Brighton’da Kürt Dili Bayramı kutlandı

İngiltere’nin Brighton kentinde Kürt Dili Bayramı kapsamında ‘Kardeha Kurdi’nin açılışı coşkuyla gerçekleştirildi.

İngiltere’nin Brighton kentinde Kürt Dili Bayramı’nda ‘Kargaha Kurdi’ adlı Kürtçe Atölye Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış ve kutlamaya   Kürt Siyasetçi Osman Baydemir, İşçi Partisi Brighton Milletvekili ile Lloyd Russel Moyle ile çok sayıda kişi katıldı. Açılışta Kürt dili eğitim alan çocuklar müzik dinletisi sundu. Kürtçe şarkılar eşliğinde halayların çekildiği etkinlikte Kürtçenin önemine vurgu yapıldı.  

'KÜRTÇE İÇİN HASSASİYET GÖSTERELİM'

Kargaha Kurdi’nin açılışında konuşan Baydemir, tüm Kürdistanlıların ve özellikle Kürt öğretmenlerin bayramını kutladı. Kargaha Kurdi’nin İngiltere'nin East Sussex ve Brighton tarihinde önemli bir yer edineceğini ifade eden Baydemir, “Ben ana dilimi okulda değil, evde Sito anamdan öğrendim. Taybet Ana'nın şahsında dil emekçisi olan tüm annelerimizi anmak istiyorum. Ben dilimi annemden öğrendim. Ancak bugün ne yazık ki artık annelerin önemli bir kısmı artık Kürtçe bilmiyor. Yani bir anlamda çocuklarımız artık öğretmensizdir. Öğretmenleri olmayan bir dil yok olma eşiğindedir. Nasıl ki çocuklarının yabancı dilleri öğrenmeleri hiçbir masraftan kaçınmayan Kürt aileleri  benzer hassasiyeti Kürtçe için de göstererek Kürt öğretmenlere sahip çıkmalıdır” dedi.

'KÜRT DİLİ AĞI KURDUK'

Etkinlikler kapsamında çocuklar Celadet Ali Bedirxan’ın Kürt dili alanındaki çalışmalarını Kürtçe ve İngilizce okudu. Ardından yine çocuklar tarafından bir müzik dinletisi sunuldu. Kargaha Kurdi’nun kurucusu Cevahir Sadak Düzgün’ün de konuşma yaptığı etkinlikte, 17 yıl boyunca Amed’de Kürt dili ve kültürü alanında çalışmalar yaptığını ifade etti.  Türk devletinin Kürtlerin sahip olduğu tüm kurumları hedef aldığını dile getiren Sadak, “Belediyelere kayyumlar atadı, tüm kurumları hukuksuz bir şekilde kapattı. Adeta bir tufan gibi büyük zulümlerle yeniden karşı karşıya kaldık. Bu zulme karşılık bir araya gelen üç yüz kişinin oluşturduğu Kürt Dili ve Kültür Ağı içinde bulunan herkes Kürtçe dil ve kültürüne hizmet etme sözünü verdi. İşte bu nedenle Kürtçe öğretmenlik yapmaya karar verdim. Amacımız, herkesin bildiği ve sahip olduğu kadar Kürtçeyi çocuklarımıza öğretebilmektir. Ben de sahip olduğum bilgi kadar öğretmeye gayret göstereceğim” diye kaydetti.  

İNGİLİZ YAZARDAN KÜRTÇE ŞİİR DİNLETİSİ

Şair, Yazar Matt Broomfied, 3 yıl yaşadığı Rojava'da yaşadığı süre içinde kaleme aldığı şiirleri Kürtçe ve İngilizce okudu. Rojava eğitim sisteminden çok etkilendiğini belirten, Kürtçeyi çok iyi derecede konuşup yazabilen Broomfied, yakında yayınlanacak olan kitaplarından söz etti.  

Program sonunda tüm Kürtçe emekçilerinin şahsında Mamoste Sadak’a Kürt diline katkılarından dolayı bir buket çiçek sunuldu.