Avrupa'da Newroz etkinlikleri

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar, 'Her yer Efrîn, her yer direniş' şiarıyla birçok merkezde Newroz'u kutladı.

Almanya'nın Duisburg şehrinde yaşayan Kürdistanlılar, Duisburg DKTM ve Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi öncülüğünde, saat 17.00'da bir araya gelerek Newroz'u kutladı.

 

Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı etkinlikte şehit ailelerinin yaktığı Newroz ateşinin etrafında halaylar çekildi. Newroz etkinliğinde Alman polisi yine YPG/YPJ bayraklarının yasak olduğu gerekçesiyle açılmasına izin vermedi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, "Newroz ateşinin direnişi bugün Efrîn’de yanıyor ve halkın direnişi her safta devam ediyor. Her Kürt bu direnişi sahiplenmeli, harekete geçmelidir” denildi.

FREİBURG

Freiburg şehrinde Nuda Kadın Meclisi ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Newroz kutlaması yapıldı. Bu yıl Efrîn direnişine atfedilen kutlama, kitlesel bir yürüyüşle başladı. Ellerinde meşaleler ile şehir merkezine yürüyen kitle Efrîn işgalini lanetleyen sloganlar attı. Alte Synagoge meydanına ulaşan kitle başta Efrîn şehitleri olmak üzere tüm özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Newroz ateşini yakan kitle, direniş marşları ve şarkıları eşliğinde çektikleri halaylarla eylemine devam etti.

HAMBURG

Hamburg’da yüzlerce kişi Newroz yürüyüşüne katıldı. Akşam saatlerinde Altona semtinde bir araya gelen kitle atılan sloganlar eşliğinde Sternschanze’ye kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda, Türk devletinin derhal Efrîn'den çıkması talep edilerek Almanya hükümetinin NATO ortağı Türkiye’ye destek vermesinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Yürüyüşün sonunda ateş yakılarak Efrîn ile dayanışma sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürdistanlılar Newroz’u kutladı. Meşaleli düzenlenen yürüyüşe siyasi parti, sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı. Alman devletinin Kürtleri kriminalize etme politikaların protesto etmek amacıyla Aktion Dritte Welt Saar ve Saarland mülteciler kurumu öncülüğünde yasak bayrakların olduğu bir pankart açtı. Polis, sivil toplum kuruluş temsilcilerini haklarında prosedür uygulamakla tehdit etti.

Landwerhplatz’da başlayan yürüyüş Kongresshalle’ye kadar sürdü. Burada ise Newroz ateşi yakılarak, Newroz kutlandı. Kutlama yapılan konuşmalar ardından “Biji berxwedana Efrînê” ve “Biji Newroz” sloganları ile sona erdi.

STUTTGART

Stuttgart Efrîn ile Dayanışma Platformu Efrîn’i sahiplenme mitingi ve Newroz kutlaması düzenledi. Şiddetli kar ve dondurucu soğuğa rağmen Schloss Platz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, çadır nöbeti eyleminin ardından yürüyüş düzenledi. Stuttgart ve çevresindeki Kürt, Türk ve Alman devrimci güçlerin flamalarıyla katıldığı yürüyüşte, "Kadınların yaktığı ateş ile Newroz kutlu olsun", "Devrimciler Rojava devrimi ile dayanışıyor", "Rojava’dan ellerinizi çekin", "Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük" ve "Newroz Piroz be" pankartları açıldı. Yürüyüşün ardından Schloss Platz meydanında Kürdistanlı sanatçıların yaptığı kültür programı ile Newroz kutlandı.

KOPENHAG

Danimarka'nın Başkenti Kopenhag'da belediye meydanında Seve Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Toplum Meclisi öncülüğünde Newroz ateşi yakıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Newroz ateşi etkinliğinde Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisinin hazırlamış olduğu Efrîn ile ilgili basın bildirisi okundu. Sık sık, "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganının atıldığı etkinlikte yakılan ateşin etrafında halaylar çekildi.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag şehrinde Newroz kutlaması, Efrîn için yapılan yürüyüşle başladı. Pankart ve bayraklarla, Demokratik Toplum Merkezi'nden şehir meydanına kadar yürüyen kitle, sık sık Türk devletinin Efrîn katliamlarına ve buna sessiz kalan AB ve NATO'ya tepki sloganları attı. Yürüyüşün ardından şehir meydanında Newroz ateşi yakıldı. Etkinlikte konuşan Nuda Kadın Meclisi üyesi Zozan Serhat, Kürt halkının çetelere ve onlara destek olan uluslararası güçlere asla boyun eğmeyeceğini belirtti. Halk gecenin ilerleyen saatlerine kadar ateş etrafında halay çekti.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg şehrinde yüzlerce Kürdistanlı, Efrîn direnişini sahiplenmek ve Newroz'u kutlamak amacıyla meşaleli yürüyüş düzenledi. Şehir merkezine kadar yapılan yürüyüşte, Newroz'un direniş geleneğine layık olma çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde ilk Newroz ateşi yakıldı. Akşam saatlerinde Canebiere Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi "Bijî Newroz" pankartı ve meşaleler eşliğinde yürüdü. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG/YPJ flamalarının yanı sıra PKK bayrağının taşındığı yürüyüşün ardından Vieux Port Meydanı'nda miting yapıldı.  Konuşmaların ardından kadın zılgıtı ve sloganları eşliğinde ilk Newroz ateşi yakıldı. Gençler gerilla halayına durdu. Miting sloganlarla son buldu.

NİCE

Newroz kutlamasının bir diğer adresi Fransa'nın Nice kentiydi. Place Massena’da akşam 18:00'da bir araya gelen Kürdistanlılar Newroz'u kutladı. Efrîn'i işgal eden Türk devletine lanet yağdıran Kürdistanlılar, "Efrîn yalnız değil", "Bijî berxwedana Efrînê" ve "Katil Erdoğan" sloganları attı. Miting, konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakılmasıyla son buldu.

RENNES

Fransa'nın Rennes şehrinde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları bugün saat 18:00’da Newroz'u kutlamak için bir araya geldi. Republique meydanına kadar yürüyen Kürdistanlılar Efrîn işgalinden dolayı çocuklarını okula göndermedi. Bu yıl ki Newroz, Efrîn'deki direnişçilerin ruhuyla kutlandı. Yapılan meşaleli yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda, Efrîn'deki talancı, işgalci hırsızların er ya da geç Efrîn'den çıkarılacağı belirtildi.

VİYANA

Avusturya'nın Başkenti Viyana'da binlerce kişinin katıldığı meşaleli bir yürüyüşle Newroz kutlandı. Viyana Operası meydanında bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostu burada Kürdistan ve Dünya Devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra PYD Viyana sözcülerinden Dr. Sabri Hamo, Efrîn'de 21. Yüzyılın Dehak'ına karşı mücadele eden çağdaş Kawa'ların mutlaka kazanacağını söyledi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan açıklamada ise, zalimlere karşı isyan bayramı olan Newroz'un uğrunda büyük bedeller verilerek kutlanabildiğini belirtildi. Newroz ruhuyla direnen Efrîn'in asla yenilmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, Türk devletinin işgal ettiği her karış topraktan sökülüp atılacağının altı çizildi.

INNSBRUCK

Avusturya'nın batısındaki Tirol bölgesinin başkenti olan Innsbruck kent merkezinde Newroz kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan Newroz, meşaleli yürüyüş ile devam etti. Yürüyüşten sonra kent merkezinde Newroz ateşi yakıldı. Yürüyüş boyunca Efrîn'deki katliamlarda yaşamını yitiren sivillerin fotoğrafları taşındı. Türk devletinin işgaline tepki gösterilen yürüyüşte sık sık Efrîn'e destek sloganları atıldı.