Avrupa’daki Kürtler Efrîn için ayakta

Türk devletinin Efrîn ve Kuzey Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları Avrupa’da kitlesel bir şekilde protesto ediliyor.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Türk devleti protestoları sürüyor.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde Efrîn’e yönelik saldırılarını protesto etmek için Alevi, Türkiyeli ve Kürt kurumları tarafından ortak bir miting düzenlendi. Mönckebergstrasse'de gerçekleştirilen eylemde ortak bildiri okuyan NAV-DEM temsilcisi Yavuz Fersoğlu, Efrîn'e işgal harekatını kınayarak, Rojava ve Kuzey Suriye'de direnen YPG ve YPJ'yi desteklediklerini söyledi.

Almanya hükümetine çağrı yapan Fersoğlu, derhal ikiyüzlülüğünü bırakıp Türk devletine karşı tavır koyması gerektiğini söyledi. Hamburg'da her gün devam eden eylemlilik kapsamında Perşembe günü saat 18.30'ta Sternschanze semtinde bir protesto eylemi düzenlenecek. Cuma günü ise Hamburg'a gelecek olan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel protesto edilecek.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de yüzlerce kişinin katılımı ile bir eylem düzenlendi. Faşistlerin provokasyon girişimine rağmen büyük bir coşku ile gerçekleşti. Eylemde yapılan konuşmalarda Efrîn halkına sahip çıkmak gerektiği ve her an alanlarda olunması gerektiği belirtildi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde de yüzlerce kişinin katılımı ile bir protesto eylemi düzenlendi. Eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Cano Yıldız, HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Die Linke milletvekili Gökay Akbulut, PYD Temsilcisi Ali Miho ile Edî Besê Platformundan Mehmet Yaman birer konuşma yaptı.

ATİK, AGİF, ADHK’nin de mesaj sunduğu eylemde “Biji berxwedana Efrîn”, “Biji Serok Apo”, “Biji YPG/YPJ” sloganları atıldı.

Yarın Kürdistanlılar eylemlerini HBF önünde saat 17.00’da devam ettirecek.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde yapılan bir yürüyüş ile Türk devletinin Efrîn saldırısı protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda, “Türkiye devleti oradaki barış ve huzura yönelik saldırı yapıyor. Uluslararası güçlerde buna destek veriyor” denildi.

Dom kilisesinin önünde toplanan yüzlerce kişi saldırıyı protesto etti. Aralarında AGİF, Alman MLPD, Antifaşist gruplarının olduğu yüzlerce kişi taşıdıkları pankart ve dövizlerle saldırıyı kınayarak, YPJ, YPJ direnişini selamladı.

Protesto gösterisinde farklı kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Efrîn saldırısı kınanırken, Almanya’ya ya ise Türkiye’ye silah satışını durdurma çağrısı yapıldı.

FRANKFURT

Türk konsolosluğu önünde gerçekleşen protesto eylemi kitlesel yürüyüş ile başladı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Efrîn saldırısının insani ve vicdani tüm değerleri ayaklar altına aldığı vurgulandı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de parlamento önünde eylem yapıldı. “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı ile düzenlenen eyleme 2 bin kişi katıldı.

Berlin NAV-DEM, DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi ve PYD Berlin tarafından organize edilen mitinge; Berlin'de bulunan Kürdistan'ın 4 parçasından parti ve kurumlar, Türkiyeli ve Alman dost kurumlar destek verdi. Saldırıyı kınayan pankart ve onlarca dövizin taşındığı mitingde; DEST-DAN Kadın Meclisi, PYD Berlin, PYD Avrupa, CİK, Rojhilat, Rojava, Berlin Kürt Gençliği, ATİK, MLKP, Die Linke, MLPD temsilcileri tarafından Erfin ile dayanışma mesajı veren konuşmalarda yapıldı.

PYD Ayrupa Temsilcisi Mesud Hasan yaptığı konuşmada; tüm dünyanın Kürt halkına borçlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi.

Parti olarak Efrîn için bir delegasyon oluşturduklarını belirten Die Linke Berlin Milletvekili Pascal Meiser “Nasıl ki Türk devletinin Efrîn’e saldırısı bir skandal ise; Alman silahlarıyla insanların vurulması ve YPG, YPJ sembollerinin yasaklanması da skandaldır. Merkel ve Gabriel'in Erdoğanı destekleyen politikalarını kınıyoruz” dedi.

Mitingde “Bijî berxwedana Efrîne”, “Terörist Türkiye, katil Erdoğan”, “Almanya destekliyor, Türkiye bombalıyor”, “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol”, “Biji YPG, YPJ”, “Biji Serok Apo”, “Yaşasın Kürt halkının birliği” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Oldukça coşkulu geçen mitinge tahammül etmeyen polisin tutuklama girişimleri sonuçsuz kaldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye Başkonsolosluğu önünde protesto eylemi düzenlendi. “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarının atıldığı eylem konsolosluk önünde bir mitingle devam etti.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kobanê ruhu ile Efrîn’e sahipçıkılması çaığrısı yapıldı.

Viyana’daki Kürtler bugün de eylemlerini Birleşmiş Milletler önünde yapacak.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de ise eylem adresi Rusya Konsolosluğu idi. Yürüyüş ile Rusya Konsolosluğu’na gelen kitle, sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Efrîne” sloganları attı.

Rusya konsolosluğu önünde bir arbedenin de yaşandığı eylemde konsolosluğa bir dosya sunuldu. Kürdistanlılar 27 Ocak Cumartesi günü Finlandiya’nın Turko kentinde eylem yapacak.

LEPZİG

Kürdistanlılar ve dostaları alanlara çıkarak Efrîn'e yönelik Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırılarını protesto etti. 

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de Parlamento önünde eylem düzenlendi. Parlamenterlerin toplantı saatinde bir araya gelen eylemciler parlamento binası önünde parlamenterlere Efrîn’e yapılan faşist saldırılara karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Devrimci inşa örgütünü; Efrîn’i sahiplenme, mücadeleyi geliştirme çağrısı yaparak “Efrîn ile birlikteyiz diyerek” mücadelenin kendi mücadeleleri olduğunu vurguladı.

Eylemciler Almanca "Her yer Efrîn, her yer direniş, Türk askeri Kürdistan’dan defol" sloganları atarak eylemini sonlandırdı.

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde Kürdistanlılar ve dostları eylemdeydi. Delémont‘ta merkez tren istasyonu önünde saat 18’de işgal sonlandırılana dek Kürdistanlılar ve dostları her gün alanlarda olacağız mesajı verildi.

DEN HAAG

Türk devletinin Efrîn ve Kuzey Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları Hollanda’nın Den Haag kentinde protesto edildi.

Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eyleme Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Ciwanên Azad, Hollanda Kürt Kadın Hareketi, MLKP, Rojhilat ve Başur’daki siyasi parti temsilcileri ve Hollandalılar katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan’ın ne de diğer güçlerin boşuna hayal kurmaması gerektiği, Kürtlerin Kürdistan’ı onlara bırakmayacağı dile getirildi.

Eylem önümüzdeki günlerde düzenlenecek etkinliklere katılım çağrısı ile sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. 952 kişinin katıldığı yürüyüş Republique Meydanı’nda başladı ve Rennes Valiliği’ne kadar sürdü. Kitle, saldırılar durana kadar eylemde olacağını belirtti.

TOULOUSE

Fransa'nın Toulouse kentinde Türk devletinin Efrîn ve Kuzey Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları bir miting ile protesto edildi

Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından gerçekleştirilen miting saat 18:30 Capitol meydanın da yapıldı.

Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı mitingde KCDK-E temsilcisi Osman İbrahim Türk devletinin Efrîn’de yerleşim yerlerini bombalayarak sivil katliamı yaptığını vurguladı.

Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada ise Efrîn’in Erdoğan'ın sonu olacağı vurgulanarak Toulouse ve çevresinde yaşayan bütün Kürdistanlılar ve dostlarını 27 Ocak Cumartesi günü saat 14:00 da yapılacak olan yürüyüş ve mitinge davet edildi.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde Kürdistanlılar YPG, YPJ bayraklarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini ile Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren sivil insanların resimlerini taşıdı. Sık sık “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de eylem düzenlendi. DKTM öncülüğünde miting düzenlendi. Avrupa Konseyi temsilciliğine kadar süren yürüyüşte sık sık, “Efrîn yalnız değildir” sloganları atıldı.

Konsey önünde ise bir miting düzenlendi ve bir heyet dosya sundu.

REİMS

Fransa’nın Reims kentinde de bir yürüyüş ile Türk devletinin Efrîn ve Kuzey Suriye’ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Fransız Komünist Partisi’nin de katılarak destek verdiği eylem istasyon önünde başladı. Yürüyüş boyunca kentin ana caddeleri kısa süreliğine trafiğe kapatıldı. Yürüyüşten sonra ise miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalarda saldırıların barbarca olduğu belirtildi.

Eylem ortak metnin okunması ile sona erdi.

DRANCY

Drancy'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayan yürüyüş Drancy Belediyesi'ne kadar sürdü. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte Drancy'de yaşayan Kürdistanlıların yanı sıra HDK ve Türkiyeli göçmen gruplar, Pazarcık Evi gibi sivil toplum kuruluşları temsilcileri de yerlerini aldı. Drancy Kadın Meclisi'nin de yoğun olarak katıldığı yürüyüşte sık sık Türk devletinin saldırılarını kınayan Kürtçe ve Fransızca sloganlar atıldı.

Belediye önünde sona eren yürüyüş ardından yapılan açıklamalarda "Dün Kobanê neyse bugün de Efrîn'in anlamı budur. Uluslararası kamuoyu da bilmelidir ki direnenler kazanacak, Efrîn kazanacak; Kürtler bulunduğu her yerde Efrîn'in sesi olmaya, direnenlerin sesi olmaya devam edecektir" mesajı verildi. Eylem Cumartesi Republique Meydanı'nda düzenlenecek yürüyüşe çağrı, slogan ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

VİLLİERS LE BEL

Paris'in Villiers Le Bel banliyösünde Kürdistanlılar ve dostları Türk Devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını yaptıkları eylemle protesto ettiler.

Villiers Le Bel Demokratik Kürt toplum merkezi önünde toplanan Kürdistanlılar ve HDK- Fransa bileşenleri Türk Devletinin protesto etmek için Villiers Le Bel Garı önüne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca "Katil Erdoğan", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Gar önünde yapılan konuşmalarda "Türk Devletinin saldırılarına karşı meydanlardan ayrılmayacağız. Efrîn'de direnenlere selam olsun.

Eylem Cumartesi günü saat 14.00'de Republiqe Meydanında yapılacak merkezi yürüyüş çağrısı ile sonlandırıldı.

MANTES LA JOLİE

Montes La Jolie kentinde de Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını protesto etmek için eylem yapıldı.

Mantes la Jolie garı önünde toplanan kitle "Biji berxewdane Efrîne”, “Kahrolsun destekçi güçler" sloganları ile başlayan yürüyüş Mantes la Jolie belediyesi önüne kadar devam etti.

Burada yapılan konuşmalarda "Bizler tüm faşizan saldırılara rağmen her zaman eylemlerimizi devam ettireceğiz" denildi.

STRASBOURG

Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı Fransa’nın Strasbourg şehrindeki eylemler devam ediyor.

Hafta başından bu yana eylemlilik içinde olunan kentte Kürt Kadın Hareketi ve Ciwanên Azad öncülüğünde dün akşam da Kléber Meydanı’nda toplanıldı.

Efrîn’e yönelik işgal girişiminin durdurulmasının istendiği bir pankartın taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, saldırıların Kürt iradesini yok etmeye yönelik olduğu vurgulandı. Türkiye’nin saldırıyla birlikte DAİŞ ve diğer çetelere yönelik mücadeleye zarar verdiği belirtilen konuşmalarda, AKP’nin diğer çetelerle birlikte Kürt halkına saldırdığının altı çizildi.

Konuşmalarda, Fransa başta olmak üzere Avrupa devletlerinin sessiz kalması da sert bir dille eleştirildi.

Sık sık AKP-MHP faşizmine karşı ve YPG-YPJ savaşçıları lehine sloganların atıldığı eylemde, Cumartesi günü saat 14.00’de Place de la Gare’da yapılacak büyük katılımlı yürüyüşe katılınması çağrısı yapıldı.

UPPSALA

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları İsveç'in Uppsala ilinde düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi.

Uppsala NCDK'nın çağrısıyla Storatorget Meydanı'nda saat 16.00'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletini kınayan sloganlar attı.

STOCKHOLM

Dün akşam saatlerinde İsveç'in Rusya Büyükelçiliği önünde Rusya'nın Türk devletiyle yaptığı işbirliğini protesto eden Kürdistanlılar, bugün de eylemlerini Stockholm Tren Garı'nda işgalci Türk devletini protesto ederek sürdürdü.

Saat 18.00 sularında Tren Garı'nda bir araya gelen bir grup Kürdistanlı, ellerinde “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Kürdistan'da katliamları durdurun” pankratları, PKK, KCK, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu flamalar taşıdı.  Yolcuları Türk devletinin Rojava ve Efrîn'e yönelik saldırıları hakkında yazılı ve sözlü bilgilendirdi.

Türk devleti ve AKP Hükümeti'ne öfkenin hakim olduğu eylemde İsveçce ve Kürtçe “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Yaşasın YPG/YPJ”, “Türk devleti Efrîn'den defol”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” ve “Kanlı ellerinizi Afrin'den çekin” gibi Türk devletini kınayan ve Efrîn halkını destekleyen sloganlar atıldı.

LUND

İsveç'in güney kesimlerindeki Lund ilinde de Kürdistanlılar, Efrîn için ayaktaydı. İl merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınayan konuşmalar yaptı. Başta İsveç olmak üzere demokratik ülkelere Türk rejiminin işgalline karşı tutum almaları çağrısı yaptı.

“Çocuk katili Erdoğan” ve “Türkiye kanlı ellerini Efrîn'den çek” pankratlarının taşındığı gösteride, “Türk ordusu Rojava'dan dışarı”, “Efrîn'le dayanışma”, “Terörist Erdoğan” gibi sloganlar atıldı.

FLORANSA

İtalya’nın Floransa kentinde de Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Florensa kentinde iki ayrı eylem düzenlendi. Kürtler ve İtalyanların ortak düzenlediği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan kitle, Türk devletine Rusya’nın verdiği desteği sloganlarla protesto etti.

150 kişinin katıldığı eylemde Efrîn'e yönelik saldırıların durdurulmasını talep eden konuşmacılar, İsveç Hükümeti'ne Türk devletinin işgal girişimine karşı çıkması ve konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirmesi çağrıları yaptı.