Cansız, Doğan ve Şaylemez Paris’te stran ve şiirlerle anıldı

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, Fransa’nın başkenti Paris’te stran ve şiirlerle anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, TEV-ÇAND Paris tarafından bir etkinlikle anıldı. Stran ve şiirlerin okunduğu anma etkinliğinde yapılan konuşmalarda, Cansız, Doğan ve Şaylemez’in kişiliği ve mücadelesi anlatıldı.

Hozan Şemdin, Maruf, Süleyman Çarnewa, Nûarîn, Farqîn Azad ve TEV-ÇAND üyeleriile Cansız’ın kardeşi Metin Cansız ve Şaylemez’in babası Cumalı Şaylemez de katılarak birer konuşma yaptı.

‘SANATIMIZLA ONLARI ANACAĞIZ’

Anma etkinliğin açılış konuşmasını yapan TEV-ÇAND Paris üyesi Samye Tunç, Paris’te katledilen 3 Kürt kadınını anmaya devam edeceklerini belirterek, “Biz de her yıl TEV-ÇAND olarak onları anıyor, şarkılarımızı onlar için söylüyoruz. 3 arkadaşımız da sanata karşı çok hassas ve duyarlıydılar. Sakine Cansız her zaman ‘Sanat ve kültür ruhumuzu temizliyor. Onun için sanat bu devrim içerisinde daha gelişmeli ki, bütün ruhlarımızı temizlemeli’ diyordu. Biz de yaşadığımız sürece stranlarımızda, sanatımızda onları anmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ONLARIN ANISINA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’

Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez ise 9 Ocak’ın Kürtler için kara bir gün olduğunu belirterek, “Biz Kürtlere böylesi acıları yaşatanları unutmayacağız ve onları kınıyoruz. Kürdistan’da öyle aileler var ki 3-5 çocuğunu bu mücadeleye vermiş, mezarlarının nerede olduğunu bilmiyor. Herkes şehitlerin anısına sahip çıkmalı” dedi.

Hozan Şemdin ise Cansız, Doğan ve Şaylemez ile birlikte kaldığını ve tanıdığını belirterek, şunları söyledi: “Bu katliamı dünyanın utancıdır. Biz onları unutmayacağız. Özgürlüğümüzü sağlayana kadar onları anacağız. Şehitlerimiz ölümsüzdür.”

Anmada Metin Cansız da Sakine Cansız’ın 2011 yılında yazdığı bir şiiri okudu.

STRANLAR CANSIZ, DOĞAN VE ŞAYLEMEZ İÇİN SÖYLENDİ

Yapılan konuşmaların ardından Süleyman Çarnewa, Hozan Şemdin, Maruf, Nûarîn, Farqîn Azad ve Paris TEV-ÇAND müzik grubu Cansız, Doğan ve Şaylemez anısına stranlar söyleyerek, andı.