Avrupa Konseyi Demirtaş’ın derhal tahliyesini istedi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK), AİHM’in kararlarına uymayan Türk devletini Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş’ı derhal serbest bırakmaya, Osman Kaval için ise diyalogu sürdürmeye çağırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş ve Kavala için aldığı kararların infazını denetlemek üzere toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ankara’nın kararlara uymadığı eleştirisinde bulundu. 

Gezi Davası'nda AİHM Büyük Dairesi'nin derhal serbest bırakılması kararı aldığı Osman Kavala hakkında müebbet hapis cezası bulunuyor. 

Cezaevinde rehin tutulan Selahattin Demirtaş hakkında da AİHM Büyük Dairesi serbest bırakılması yönünde karar almıştı. 

Strasbourg’da toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in bu kararlarını bir kez daha ele aldı. 

Komite, AİHM kararı gereği Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması çağrısını yinelerken, Demirtaş’ın durumunda değişiklik olmaması halinde Haziran 2024'teki oturumlarında ikaz niteliğinde bir ara karar alacağını vurguladı.

Komite, AİHM'nin Osman Kavala kararının uygulanış sürecinde Türkiye ile teknik diyaloğu ön plana çıkaran politikasını sürdürürken, Ankara ile yürütülen üst düzey siyasi ve teknik görüşmelerin devam etmesi yönünde karar aldı. 

Kavala konusuna AİHM'nin kararını uygulamayan Türkiye, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin denetimine girmişti. 

Bakanlar Komitesi, AİHM kararı gereği Kavala'nın "derhal serbest bırakılması" için Ankara'ya yeniden çağrıda bulundu ve diyalog vurgusu yaptı. Ancak, kararlara uymayan Ankara’ya yönelik herhangi bir yaptırım kararı alınmadı.