Avrupa'da Efrîn ruhuyla Newroz kutlandı

Avrupa kentlerinde Kürdistanlılar ve dostları tarafından Efrîn direnişi ruhuyla Newroz karşılandı.

HANAU

Almanya'nın Hanau kentinde de Newroz kutlandı. 

Hanau DTKM ve Nujin Kadın Meclisi öncülüğünde Freiheıtsplatz’dan DKTM'ye kadar yürüyüş yapıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Efrîn direnişi ve YPG/YPJ selamlandı. Türk faşistlerin provokasyonuna karşı sağduyulu davranan Kürtler, Hanau Derneği'nde Koma Hezex'in şarkıları eşliğinde halay çekti.

BREMEN

Almanya'nın Bremen eyaletinde yaşayan Kürdistanlılar, Newroz bayramını kutladı. Aralarında PYD NAV-DEM Bremen, Bremen Sêvé Kadın Meclisi Bremen Şehit Aileleri Meclisi Bremen Kürdistan Dayanışma Komitesi'nin olduğu Bremen Newroz Komitesi'nin organizesiyle karşılanan Newroz'da Efrîn direnişi selamlandı.

Kutlama öncesinde Bremen Sielwal semtinden Eyalet Parlamentosu önüne kadar  binlerce Kürdistanlının katılımı ile protesto yürüyüşü düzenlendi. 

Yürüyüş güzergahında eylemciler Almanya, AB, NATO ve BM'nin  Efrîn işgalindeki ortaklığını protesto etti. 'Merkel finanse ediyor, Türk çeteleri bombalıyor' sloganının atıldığı eylemde, 

Tertip Komitesi adına NAV-DEM Eş Başkanı Kenan Koç, katılımcıları Kürtçe selamlayarak, Newroz'u kutladı.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da Kürdistanlılar ve dostları Efrîn ile Newroz için yürüyüş yaptı.

Kürdistan'ın dört parçasından yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, tren istasyonu önünde toplandı. Buradan Norveç Parlamentosu'na yürüyen kitle, 'Efrîn Newrozu kutlu olsun' pankartını taşıdı. 

Parlamento önünde yapılan mitingde, Kürdistani parti ve kurumlar adına bir konuşma yapıldı. Ardından Norveçli müzik grubu Gates Parlament şarkılarını seslendirdi.

Son olarak da Demokratik Kürt Toplum Merkezi müzik grubu Efrîn ve Newroz'la ilgili direniş şarkıları seslendirdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Demirci Kawa'nın ruhuyla Efrîn'de devam eden Çağın Direnişini selamladı. Republiqe Meydanı'nda Newroz ateşi yakıldı.

Paris'te Gar de Lest önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, 'Erdoğan despotluğuna karşı Kürtler direniyor', 'Seri Hılde' pankartları ve 'Efrîn yalnız değildir' sloganı ile meşaleli yürüyüşe geçti, Republiqe Meydanı'na kadar yürüdü.  

Newroz ateşi etrfında toplanan Kürdistanlılar ve dostları, "Günün Dehak'larına gereken cavabı direnen halklar verecektir" denildi. 

Ciwanên Azad Üyesi Mervan Botan, "Kürt gençleri Efrîn direnişini sonuna kadar savunacaktır. Botan, Newroz'un Kürt Hak Önderi özgürlüğüne ve Kürdistan'ın özgürlüğüne yakınlaştıracağına dikkat çekti.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentinde de yaşayan Kürdistanlılar Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. DKTM’nin çağrısıyla Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan Kürdistanlılar, şehir merkezine meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüşten sonra Place de la Comédie'de Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, ateş etrafında çekilen halaylarla son buldu.

AMSTERDAM

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Leidseplein Meydanı'nda Newroz'u kutladı.

Efrîn şehitleri için saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan Amsterdam Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden Saki Mitani, "Yas tutmayacağuz çünkü kaybetmedik. Savaşı başka boyuta çektik. Direniyoruz ve direnerek kazanacağız" dedi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag Meclisi önünde bir hafta süren açlık grevinin sözcüsü Rolan Efrîn, Newroz'u kutladı ve Efrîn direnişini selamladı. Eylemde sık sık 'Bijî Serok Apo', 'Bijî berxedana Efrînê' sloganları atıldı.

Newroz dört parça Kürdistanlılar ve dostları Bager Zine'nin seslendirdiği şarkıları eşliğinde Leidseplein alanında Newroz ateşini yaktı.

 

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Griesplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar yaktıkları ateşle Newroz’u kutladı.

Graz Halk Meclisi tarafından organize edilen etkinlik, yapılan konuşmaların ardında, şehit ailelerinin yaktığı Newroz ateşi etrafında halay çeken Kürdistanlılar, “Newroz Pîroz be” sloganlarıyla kutlamayı sonlandırdı.