanlık Divanı seçildi. Eşbaşkanlık seçimlerinde ise; Lokman Kanar ve geçen dönem de eşbaşkan olan Fevziye Erdemirci seçildi.