Almanya’nın ‘tek derdi’ solun Kürtlerle dayanışması

Alman sol hareketinin son dönemlerde güçle şekilde Kürtlerle dayanışma içerisinde olması istihbarat birimlerini rahatsız etti.

Konuya ilişkin bir rapor hazırlayan Anayasa Koruma Örgütü, birçok kentte Almanların Efrîn direnişine destek için gösteri düzenlediğine dikkat çekti.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik sadrı ve işgalini başlattığı günden bu yana Almanya’da yaşayan halklar Efrîn halkıyla dayanışma içinde oldular. Efrîn direnişinin sürdüğü günlerde özellikle Kürt göçmenlerin hiç yaşamadığı kentlerde gösterilerin gerçekleşmesi Alman güvenlik birimlerinin dikkatinden kaçmamış.

Ülkenin iç istihbarat kurumu olan Anayasa Koruma Örgütü’nün Saksonya (Sachen) Eyaleti’ndeki birimleri “Radikal Alman solun PKK taraftarlarıyla güçlü dayanışması” adıyla bir rapor hazırladı. Raporda özellikle Almanya’nın doğusunda yer alan Dresden, Leipzig, Görlitz, Bautzen ve Chemnitz kentlerinde Türk devletinin Efrîn’deki işgal ve katliamlarını kınama amaçlı gösterilerin yapılmasına dikkat çekiliyor.

Söz konusu kentlerdeki gösterilerin Alman sol gruplar tarafından organize edildiğini ve yönetildiğini belirtilen raporda, bu gösteriler hakkında bilgilere yer verildi. Ayrıca Efrîn’e destek için hükümet partileri SPD ve CDU’nun teşkilatlarına yönelik gerçekleştirilen sivil itaatsizlik eylemlerinin de sol gruplar tarafından organize edildiğine dikkat çekildi.

Leipzig kentinde bulunan DİTİB camisi ve bazı polis karakollarına yönelik saldırıların da radikal sol gruplar tarafından gerçekleştiği öne sürüldü. Saksonya Eyaleti istihbarat birimi son olarak sadece Efrîn sürecinde değil, genel olarak eyaletteki sol grupların Kürt özgürlük hareketiyle güçlü şekilde dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

“YPG’YE SALDIRILAR SÜRDÜKÇE GÖSTERİLER OLACAK”

Efrîn direnişine destek vermek ve Türk devletinin işgalini kınamak için Almanya çapında yapılan kitlesel gösterilere ilişkin benzer bir görüş de Federal Anayasa Koruma Örgütü’nün merkezinden geldi.

Örgütün resmi internet sitesinde yayınladığı aylık bültende “PKK’nin Efrîn’deki askeri saldırısına ilişkin tepkisi” başlığıyla yayınlanan bölümde Efrîn savaşının Almanya’daki yansımaları özetle anlatıldı. İstihbarat birimi bülteninde şu yorumu yaptı: “Türkiye’nin Suriye’de bulunan YPG güçlerine saldırıları sürdükçe Almanya’da birçok gösteri ve eylemi hesaba katmak gerekiyor.