Belçika ve Almanya'da yoğun seçim çalışmaları

Belçika ve Almanya'da yaşayan Kürdistanlılar ile Türkiyeliler, HDP için seçim çalışmalarına hız verdi.

Belçika’da 24 Haziran’da HDP ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceğini açıklayan kurum ve kişilerin oluşturduğu Seçim Koordinasyonu, yoğun bir programla çalışmalarına başladı. 

HDP için Belçika Seçim Koordinasyonu Pazar günü Liege’de iki ayrı toplantıda Êzidî ve Alevi toplumu ile bir araya gelirken, Verviers, Brüksel ve Charleroi kentlerinde Alevi derneklerinin düzenlediği kahvaltı etkinliklerine katıldı. Koordinasyon, 24 Haziran seçimlerinde faşist diktatörlüğe karşı Avrupa’da alınacak tavrın önemine dair tartışmalar yürüttü.

Liege Alevi Kültür Merkezi'nde ortak düzenlenen kahvaltı etkiliği sonrası yapılan tartışmalarda, diktatörlüğe karşı halkların aşağıdan birlikteliğinin önemine ve eşit haklar temelinde bir arada yaşamanın sağ ittifaklar karşınında teminatının HDP olduğuna vurgu yapıldı. 

Liege Êzidî Derneği'nde yapılan toplantıda da, AKP/Erdoğan faşizminin sadece Türkiye’de değil, tüm Ortadoğu’da militarist, katliamcı politikalardan sorumlu olduğu ve ancak savaş ile ayakta durabildiği vurgulandı. Toplantıda, bu faşist dikatatörlüğü yıkmanın halkların ortak duruşundan geçtiği belirtildi.

AYDAR: ÖZGÜR YAŞAMIN TEK YOLU AKP'Yİ YIKMAK

Burada bir konuşma yapan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, hem Türkiye hem Ortadoğu halkları için eşit ve özgür bir yaşamın kurulabilmesinin tek yolunun AKP iktidarının yıkılmasından geçtiğini vurguladı. 

HDP için Avrupa Seçim Koordinasyonu adına konuşan Yüksel Koç da, AKP'nin Avrupa’da gerçekleşen erken oy kullanma sırasında zaten sandıkta mahkûm olacağını belirtti.

Verviers Alevi Derneği ve Brüksel ve Charleroi Alevi Kültür Derneklerinde de CHP’nin faşist diktatörlükten kurtuluş çaresi olarak sağ-milliyetçi bir ittifakı Türkiye’nin önüne bir alternatif olarak koymasını eleştirdi.

Brüksel Alevi Deneğinde bir konuşma yapan Filiz Koçali AKP iktidarının Kürt halkına inkar ve soykırımı dayatırken, kadınların kazanılmış haklarına saldırdığını söyledi.

Charleroi Alevi Derneğinde konuşan Mustafa Pazarcık da halkların lehine tek ittifakın HDP etrafında kurulabileceğini kaydetti.

KAYIT İŞLEMLERİ

Bruksel’de toplanan NAV-BEL Meclisi de önümüzdeki sürece ilişkin kapsamlı bir planlama yaptı. Meclis, 12 Mayıs’a kadar yurt dışı seçim kütüğünde kayıtlı olmayanlara kayıt işlemleri sırasında yardımcı olmak ve sonrasında oy kullanma işlemi sırasında konsolosluklara erişimi kolaylaştırmak için ayrıntılı bir planlama oluşturdu.

Belçika Koordinasyonu da 12 Mayıs’a kadar özellikle 18 yaşını yeni doldurmuş gençlerin yurt dışı seçmen kaydının yapılması konusunda çalışmalarını yoğunlaştıracak. Seçim güvenliğinin alınması doğrultusunda çalışmalar yapan Koordinasyon, hem Belçika’daki oy kullanma süresince görev alacak müşahitleri belirledi hem de Türkiye’deki oy kullanma işlemi için gözlemci heyet oluşturmak için çalışmalarına başladı. Koordinasyon Belçikalı gazetecilere de cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş ile röportaj yapmaları çağrısında bulundu.

Koordinasyon, önümüzdeki haftalarda Ermeni, Keldani, Asuri, Süryani halklarıyla bir araya gelecek ve yerellerde halk toplantıları düzenleyecek.

HALK ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK

Belçika’da HDP’yi destekleyen kurum ve kişiler 20 Mayıs’ta tüm halkları, emekten ve demokrasiden yana tüm kurum ve kişileri bir araya getirecek bir halk şenliği düzenleyecek.

Belçika’da oy kullanma işlemi 15-19 Haziran arasında gerçekleşecek. Seçmen kütüğüne kayıt işlemleri 12 Mayıs’a kadar devam ederken, Antwerpen ve Brüksel konsoloslukları hafta içi saat 18.00’e kadar açık ve 12 Mayıs Cumartesi günü de kayıt alacak.

MUNSTER

Almanya'nın Münster kentinde HDP Van Milletvekili Tuğba Hazer'in de katılımıyla bir araya gelen Kürt halkı, 24 Haziran'da yapılacak olan genel seçim hazırlıklarına başladı.  

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anılmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Hazer, AKP-MHP diktatörlüğüne karşı herkesin seçimde oy kullanması için çalışma yürütmesini istedi.

Hezer, "Herkes bir milletvekilidir, herkes bir basın" vurgusunda bulundu.