Basel’de kayıplar için

17-31 Mayıs Kayıplar Haftası ve Cumartesi annelerinin eyleminin 739’uncu haftasında İsviçre’nin Basel kentinde eylem düzenlendi.

17 - 31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesiyle bugün 739. haftasına giren dünyanın en uzun soluklu eylemlerinden Cumartesi Annelerine destek vermek amacıyla Basel kentinde Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) öncülüğünde Claraplatz’da bir eylem yapıldı.

Türkiye’de 27 Mayıs 1995’te İstanbul Galatasaray Lisesi önünde kayıp yakınları tarafından her Cumartesi kayıplarının akıbetini sormak ve sorumluların yargılanmasını talep etmek için başlatılan eylem bugün 739. haftasına girdi.

“Anaların öfkesi, katilleri boğacak” şiarıyla düzenlenen eylemde barış anaları tarafından beyaz tülbent takılarak hem Cumartesi Annelerinin eylemi sahiplenilirken hem de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecritin kırılması amacıyla süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsakların analarına yönelen faşist devlet şiddeti de protesto edildi.

“Kayıplara son” pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşınırken kayıplara işkenceyi temsil eden ayakkabılar sergilendi.

ICAD adına yapılan basın açıklamasında “Cumartesi Annelerine yönelik saldırılar ve engeller, Erdoğan diktatörlüğünün toplumsal muhalefete yönelik baskıların, işkencelerin, katliamların, demokratik hakların gasp edilmesinin ve tecridin bir parçasıdır. Bundan dolayıdır ki, HDP milletvekili Leyla Güven’in 7 Kasım 2018’de PKK Lideri Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi, hapishanelerde binlerce ve dışarıda onlarca yurtsever ve komünistin katılımıyla sürmektedir. 30 tutsak süresiz açlık grevini ölüm orucuna çevirmiş bulunuyor. Kritik bir aşamaya gelmiş bulunan açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde daha fazla ölümler yaşanmadan, talepleri kabul edilmelidir. Tecrit bir insanlık suçudur ve derhal kaldırılmalıdır” denildi.

Almanca bildirilerin okunmasının ardından eylem “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarıyla sonlandırıldı.