Almanya’daki Kürdistanlılar Şengal için alanlarda-YENİLENDİ

Irak’ta Kazımi hükümetine bağlı güçlerin Şengal’e yönelik saldırısı, Almanya’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Almanya’nın birçok kentinde Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) ile Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin “Şengal için acil eylem” çağrısıyla protestolar düzenlendi.

BERLİN

Irak hükümetinin KDP ve işgalci Türk devleti işbirliğinde Şengal’e saldırısı Berlin’deki Irak Konsolosluğu önünde protesto edildi.
Nav-Berlin, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Êzidî Kadın Meclisi’nin “Şengal ne bi tene ye”, “Defend Şengal” çağrısıyla Irak Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Şengal’e dönük saldırıyı kınadı.
Almanya’daki merkezi Êzidî örgütlenmesi Nav-Yek ve Ezidî Kadın Meclisi adına okunan bildiride uluslararası topluma çağrı yapıldı. Êzidîlerin yeni bir ferman ile karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada BM, AB, AP ve demokratik kamuoyunun bu fermana sessiz kalmaması istendi.
Kazımi hükümetinin KDP ve TC işbirliğinde Şengal’e saldırısı için DAİŞ’in 2014’teki saldırısı hatırlatıldı ve “Irak hükümeti DAİŞ 2014’te saldırdığında neredeydiniz? KDP siz neredeydiniz? Türk devleti DAİŞ ile işbirliği yapmadı mı? ABD ve Koalisyon bile DAİŞ saldırdığında zorlandı. PKK, YBŞ Êzidîleri DAİŞ’e karşı korudu” denildi.
Protestoda “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana YBŞ”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana dayikên Şengalê”, “Hoch die Internationale Solidaritat” sloganları atıldı.

BIELEFELD

Bielefeld’de, Şengal’e saldırı nedeniyle Êzidî kurumu ve Bielefeld Halk Meclisi öncülüğünde acil eylem düzenlendi. Eylem, HBF önünde saat 18:00’de tüm Kürdistan şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Êzidî Kadın Meclisi Çatı Örgütü, NAV-YEK, Bielefeld Halk Meclisi ve Jinên Xwendekarên Kurdistanê adına konuşmalar yapıldı ve Êzidî kadınlar başta olmak üzere herkesin Şengal’i savunması gerektiği yönünde açıklamalar ve çağrılar yapıldı.

NATO’nun da bir parçası olan Şengal’e yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğini vurgulayan konuşmacılar, 7 Mayıs Cumartesi günü Bielefeld’de yapılacak yürüyüşe güçlü katılım çağrısı

STUTTGART

Stuttgart kentinde Kürt Kadın Hareketi TJK-E ve KCDK-E 'nin çağrısıyla bir araya gelen kürt halkı ve dostları, çarşı merkezinde gerçekleştirdikleri bir mitingle Kazımi güçlerinin Şengal'e dönük işgal girişimini protesto etti. Mitingte KON-MED'in bildirisi okundu.

Yapılan konuşmalarda, KDP-Türkiye ve Irak arasında 9 Ekim 2021'de Şengal’deki Özerk Yönetimi hedefleyen anlaşmaya dikkat çekildi. Saldırılarla DAİŞ eliyle tamamlanamayan Êzidî Soykırımının sonuca götürülmek istendiğine dikkat çekilerek, mevcut güçlerin halkı soykırımla yüz yüze bırakıp kaçması yetmiyormuş gibi bu soykırımda öncü rol oynayan Barzani ailesinin ihaneti şiddetle kınandı. Eylem sloganlarla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Şengal’ saldırı, kent merkezindeki Europa Galerie önünde onlarca Kürdistanlının katılımıyla protesto edildi.

Miting’de, 2014’te Şengal’i DAİŞ’e terk edip kaçan güçlerin, DAİŞ’in yarım bıraktığı soykırımı tamamlama girişimi olarak değerlendirildi ve bu duruma sert tepki gösterildi.

Mitingde “Bimre xiyanet”, “Bijî berxwedana Şengalê sloganları atıldı.

MÜNSTER

NRW eyaletine bağlı Münster kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar, Kazımi güçlerinin Şengal'e saldırısını yaptıkları eylemle protesto ettiler. 

Yapılan açıklamalarda “17 Nisanda  faşist Türk devletinin ve onun işbirlikçisi Barzani Ailesinin Kürt soykırımı temelinde gerçekleştirdiği işgal saldırılarının aralıksız devam ettiği vurgulandı.

Kazımi hükmetine bağlı güçlerin Şengal'e saldırılarının da bundan bağımsız  olmadığı belirtilirken, ”75. Ferman’a izin vermeyeceğiz” vurgusunda bulunuldu.

Başta tüm uluslararası devletler ve kamuoyunun sessizliğine de tepki gösteren eylemciler, “Bu sessizlik taraf olmak anlamına geliyor. 21. yüzyılda Kürtlerin tüm kazanımları yok edilmek ve statüsüsüz bırakılmak isteniyor. Bugün Ukrayna için kıyameti koparan ve sözde barış çağrıları yapanların söz konusu Kürt soykırımı olunca sessiz kalması, yapılan kirli anlaşmaların açık delilidir" denildi.
Eylem, "Bijî berxwedana YBŞ", "Bijî berxwedana gerîla", "Bimre xiyanetî" sloganlarıyla sona erdi.

Eylemde ayrıca 17 Nisan'da Bielefeld’de yapılacak eyleme katılım çağrı yapıldı.