Berlin’de siyasi tutsaklarla dayanışma paneli

Tutsaklarla Dayanışma Platformu (TSP), 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’de bir panel düzenleyerek, devrimci tutsaklara destek verilmesi çağrısında bulundu.

Berlin’de düzenlenen panelde, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından, İstanbul İnsan Hakları Derneği Şubesi Yönetim Kurulu ve Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin’in Türk devletinin hapishaneler politikasını değerlendirdiği bir video gösterimi yapıldı. 

TSP ve genç kadın örgütü Zora adına yapılan sunumlarla devam eden panelde, devletlerin hapishane, tecrit ve izolasyon politikaları ile devrimci tutsakların direnişi tartışıldı.

Sunumlarda, Türkiye’den Hindistan’a, Filipinler'den ABD'ye, Meksika'dan İran'a, Almanya'dan Fransa'ya, İsrail'den Güney Kürdistan'a kadar birçok ülkede devrimci mücadele verenlerin gözaltı, tutuklama, işkence ve tecrit gibi saldırılara maruz kaldığı vurgulandı. 

Devrimci mücadelenin sınıf mücadelesinin bir parçası olduğu belirtilirken, devrimci tutsakların sahiplenilmesi ve saldırıların önlenmesinin dışarıdakilerin görevi olduğu dile getirildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki üç yıldır süren mutlak tecridin tutsakların direnişini güçlendirdiği ve hak taleplerinin sahiplenildiği ifade edildi. 

Panelde, hapishanelerdeki hak gasplarının artması ve tutsaklara yönelik baskıların yoğunlaşması da eleştirilirken, sosyalistlerin bu baskılara boyun eğmeyecekleri vurgulandı ve enternasyonal dayanışmanın önemi vurgulandı.

Almanya'da devletin ilerici ve devrimci güçlere yönelik saldırıları da panelde tartışıldı. Ceza yasasının devrimcileri ve ilericileri susturmaya çalıştığı belirtilirken, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin meşru olduğu vurgulandı.

Paneldeki sunumların ardından, katılımcılar arasında tartışmalar yürütüldü. Özellikle Alman devletinin devrimcilere ve antifaşistlere karşı verdiği saldırılara karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı.

Değişik ülkelerden hapishanelerdeki tutsakların resimlerinin sergilendiği panel, "Politik tutsaklara özgürlük" sloganıyla sona erdi.