Avrupa’da binler sokağa ‘Diktatör Erdoğan’ sloganı ile alanlarda

Avrupa’nın birçok kentinde sokağa çıkan Kürdistanlılar Türk devletinin Efrîn’e saldırısını protesto etti.

Türk devletinin Efrîn’e saldırısı Avrupa’da düzenlenen eylemlerle kitlesel bir şekilde protesto ediliyor.

PARİS

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları ve işgal girişimleri Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) çağrısı ile saat 15.00'de Gare de L’Est önünde başladı.

PYD Fransa temsilcileri, Odak dergisi, BİR-KAR, ACTIT, MRAP, SYKP, ADHK, FEDA temsilcileri ve Kürdistanlıların yoğun katılımı ile başlayan yürüyüşte "Direnişimiz Erdoğan'ın sonu olacaktır", "Kahrolsun faşist Türk rejimi" dövizleri taşıyan kitle "Yaşasın Efrîn direnişi", " Biji Serok Apo", " Katil Erdoğan" sloganları atarak yürüyüşe geçti. Ciwanên Azad üyeleri ise "Seri Hilde" pankartı taşıyarak "Öcalan'a özgürlük" sloganları attı.

Yürüyüş, Rebuplique Meydanı’nda ise mitinge dönüştü. Mitingde Kürt siyasetçi Cuma Tak, PYD Fransa ve MLKP temsilcileri birer konuşma yaptı.

Türk devletinin Efrîn’e saldırısının kınandığı konuşmada bu saldırılardan başta Rusya, İran ve emperyalist güçlerin sorumlu olduğu belirtildi.

Kobanê nasıl düşmediyse Efrîn’in de düşmeyeceği dile gelen konuşmalarda Avrupa’da her zaman meydanlarda olunacağı da vurgulandı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpeiller kentinde de Kürdistanlılar Comedie meydanında bir miting düzenledi. Eylemde bir konuşma yapan Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Cevat Güneş, “DAİŞ Kobanê’de nasıl kaybettiyse, Erdoğan da Efrîn’de kaybedecektir” dedi.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde Efrîn’e yönelik Türk devletinin saldırısı protesto edildi.

Rennes ve çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacıyla alanlardaydı. Kent merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, “Katil Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganları ile yürüyüşe geçti.

Republique Meydanı’nda bir araya gelen kitle burada ise bir miting düzenledi. Türk devletinin katliamcı ve katliamcı politikalarına dikkat çekilen konuşmalarda Türk devletinin bu politikalarında başarılı olamayacağı belirtildi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Efrîn’e yönelik saldırı bir yürüyüş ile protesto edildi.

YPG ve YPj bayrakları taşıyan kitle Belediye önünden kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

“Biji Berxwedana Efrîn'e", "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol", "Biji YPG/YPJ" ve "Biji Serok Apo" sloganları ile şehir merkezine yürüyen daha sonra ise bir miting düzenledi.

Fırtınalı havaya rağmen yüzlerce kişinin katıldığı eylem marşların okunması ile sona erdi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı da Türk devletinin Efrîn7e saldırısını protesto etti.

Kassel DKTM’nin organize ettiği yürüyüş saat 14:30'da Kassel merkez postanenin önünde başladı. Türk rejimine karşı atılan sloganlar ve yazılı pankartlar ile Kassel şehir merkezinde yürüdü. Friedrichplatz’a kadar yürüyen kitle, yapılan konuşmalar ile Türk devleti Efrîn'den elini çeksin dediler. Saat 17.00'ye kadar devam eden eylem sloganlar ile sona erdi.

MÜNSTER

Almanya’nın Münster kentinde de bir protesto eylemi düzenlendi.

Almanya'nın Münster kentinde Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı protesto edildi.

Münster HBF’den başlayan yürüyüşe Gronau, Senden, Rheine ve Osnaburuk'tan Kürdistanlılar katıldı.

Türk Konsolosluğu önüne kadar düzenlenen yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı. Eylem sloganlarla sona erdi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Efrîn’e yönelik saldırı bir eylemle protesto edildi.

Mannheim Abendakedemi’de toplanan kitle bir miting yaptı. Mitingde Mannheim Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Cano yıldız, PYD Temsilcisi Ali Miho ve Kadın Meclisi temsilcisi, Die Linke’den Thomas Wal bir konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra kitle, Alte Feuerwache doğru yürüyüşe geçti. Sık sık, Biji berxwedana Efrîn”, “Be Serok jiyan nabe”, “Şehid namirin”, “Diktatör Erdoğan” sloganları atılan eylem bir mitingle sona erdi. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Kürdistanlılar Hallplatz’ta bir araya gelerek düzenledikleri yürüyüş ile Efrîn’e yönelik saldırıyı protesto etti.

MLPD, Atik, SDAJ, Alman Sol Parti, AGİF, DİDİF, Medya Halk Evi, Demokratik Güç Birliği, HDK Nürnberg’in de aralarında olduğu çok sayıda kurum ve örgüt de katıldı.

Halplatz’da yürüyüşe başlayan kitle kentte tur attıktan sonra Halplatz’a döndü. Burada ise bir miting düzenlendi.

Soğuk havaya rağmen çok sayıda kişinin katıldığı eylem boyunca sık sık slogan atıldı.

AALBORG

Danimarka’nın Aalborg kentinde de Kürdistanlılar Efrîn’e yönelik saldırıyı protesto etti. Yürüyüş düzenleyen Toldbod Meydanı’nda 500 kişi yürüyüşe geçti.

Eylemde “Erdoğan Kürtlere karşı savaşını durdur”, “Efrîn’e karşı olacak savaşı durdur”, “Avrupa sessiz, fakat Kürtler ölüyor” sloganları atılan eylem John F. Kennedy Plads’ta yapılan konuşmalarla sonlandı.

Eylemde Rojava’da Kürtlerin 5 yıldır barış ve huzur ortamında yaşadığı dile geldi.

Eylemde bildiriler de dağıtıldı.

TİROL

Avusturya’nın Tirol kentinde yaşayan Kürdistanlılar Efrîn’e saldırıyı kitlesel bir eylem ile protesto etti. Türkiyeli sol örgütlerin de destek verdiği yürüyüşte sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Biji berxwedana Efrîn”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Kürdistanlılar Lahey Adalet Divanı önünde bir eylem düzenledi. Eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız, her koşulda Efrîn’i savunacaklarını söyledi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Kürdistanlılar Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısını bir eylemle protesto etti.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen yürüyüş ve sonrasında miting için Kürdistanlılar ve sol sosyalist çevreler Opera meydanında bir araya geldi.

Mitingde bir konuşma yapan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad el Dirra, Efrîn’de Kürt ve Arap halklarının bira arada, kardeşçe yaşadığını söyledi. Türk devletinin saldırıları ile bu birliği bozmayı hedeflediğini de vurgulayan el Dirra, Kürt ve Arap halklarının Efrîn’i sonuna kadar savunacağını dile getirdi.

Konuşmadan sonra kitle sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Bildirilerin de dağıtıldığı yürüyüş ile kitle Türkiye Büyükelçiliği yakınlarına ulaştı.

Büyükelçilik binası yakınlarında ise basın açıklaması yapıldı. Eylem Pazar günü yapılacak eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Kürdistanlılar Efrîn’e yönelik saldırıyı protesto etti.

Sivil itaatsizlik eylemi yapan Kürdistanlılar Kultorvet boyunca yürüyerek, Türk devletinin saldırılarını teşhir eden sloganlar attı.

Amnesty International Danimarka masası önüne gelen kitle, daha sonra ise merkez istasyonda bir sivil itaatsizlik eylemi yaptı.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de Erfin’e yönelik Türk devletinin saldırıları kitlesel bir yürüyüş ve miting ile protesto edildi.

Eylem yapan kitle, Türk savaş uçaklarının saldırı haberi ardından merkez tren istasyonuna geçerek, sivil itaatsizlik eylemi yaptı.