Almanya Erdoğan’ın mitinglerini yasaklayacak mı?

Birçok Alman siyasetçi şimdiden erken seçimler için Erdoğan’ın Almanya’da yapmak isteyeceği mitinglerin yasaklanmasını istedi. Cumhurbaşkanı Steinmeir’in ise Erdoğan’ı Almanya’ya davet etmesi dikkat çekti.

Almanya, 16 Nisan 2017 günü Türkiye’de yapılan referandum oylaması öncesinde Erdoğan iktidarıyla ciddi bir kriz yaşamıştı. Birçok kentte AKP’li bakanların düzenlemek istediği referandum mitingleri yasaklanmış, dolaylı şekilde Erdoğan ‘istenmeyen siyasetçi’ ilan edilmişti.

Berlin-Ankara arasında 16 Nisan krizine benzer bir kriz yeniden kapıda. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ırkçı parti MHP ile ittifak halinde ilan ettiği ve 24 Haziran’da yapılması istenen erken seçimler karşısında Merkel hükümetinin tavrı merak ediliyor. Çünkü Almanya, özellikle AKP iktidarı için önemli bir oy deposu olarak görülüyor.

Türkiye’deki seçim ilanın hemen sonrasında aralarında hükümet partililerin de bulunduğu birçok siyasetçi, Almanya’da Erdoğan’ın yapmak isteyeceği mitinglerin yasaklanmasını talep etti. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye'deki seçim kampanyalarının Almanya'ya taşınmaması gerektiğini belirtti.

Daha önce Saarland Eyaleti’nin başbakanıyken 16 Nisan referandumu öncesine gelen eyalet seçimlerin kısa bir süre kala AKP mitinglerinin önüne geçmek için yasa çıkartan Kramp-Karrenbauer "Almanya’daki kentlerde birlikte yaşamayı zora sokan Türkiye iç siyasetine yönelik tartışmaları burada istemiyoruz. Siyasi partilerin mücadelesi burada değil, Almanya’da olmalı" dedi.

SPD: ERDOĞAN KAMPANYASINI EVİNDE YAPMALI

Hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li parlamenter Burkhard Lischka ise bizzat Türk cumhurbaşkanın adını vererek şöyle konuştu: "Türkiye'deki parlamenter demokrasiyi ortadan kaldırmaya hizmet eden etkinliklere Almanya’da izin verilmemeli, Erdoğan seçim kampanyasını evinde yapmalı.”

Yeşiller Partisi eski liderlerinden Cem Özdemir ise AKP’ye yönelik getirilecek bir yasağın Erdoğan’ın seçimlerde elini güçlendirebileceğini savundu. Almanya’nın güneyinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşu SWR’ye konuşan Özdemir, Türkiye’deki seçim mücadelesinin adil ve eşit fırsatlara sahip şekilde yapılması için de federal hükümete rol düştüğünü bildirdi.

STEİNMEİR ERDOĞAN’I ŞİMDİDEN DAVET ETMİŞ!

DPA’ya konuşan AKP’li vekil Mustafa Yeneroğlu ise 16 Nisan referandumuna benzer bir kriz döneminin Almanya ile yaşanmayacağını öne sürdü. AKP’nin Almanya’daki işlerinden sorumlu Yeneroğlu “Bu seçim döneminde Türk-Alman ilişkilerinde krizin çıkmaması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Başta Erdoğan olmak üzere AKP’li bakanların Almanya’da nasıl şovlar yapacağı bilinmezken Alman cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Erdoğan’ın Almanya’ya davet ettiği ortaya çıktı. Alman cumhurbaşkanlığından bir temsilci, Spiegel’e yaptığı açıklamada söz konusu davetin birkaç hafta önce her iki cumhurbaşkanı arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde yapıldığını bildirdi.

ALMANYA ERDOĞAN’A ÖZEL YASA ÇIKIRMIŞTI!

16 Nisan referandumu sırasındaki gerginliklerin bir kez daha yaşanmaması ve Erdoğan'ın siyasi şovlarından kurtulmak için yabancı liderlerin miting yapmasını yasaklayan yasa çıkarmıştı. Bir önceki Merkel hükümetinin çıkardığı ve mecliste geçtiğimiz Haziran ayında Federal Meclis’te kabul edilen yasa Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeleri ilgilendiriyor.

Yasaya göre artık AB dışındaki ülkelerden gelecek devletlerin temsilcileri ve siyasetçileri seçim kampanyalarını yürütemeyecekler. Bu ülkelerde yapılacak seçimlerden 3 ay önce yürürlüğe girecek yasa her türlü seçim etkinliğini yasaklıyor. Ayrıca yabancı siyasetçilerin Almanya'da planladığı tüm etkinlikler de artık federal hükümetin iznine bağlandı.

Erdoğan cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya'daki son konuşmasını ise 2015 yılının Mayıs ayında Karlsruhe'de yapmıştı. Temmuz 2016'da ise Köln'de gerçekleşen AKP mitingine Erdoğan'ın video ile bağlanmasına izin verilmemişti. 16 Nisan referandumu öncesi Almanya'nın AKP mitinglerine izin vermemesi üzerine Erdoğan, Almanya yönetimini Nazi rejimine benzeterek birçok hakarette bulunmuştu.

ALMANYA’DA 1,5 MİLYON SEÇMEN VAR!

16 Nisan referandumu sırasındaki bilgilere göre 3 milyona yakın seçmen yurt dışında yaşıyor ve bunların 1 milyon 430 bini Almanya’da bulunuyor. Almanya’da seçime katılım oranın yüzde 47 olduğu referandum oylamasında yüzde 63 “evet”, yüzde 37 “hayır” çıkmıştı. 1 Kasım 2015 günü yapılan seçimlerde ise AKP yüzde 59 ile Almanya’daki seçmenler arasında birinci parti olurken, HDP yüzde 16 ile ikinci, CHP ise yüzde 14 ile üçüncü parti olmuştu.