Avrupa Yeşiller Partisi: Demokratik bir Türkiye mümkün

Avrupa Yeşiller Partisi, Türkiye'de demokrasinin tehdit altında olduğunu belirtti, "Demokratik bir Türkiye mümkün. Uyanık olunmalı" dedi.

14 Mayıs seçimleri için Türkiye’de bulunan Avrupa Yeşiller Partisi (European Greens) Eşbaşkanı Mélanie Vogel ve Avrupa Yeşiller Partisi Komite Üyesi Mina Jack Tolu, seçim sonuçlarına ve 2. tura ilişkin açıklama yaptı.

Yeşil Sol Parti’nin baskılara karşı 60’tan fazla milletvekili kazandığına vurgu yapan Avrupa Yeşilleri, "Türkiye'deki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye ve Avrupa için büyük önem taşıyan bir olaydır" dedi.

Açıklamada, "Geçici sonuçlar, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çatısı altında seçime girdiği, üye partimiz Yeşil Sol Parti'nin (YSP) oyların yüzde 8.8'ini alarak Türk Parlamentosunda 60'tan fazla sandalyeye sahip olacağını gösteriyor" denildi.
"Ayrıca yüzde 87'den yüzde 93'ün üzerine çıkan rekor bir katılım oranı gözlemledik" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Vatandaşlar farklı bir Türkiye için oy kullanma haklarını kullandılar ya da kullanmaya çalıştılar" diye belirtildi.

'SEÇİM GÜVENLİĞİNE DAİR UYANIK OLUNMALI'

Sivil toplum örgütleri ve seçim gözlemcilerinin ülke genelinde oy kullanma merkezlerini korumak için muazzam çaba gösterdiğinin kaydedildiği açıklamada, "Kürt bölgelerinde seçmenlerin korkutulduğuna dair haberler, bu tür sivil girişimlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Türkiye'de seçimlerin dürüstlüğüne yönelik her türlü tehdide karşı uyanık olmaya devam etmeliyiz" denildi.

'DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDADIR, DEMOKRATİK TÜRKİYE MÜMKÜNDÜR'

Açıklamada, "Avrupa Yeşilleri olarak, Recep Tayyip Erdoğan rejiminin Kürt toplumuna, gazetecilere ve ana muhalefet partilerinden HDP'yi yasaklama girişimleri ve muhalefet mitinglerine yapılan saldırılar gibi muhalefet üyelerine yönelik bariz saldırılarını kınıyoruz" diye belirtildi.

Avrupa Yeşiller Partisi, "Erdoğan yenilmemiştir ve demokrasi tehdit altındadır. Bu seçimlerde sahada gördüğümüz şey, muhalefetin daha önce hiç olmadığı kadar birlik içinde olduğudur. Bu da gösteriyor ki böylesine bölünmüş ve kutuplaşmış bir ülkede bile çok farklı fikirlere ve platformlara sahip insanları demokratik bir toplum inşa etmek üzere bir araya getirmek mümkündür."

Avrupa Yeşiller Partisi, 28 Mayıs'ta Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında ikinci tur seçiminin yapılacağını hatırlatarak, "Önümüzdeki iki hafta kritik olacak ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Sonuç 28 Mayıs'ta ne olursa olsun, Yeşil ortaklarımızı ve demokratik, kapsayıcı bir Türkiye için çalışanları desteklemeye devam edeceğiz. Demokratik bir Türkiye mümkündür" dedi.