Almanya'da Maraşlılar buluştu: Faşizme karşı HDP'ye oy vereceğiz

Lörrach kentindeki 'Maraşlılar Buluşuyor' etkinliğinde, 24 Haziran seçimlerinde sürgünde yaşayan Maraşlılara Selahattin Demirtaş ve HDP için oy verme çağrısı yapıldı.

İsviçre, Fransa ve Almanya’da yaşayan Maraşlılar, birçok siyasetçi, yöre sanatçıları ve yazarlarının katılımıyla Can düğün salonunda gerçekleştirilen 'Maraşlılar Buluşuyor' etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlik Mayıs şehitleri şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasının ardından Maraş Girişimi eş başkanları Safiye İşcan ve Mehmet Üstek birer konuşma yaptı. Konuşmalarda kirli devlet politikalarıyla Maraş'ın tamamen Kürtsüzleştirilmek, Alevisizleştirilmek istendiği belirtilirken, sürgünde yaşayan Maraşlıların örgütlenmelerinin önemine vurgu yapıldı.

KONCA: FAŞİST SİSTEMDEN HESAP SORMAK İÇİN...

Gecede söz alan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca yaptığı konuşmada faşist rejimin Maraş katliamıyla henüz hesaplaşmadığını söyledi. Konca, faşist rejimin bu katliamla Kürt ve Alevi halkına kültürel, kimliksel, inançsal ve yaşamsal bir soykırım uygulamayı amaçladığını vurgularken, Sivas’ın, Çorum’un bu hesaplaşmamanın devamı olduğunu söyledi. Konca, "Sur, Cizre ve Nusaybin’de diri diri yakılan insanlar bize özgürlükten, onurlu yaşamdan, insan değerlerinden ve kadın özgürlüğünden yana bir mücadeleyi miras bırakmışlardır" diye konuştu.

HDP’nin sadece 4 yıllık bir parti olmadığı, ezilen, yok sayılan ve ötekileştirirlen halklar nezdinde 40 yıllık bir mücadelenin devamı olduğunu belirten Konca, "Haksızlığı, hukuksuzluğu ve kirli iş birliğini kabul etmediğimizden bu faşizan saldırılarla bize Kürtsüzleştirilmek ve Alevisizleştirilmek dayatılmak isteniyor" dedi. Örgütlü bir direnişle faşist rejimden hesap sormak için 24 Haziran seçimlerinde HDP’ye oy vermek gerektiğini söyledi.

TOĞRUL: 12 MAYIS'A KADAR KAYITLAR BİTİRİLMELİ

Konca’nın ardından söz alan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da seçim için 2 taraflı ittifaklar karşındaki tek alternatif gücün HDP olduğunu söyledi. Toğrul, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda da cevabımız Selahattin Demirtaş'ı desteklemek olmalı" diye ekledi.

Toğrul, seçmen kayıtları için son gün olan 12 Mayıs’a kadar herkesin bir an önce kayıt işlemlerini tamamlamalarını istedi. Toğrul, OHAL koşulları altında gerçekleştirilecek olan seçimde, Avrupa’da yaşayan herkesin her türlü haksızlık ve hukuksuzluğa karşı oy vermesi ve iradelerini koruması gerektiğini kaydetti.

Gecede ayrıca İsviçre Basel kanton milletvekilleri Mustafa Atıcı ve Edibe Gölgeli de birer konuşma yaptı. Kurum temsilcilerinin yapmış olduğu konuşmaların ardından etkinlik yöre sanatçılarının ezgileri ve halaylarla geç saatlere kadar devam etti.