Avrupa Birliği'nden 'Osman Kavala' çağrısı 

Avrupa Birliği BM Delegasyonu, Gezi Davası'nın korku ortamı yaratmaya dönük olduğunu söyleyerek, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi. 

Avrupa Birliği Birleşmiş Milletler (BM) Delegasyonu, aralarında İş İnsanı Osman Kavala’nın da olduğu 16 kişinin yargılandığı Gezi Davası hakkında açıklamada bulundu. 

‘GEZİ DAVASI KORKU YARATMAYA DÖNÜK'

Yiğit Aksakal’ın serbest bırakılmasının olumlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, Kavala’nın da acilen serbest bırakılması gerektiği belirtildi. Uzun tutukluluk süresinin adil yargılanma hakkına zarar verdiğine dikkat çekilen açıklamada, devamla, “Avrupa Birliği’nin defalarca söylediği gibi Gezi Parkı gösterilerine katılanlar hakkında acılan davalar endişe vericidir. Bu davalar, bir korku ortamı yaratmaya ve barışçıl toplanma hakkını engellemeye katkıda bulunuyor” denildi. 

‘ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN DAVRANILMALI’

Sivil topluma desteğin, AB’nin Türkiye’ye yardımının merkezinde yer aldığının ifade edildiği açıklamada, Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke olan Türkiye’nin, uluslararası standartlara uygun davranması ve bağımsız sivil toplum kuruluşlarının yasal ve meşru faaliyetlerini kısıtlamaması gerektiğine vurgu yapıldı.  
Gezi Davası'nın yakından takip edileceğinin altının çizildiği açıklamada, “Temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanındaki somut ve kalıcı gelişmeler, masumiyet karnesi ilkesine saygı gösterilmesi ve buna bağlı olarak yasal süreç dahil olmak üzere bağımsız yargı, AB- Türkiye ikili ilişkilerinin geliştirilmesi için temel olmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.