Avrupa'da binlerce kişi Efrîn direnişini selamladı

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı 22 gündür direnen Efrîn'e destek amacıyla binlerce bugün de Avrupa'nın birçok merkezinde alanlara çıktı.

Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisi tarafından dün saat 10:00’da başlayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük komployu ve Efrîn'e saldırıları protesto yürüyüşü ikinci gününü geride bıraktı. Bugün Høje Tåstrup istasyonunda saat 10.00'da toplanan Kürdistanlılar Rødovre istasyonuna kadar yürüdu. Yürüyüşe katılan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları sık sık "Her yer Efrîn her yer direniş" ve "Terörist Türkiye, Erdoğan" sloganları attı. Yürüyüşün 3'ncü günü yarın Vallensbæk istasyonunda saat 10.00'da toplanıp Kopenhag belediye meydanında yapılacak mitingle sonuçlanacak.

DEN HAAG

Efrîn'e destek yürüyüşlerinin yapıldığı bir diğer adres Hollanda'nın Den Haag şehri. Malieveld Meydanı'nda bir araya gelen binlerce Kürdistanlı YPG/YPJ bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Kentin en işlek sokaklarında yapılan uzun yürüyüşte Efrîn saldırılarına karşı duyarlılık çağrısının yazlı olduğu bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, Hollanda'nın Türkiye ile işbirliğine tepki gösterildi.

LA ROCHELLE

Batı Fransa'nın La Rochelle şehrinde Efrîn direnişine destek ve Türk devletinin katliamlarına tepki göstermek amacıyla yürüyüş yapıldı. Vieux Port'da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, "Efrîn yalnız değildir" sloganlarıyla Place de Gabut'a kadar yürüdü. Yürüyüş yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından sona erdi.

LYON

Fransa'nın Lyon kentinde Kürdistanlılar ve dostları Efrîn'i işgal girişimini protesto etti. Yürüyüşe Mezepotamya Kültür Derneği, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Lyon Kürt dostluk grubu, Fransa Komünist Partisi, Grup Anti Anarşist (CGA), sol parti ve Lyon Partizan'ın aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşlar da destek verdi. Lyon Kürdistan dayanışma komitesinin organize ettiği yürüyüşte Efrîn'de yaşananlara ilişkin bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşün ardından Place Terreaux meydanında miting yapıldı. Miting alanında Fransızca ve Kürtçe yapılan konuşmalarda Efrîn direnişi selamlandı.

MARSİLYA

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için alanlara çıktı. Eylemlerin bu seferki adresi Marsilya Merkez ile Cannes Film Festival Meydanı oldu. Yürüyüşe Fransız sol örgütleri de destek verdi. Marsilya Demokratik Toplum Merkezi, Arin Mirkan Kadın Meclisi ile Marsilya Ciwanên Azad'ın yaptığı çağrının ardından saat 15:00'da Canebiere Meydanı'nda toplanan bine aşkın YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Erdoğan'ı DAİŞ'ın lideri olarak gösteren katil yazılı pankart kadınlar tarafından taşındı. Yürüyüşün ardından Vieux-Port Meydanı'nda miting yapıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda şunlar ifade edildi: “Türk devleti köyleri ve şehir merkezlerini bombalamakta. Sivil insanlar hayatını kaybetmekte. Bunca vahşet karşısında susanlar bu suça ortaklar.”

CANNES

Draguignan DTKM ve Fransız sol grupların çağrısıyla Cannes Tren Garı önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Cannes Film Festivali’nin yapıldığı meydana kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Değişik pankart, döviz ve bayraklarında taşındığı yürüyüşte sık sık Fransızca "Katil Erdoğan", "Efrîn yalnız değil" ve "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganı atıldı. Bir grup genç ise yürüyüş boyunca bildiri dağıtarak Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına dikkat çekti. Cannes Film Festival Meydanı'nda sonlandırılan yürüyüşte Efrîn ile dayanışma çağrısı yapıldı.

NÜRNBERG

Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg şehrinde Efrîn'e destek yürüyüşü yapıldı. Efrîn'deki işgal girişiminin kınandığı yürüyüş Nürnberg barış Platformu tarafından organize edildi. Yürüyüşte, Efrîn'de yaşanan katliamlara değinmeyen Nürnberg Nachrichten gazetesine de tepki gösterildi. Nürnberger Nachrichten'in önünde gazetenin tavrını kınayan mektup okunduktan, yürüyüş Jakob Platz'da son buldu.

ULM

Almanya'nın Ulm kentinde yüzlerce kişi Efrîn'e sahip çıkmak içim yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. HDP ve HDK bayraklarının açıldığı yürüyüşte, HDP'ye yönelik gözaltılara da tepki gösterildi.

HAMBURG

Hamburg Efrîn ile dayanışma komitesinin çağrısı üzerine Hamburg'da binlerce Kürdistanlı ve dostları Sternschanze tren istasyonunda bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. Kürdistanlıların yanı sıra Alman ve Türkiyeli devrimci sol grupların da destek verdiği yürüyüşte, "Bijî berxwedana Efrînê", "Yaşasın uluslararası dayanışma" ve "Almaz panzerleri Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı. Efrîn saldırısında yaşamını yitiren sivillerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüş Hamburg merkez tren istasyonunda sona erdi. Yürüyüşün ardından yapılan mitinde konuşan Hamburg Sol Parti milletvekili Zaklin Nastic, "Erdoğan'ın Kürtlere başlattığı soykırım saldırılarına karşı Sol parti olarak Kürt halkının mücadelesinin yanındayız" dedi. Hamburg Efrîn ile Dayanışma komitesinden Serhat Çetinkaya ise yaptığı konuşmada, Türk devletinin saldırılarında doğanın ve tarihi mekanların da zarar gördüğünü söyledi.

BREMEN

Bremen'de de Efrîn ile dayanışma eylemleri aralıksız devam ediyor. Günlerdir alanlarda olan Kürdistanlılar bugün de Eyalet parlamentosu önünde bir miting düzenledi. Mitingde saldırılarda yaşamını yitiren sivil ve çocuk fotoğraflarının olduğu dövizler açıldı. Eylemde başta Almanya devleti olmak üzere Avrupa kamuoyuna Efrîn işgaline ilişkin çağrı yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, "Türk devletinin işgaline karşı Efrîn ve Kürt halkının verdiği direnişe rağmen, AB, ABD ve Dünya sadece kaygılarını dile getiriyor. Kimse Erdoğan'a 'soykırımdan vazgeç, bu insanlık suçudur' demiyor. Efrîn'de Erdoğan'ın çeteleri çocuk ve sivilleri katlediyor. Sadece kınamak yetmiyor. Alman devleti ve Hükümetine sesleniyoruz, Ermeni soykırımına ortak olduğunuz gibi, Kürt soykırımına da ortak olmayın" denildi.

BERLİN

Başkent Berlin'de kadın ve çocukların öncülüğünde Efrîn için insan zinciri eylemi gerçekleşti. Çağın direnişini selamlamak ve Türk devletinin saldırılarına tepki için DEST-DAN Kadın Meclisi'nin çağrısı ile saat 15.00'da Almanya Federal Parlamentosu önünde düzenlenen eyleme CİK Kadın Komisyonu, çocuk korosu, HDK Berlin, Êzidî Kadın Meclisi, PYD Kadın Meclisi ve Alman kadın kurumları da katıldı. 2 saat süren eylemde sık sık "Terörist Erdoğan", "Jin Jiyan Azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan'ın Efrîn'de gerçekleştirdiği katliamlar kınandı. Eylem yarın saat 13.00'da Zoologischer Garten'de gerçekleşecek yürüşe katılım çağrısının ardından sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Efrîn'e yönelik işgal girişimi yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Frankfurt Êdî Bese komitesinin öncülüğünde saat 15.30'da başlayan yürüyüşe yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Mitingde konuşan NAV-DEM eşbaşkanı Tahir Köçer, "Türk devleti 3 saatte Efrîn'i alacaklarını iddia etti. Bunu 3 güne çıkardılar bugün 3 hafta olmuş halen bir adım bile ilerleyemediler. Türk devleti 1984'de Kürt Özgürlük Hareketi için 72 saat vermişti,34 sene geçti bugün Kürt Özgürlük hareketi milyonlara ulaşmıştır. Nasıl 2014 yılında Kobanê direnişi Avrupa'da yaptığımız eylemler olumlu sonuçlar aldı. Efrîn içinde Türk devletinin barbarlığını Avrupa Kamuoyuna iyi anlatmalıyız. Nasıl Erdoğan 2014 Kobanê direnişinde Kürt halkında bir tokat yediyse bugün de Efrîn direnişinde bir tokat daha yiyecek" diye konuştu.

MÜNSTER

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve Efrîn'e yönelik saldırılar Almanya'nın Münster kentinde de protesto edildi. 15 Şubat komplosunun yıl dönümüne günler kala Innenstadt meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Öcalan'a dönük ağır tecridi kınadı. Eylemde Efrîn'de Türk devleti ve ÖSO çetelerinin işgal girişimi ve sivil katliamlarına da tepki gösterildi.

LUDWİGSBURG

Almanya'nın Ludwigsburg kentinde de Efrîn'e yönelik saldırılar protesto edildi. Ludwigsburg Otobüs garında saat 17:00’da bir araya gelen Kürdistanlılar Efrîn direnişine destek verirken, Türk devletinin katliamlarına da tepki gösterdi. Eylemde şehit aileleri adına yapılan konuşmada, “Biz Erdoğan’dan korkmuyoruz. Ancak biz savaş değil barış istiyoruz” denildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde de binlerce kişi Efrîn direnişine destek amacıyla yürüyüş yaptı. Europa Galeri'nin önünde başlayan yürüyüş ST. Johanner Markt alanında mitinge dönüştü. Mitingde konuşan DKTM eşbaşkanı Dilan Akdoğan, "Efrîn direnirken bizim de sokakları direniş alanlarına çevirip, Efrîn'deki direnişçilerin sesini buraya taşımamız lazım" dedi. PYD adına konuşan İsa Zerdesht ise, Efrîn'de insanlık değerlerinin savunulduğunu belirterek bütün uluslararası kurumlara Efrîn direnişini sahiplenme çağrısı yaptı. Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJE) adına konuşan Zero Êzidî ise, Avrupa'da yaşayan bütün Êzidîleri Efrîn direnişine sahip çıkmaya davet etti. Şehit aile komisyonu adına konuşan Şehit babası Ekrem Yavuz ise, "Efrîn'de şehit düşen kahramanları saygı ile anıyorum. Onların mücadelesini her yerde büyütmemiz lazım" diye konuştu.

GİESSEN

Giessen'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Efrîn'le dayanışma platformu öncülüğünde Efrîn'e destek eylemi yapıldı. Eylem'de Türk devletinin barbar saldırılarına ve sivil katliamlarına tepki gösterildi. Eylemde yapılan konuşmada Türk devletinin işgal saldırılarına geçit verilmeyeceği belirildi. Yaşanan katliamlara ilişkin Almanya halkına ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı da yapılan eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

MİLANO

İtalya'nın Milano şehrinde Efrîn saldırılarını protesto etmek amacıyla binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Porta Venezia'dan başlayan yürüyüşte "Terörist Erdoğan", "Katil Türkiye", "Dün DAİŞ bugün Türkiye" sloganları atıldı. Efrîn saldırılarına ilişkin yüzlerce bildirinin dağıtıldığı yürüyüşte, İtalyanca yazılı "Her türlü faşist saldırılara karşı zafere kadar Rojava ile birlikteyiz" ve "Efrîn'in bombalanmasına hayır" pankartlarının yanı sıra PKK bayrakları ve Öcalan'ın posterleri açıldı.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Innsbruck kentinde Türk devletinin Efrîn'de işlediği savaş suçları ve sivil katliamlarını anlatan bilgilendirme çadırı açıldı. Almanca pankart ve dövizlerin açıldığı çadırda bildiri dağıtıldı. Eylemde sık sık "Bijî Berxwedana Efrînê", "Katil Erdoğan" ve "Her yer direniş, her yer Efrîn" sloganları atıldı.

MADRİD

İspanya’nın başkenti Madrid’te de Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırıları Kürdistanlılar ve İspanyolların katıldığı bir miting ile portesto edildi.

Eylemde Efrin ile Dayanışma Komitesi adına yapılan konuşmada, Efrin’in yalnız olmadığı, dünyanın en ücra köşesinde yaşayan insanların bile YPG ve YPJ’ye boruçlu olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra miting sloganlarla sona erdi.