Avrupa’daki eylemlerin ortak sloganı: Bimre xiyanet!

Acil eylem çağrısı üzerine Avrupa kentlerinde işgal ve ihanete karşı eylemler sürüyor.

Türk devletinin KDP ile birlikte 17 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarına ve dünden beri yansıyan zehirli gaz kullanımına karşı  Avrupa kentlerinde acil eylem kapsamında protestolar devam ediyor.  

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde kimyasal kullanımını araştıran OPCW kurumu önünde Kürtler ve dostları eylem yaptı. Eylemde OPCW kurumu göreve çağrıldı ve harekete geçmesi istendi. KDP ihaneti ve işgal saldırıları kınandığı eylemde gerilla direnişi selamlandı. Zap'ta kırılan işgalcilerin sonuç alamayınca yeniden kimyasal silahlar kullandığı açığa çıkınca acil eylem için toplanan halk sık sık "Bijî berxwedana gerîla" ve "Bimre xiyanet" sloganları attı. 

PARİS/DRANCY

Türk devletinin 17 Nisan’da Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı ve saldırılarda zehirli gaz kullanması Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen eylemlerde olduğu gibi Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde de protesto edildi.

Bu akşam Zîn Kadın Meclisinin çağrısıyla Drancy Demokratik Toplum Merkezi’nde yüzlerce Kürdistanlı toplandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK flamalarıyla birlikte üzerinde “Kürdistan’ı işgale ve ihanete karşı savunun” yazılı pankartı açılarak protesto yürüyüşü başladı.

Yürüyüş esnasında sık sık “Bimre xiyanet”, Katil-diktatör Erdoğan”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı. Çerxa Şoreşê marşı ile protestolarına devam eden Kürdistanlılar Drancy Belediyesi binası önüne yürüdü. Drancy Eşbaşkanı burada bir konuşma yaptı. Kürdistan’da saldırıların Kürt varlığını hedeflediğini, bunun için de Kürtlerin, bulundukları her alanda sorumluluk alarak gerillanın etrafında kenetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Eşbaşkan, "Bu saldırılar, Kürdistan'ı yeni baştan işgal etme harekatıdır. Ancak bu faşizan saldırılar halkımız tarafından boşa çıkarılacaktır" diyerek, her akşam gerillayı savun eyleminin devam edeceğine yönelik çağrısı ardından ile eylem son buldu.

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin KDP işbirliğiyle Kürdistan’a yönelik saldırılarını kınamak amacıyla acil eylem kapsamında bir araya geldi.

Yerel saatle 22.00’da Helsinki tren istasyonu meydanında bir araya gelen halk, KDP’ye karşı tutumunu kınama yönüyle ifade etti.

Eylem, HPG ve PKK bayraklarının yükseltilmesi eşliğinde sloganlarla sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Türk devletinin 17 Nisan’da Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı ve saldırılarda zehirli gaz kullanması protesto edildi.
Akşam saatlerinde Comedie meydanında bir araya gelen kitleye hitaben yapılan konuşmada, “Tarihi bir süreçte geçiyoruz. Halkımız her anlamında hazır olmalıdır. Bedeli ne olursa olsun düşmana karşı direneceğiz. Eylemlerimiz kesintisiz devam edecektir.”