Binler Zürih’te HDP mitinginde buluştu: Biz kazanacağız!

İsviçre’de “Diktatörlük kaybedecek, halklar kazanacak” mitinginde farklı kesimlerden bir araya gelen binlerce kişi, “7 Haziran’da sarstık 24 Haziran’da yıkacağız” mesajı verdi.

24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde HDP ve onun cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı desteklemek için İsviçre’de kurulan Diktatöre Karşı Seçim Platformu, Zürih’te görkemli bir miting düzenledi. İsviçre’nin bütün kentlerinden bir araya gelen binlerce kişinin katılımıyla Zurih Helvetiaplatz’da coşkulu bir miting gerçekleştirilirken, mitingde “7 Haziran’da sarstık 24 Haziran’da yıkacağız” mesajı verildi. Mitinge konuşmacı olarak ise HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu adına Turgut Öker ve HDK-Avrupa Eş Başkanı Demir Çelik’in yanı sıra Diktatörlüğe karşı Seçim Platformu içerisinde yer alan örgüt temsilcileri katıldı.

HDP bayrakları ve Demirtaş posterleri ile donatılan miting alanında, sık sık hep bir ağızdan “Senle değişir”, “Demirtaş’a özgürlük”, “Halklar kazanacak” gibi sloganlar atıldı. Her kesimden ve her yaştan insanların katılımıyla gerçekleştirilen miting, direniş türküleri eşliğinde çekilen halaylarla başlarken özellikle miting boyunca yaşlı kadınların ve gençlerin hep bir ağızdan attıkları özgürlük sloganları dikkat çekenler arasındaydı. Mitinge katılan Karadenizliler ise açtıkları pankartlarla Pontus Rum Katliamını yıl dönümünde kınarken, halkların birlikteliği ve üstü kapatılan katliamların aydınlatılması için HDP’nin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘ÇÖZÜMÜN ADRESİ HDP’DİR’

Mayıs Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde ilk olarak İsviçre Diktatöre Karşı Seçim Platformu adına Nihat Halis söz aldı. 24 Haziran seçimlerinin Türkiye halkları açısından önemine değinen Haliç, “24 Haziran’da Erdoğan diktatörlüğüne son vermenin zamanıdır” dedi. İsviçre ve Avrupa’daki seçmenlere sandık başına giderek oy kullanması gerektiği çağrısı yapan Halis, “Demokrasi, özgürlük ve gerçek adalet gönülleri olarak bizler, çözümün HDP’de olduğunu iyi biliyoruz bu yüzden diyoruz ki; bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye” diye ekledi.

ÖKER: İNKARÇI ZİHNİYETE 24 HAZİRAN’DA SON VERECEĞİZ

Daha sonra mitinge Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu adına ise Turgut Öker söz aldı. 24 Haziran seçimlerinin Türkiye halkları için tarihi bir fırsat olarak değerlendiren Öker, “Bu seçimlerde HDP vazgeçilmez bir seçenektir. Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Türkü yani herkese bizim namus borcumuz var. Bu borcumuzu yerine getirmek için 24 Haziran’da birlikte olmalıyız. Bedeli ne olursa olsun Demirtaş’ı ve arkadaşlarını dışarı çıkaracağız onlara sözümüz var” dedi.

“Kimliğimizden ve inancımızdan kaynaklı hep ötekileştirildik” diyen Öker, “Yüzyıllık bu inkârcı zihniyete ve düzene son vermenin zamanı geldi. Bunu da 24 Haziran’da HDP ile yapacağız” ifadelerini kullandı.

SARIYILDIZ: HDP TEK SEÇENEK

Öker’in ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde Türkiye ve Kürdistan halkları için tek tercih olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. Erdoğan ve AKP faşist rejiminin sıkıştığı için ülkeyi bir erken seçime götürdüğünü söyleyen Sarıyıldız, “Erken seçimle muhalefeti hazırlıksız yakalamaya çalışanlar yanıldı. Bugün halklar ayakta ve bir kez yine HDP’nin yanında saf tutuyorlar. 7 Haziran’da sarsılan zihniyete ve düzene son vermek için 24 Haziran’da daha güçlü HDP demeliyiz” dedi.

Avrupa’dan gidecek oyların önemine özellikle vurgu yapan Sarıyıldız, Avrupa’daki seçmenlere sandık başına giderek oy kullanma çağrısı yaptı.

‘ERDOĞAN DİKTATÖRLÜĞÜNÜ DURDURMALIYIZ’

Sarıyıldız’ın ardından sırasıyla birçok örgüt adına yapılan konuşmalarda ise 24 Haziran seçimlerinin önemine değinilerek, bu seçimlerin Erdoğan diktatörlüğünü durdurmak için Türkiye halkları için büyük bir şans olduğuna vurgu yapıldı. Erdoğan diktatörlüğüne son vermek için herkesin sandığa gitmesi gerektiğine değinilen konuşmalarda ise “7 Haziran’da sarstık, 24 Haziran’da yıkacağız” mesajı verildi.

Miting yapılan konuşmalarına ardından birçok sanatçının seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla geç saatlere kadar devam etti.