Baskına tepki: Almanya bir hukuk devleti mi, polis devleti mi?

Alman polisi, 5 Nisan günü Hannover’deki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ni bastı. Kürt yetkililer “korsanvari baskını” kınayarak, Alman hükümetinin Türk devleti ile suç ortaklığına tepki gösterdiler.

Hannover’deki dernek Perşembe sabahı polis baskınına maruz kaldı. Dernekte yapılan aramalar sırasında çok sayıda pankart ve broşür ile çatışmalarda hayatını kaybeden gerillalar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarına el konuldu. Polis ayrıca dernekteki kitaplara da el koydu.

Polis herhangi bir ciddi gerekçe sunmadan “PKK derneği” olduğunu öne sürdü. Aynı iddialarla daha önce Lehrte kentinde bir düğün salonundaki gerilla anması da polis baskısına maruz kalmıştı.

Hannover’deki merkezin eşbaşkanı Ayfer Amara, polisin iddialarını reddetti. Dernekteki aramalar saat 15.30’a kadar sürdü. Bu sırada dernek önünde protesto eylemi yapıldı. Eylem sırasında konuşan NAV-DEM Eş Başkanı Tahir Koçer, “Bize bağlı bütün dernek ve kurumlar yasal olarak faaliyet gösteriyorlar. Hannover derneğimiz de bu çerçevede halkımıza hizmet ediyor” dedi.

Koçer, “Polisin korsanvari bir şekilde sabahın erken saatlerinde bu şekilde derneğimize baskını kabul edilemez. Bu keyfi bir yaklaşımdır. Hannover polisinin Kürtlere tahammülsüzlüğüdür” diye ekledi.

Hannover polisinin Kürtlere ve etkinliklerine sık sık zorluk çıkardığını ifade den Koçer, en son Newroz etkinliklerinin de yasaklanmak istendiğini hatırlattı.

Kürtler ve dostları aynı gün saat 19.00’da tren garı önünde protesto eylemlerini sürdürdüler. Burada bir konuşma yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Biz artık biliyoruz, Merkel hükümeti talancıların ve işgalcilerin yanında duruyor ve Kürt düşmanlığında birleştiler” dedi.

Bunu Efrîn’e yönelik işgal sırasında da gördüklerini ifade eden Koç, ancak Alman halkı ve kurumlarının Kürtlerle beraber olduklarını kaydetti.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise “Biz artık soruyoruz, Alman devleti bir hukuk devletti mi yoksa bir polis devleti mi?” diye sordu.

Kürtlerin demokratik ve meşru siyaset yapma hakkını ellerinden almaya çalıştıklarını kaydeden Göksungur, “Elbette biz buna izin vermeyeceğiz, derneklerimiz evlerimizdir” vurgusunda bulundu.

Göksungur konuşmasının ardından MLPD’den bir temsilci, Kürtlerle dayanışma mesajı verdi. Protesto eyleminde yer alan ATIK de baskını kınadı.

Eylem sırasında bir genç zafer işareti yaparken polis tarafından gözaltına alındı. Polis ayrıca APO yazılı bir afişe el koydu. Eylemciler, polisin provokasyon yaratmaya çalıştığı tepkisinde bulundu. Gözaltına alınan genç de kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.