Almanya’da tutuklu çeteler cezaevinde daha da radikalleşiyor

Almanya’da hüküm giyen DAİŞ çete üyesi ve sempatizanları cezaevinde daha da radikalleşiyorlar. En çok çete üyesinin tutulduğu NRW Eyaleti’nin Adalet Bakanı Biesenbach cezaevlerinin alarm verdiğini söyledi.

Almanya’da son yıllarda herhangi bir suçtan cezaevlerine atılan gençler “radikal İslami” düşüncelerle tanışıp, serbest kaldıktan sonra DAİŞ gibi terör örgütlerine katılmışlardı. Örneğin geçtiğimiz yılın Aralık ayında Fransa’nın Strasburg kentinde Noel pazarına saldıran DAİŞ çete üyesi hırsızlık suçundan Almanya’da cezaevinde tutulduğu sırada Selefist gruplarla tanıştığı ve bu şekilde radikalleştiği ortaya çıkmıştı.

Uzmanların ve siyasetçilerin uyarılarına rağmen Alman devleti hala cezaevlerinde tutulan çete üyeleri ve sempatizanlarını radikalleşmesinin önüne geçemiyor. Özellikle Kürdistan, Suriye ve Irak’ta insanlık dışı suçlar işleyip Almanya’ya dönüp tutuklanan çete üyelerin sayısı hayli fazla çete üyelerinin en çok tutulduğu cezaevleri ise Kuzey Ren-Vestfalya (NRW)’da bulunuyor.

NRW’DEKİ CEZAEVLERİ ALARM VERİYOR

Toplamda 3 bin 500 Müslüman tutuklu ve hükümlünün kaldığı NRW’deki cezaevlerinde çoğunluğu DAİŞ’li olmak üzere en az 32 çete üyesinin bulunurken, sempatizanların sayısı ise bilinmiyor. Dün Düsseldorf’da düzenlenen bir panelde konuşan NRW Eyaleti Adalet Bakanı Peter Biesenbach, cezaevlerinde tutulan “radikal İslamcıların” durumunun ciddiye alınmasını istedi. Alman bakan, Almanya’ya dönüp yakalanan çete üyelerinden dolayı cezaevlerinin alarm verdiğini bildirdi.

NRW Eyaleti’nin Adalet Bakanlığı ve cezaevleri yetkilerinin verdiği bilgilere göre ise “radikal İslamcı” hükümlüler genelde Selefizm üzerine yazılmış kitaplar sipariş ediyorlar, içine kapanık yaşıyorlar, cezaevi idaresinin otoritesine “siz kafirsiniz” diyerek karşı çıkıyorlar ve savaşa hazırlık olsun diye yerlerde yatıyorlar. Bu tablo karşısında ise cezaevi idareleri “demokrasi kursları” veya radikal düşüncelerden vazgeçmeleri için projeler hazırlıyorlar.

Ancak bu kurslar ve projeler beklenen verimi vermezken, cezaevi idareleri çareyi şimdilik çete üyelerini diğer hükümlerden izole etmeyi bulmuş. Başta NRW olmak üzere Almanya ile değer Avrupa ülkelerinde Müslüman tutuklu ve hükümlerinin “radikal İslami” düşüncelerle tanışmasının bir nedeni de cezaevlerinde dini hizmeti veren imamlar.

MÜSLÜMAN MAHKUMLAR ERDOĞAN’IN İMAMLARINA TESLİM

Devletin güvenlik kontrolünden geçirilmeden görevlendirilen ve çoğu Türk devletinin diyanet kurumu DİTİB üyesi olan Türk imamlar cezaevlerinde mahkumlara verdikleri vaaz ve yaptıkları propagandalarla onları DAİŞ gibi terör örgütlerine yönlendikleri ortaya çıkmıştı. Almanya’da Türk istihbaratı MİT’in bir kurumu gibi çalışan DİTİB'e yönelik ajanlık soruşturmalarına rağmen hala birçok cezaevindeki imamların DİTİB üyesi olması dikkat çekiyor.

NRW eyaleti yönetimi cezaevlerinde bulunan Müslümanlara din hizmeti sunan ve psikolojik destek veren DİTİB üyesi imamların sayısını 117'den 12'ye düşürmüştü. Birçok eyalet de benzer kararlar alırken, cezaevlerinin Erdoğan'ın imamlarına yasaklanmasına ilişkin federal hükümet hala bir karar çıkartmış değil. Cezaevi idareleri ise imamların iş başı yapmadan önce onlardan "radikal kişi ve örgütlerle bağlantım yok" şeklinde hazırlanan evraklara imza atmaları istiyor. Söz konusu evraklara imza atmayan imamlar cezaevlerinde çalıştırılmıyor.