Almanlar ve Kürtler silah ticaretine karşı alanlara çıkıyor

5 Mayıs'ta Alman Silah firması Rheinmetall'e karşı protesto yürüyüşleri yapılacak.

Alman silah firması Rheinmetall’e karşı 5 Mayıs’tan itibaren bir çok kentte protesto eylemleri yapılacak.

Kürtlerin de aralarında olduğu savaşa karşı barış yanlısı çok sayıda kurumun organizasyonu ile, 5-21 Mayıs tarihleri arasında bir çok kentte silah ticareti protesto edilecek.

NAV-DEM Eşbaşkanları yaptıkları bir açıklama ile Türkiye’nin Kürtlere yönelik yürüttüğü savaşta, Almanya’nın desteğine dikkat çekti. Almanya’nın Türkiye’nin yanında yer alan birinci derece ülke olduğunu belirten NAV-DEM, Efrîn’e yönelik işgal saldırılarında da Berlin yönetiminin Türk devletine yakın durduğu ve savaşı destekler bir konumda yer aldığı tepkisinde bulundu.

NAV-DEM, “Alman tankları Efrîn’de sivil halka karşı kullanılırken, artan tepkilere rağmen Almanya Türkiye’ye karşı yaptırımdan kaçınıyor. Almanya NATO içinde bu işgal saldırısının kınanması için inisiyatif alması gerekirken (Angela) Merkel hükümeti, Türk devletinin işlediği suçların ortağı olmuştur. Olmaya devam ediyor” dedi.

Türk devleti Efrîn’e saldırırken Alman hükümetinin bu devlete sadece 20 gün içinde 4.4 milyon dolar değerinde silah ve silah malzemeleri sattığını belirten NAV-DEM, “Türk devletine bu silahları satanlar bu kanlı suça ortak olmuştur” diye kaydetti.

Türk devletinin ÖSO adı altında El Nusra ve DAİŞ çetelerini devşirdiğine dikkat çeken NAV-DEM, Alman Leopard 2 tanklarının DAİŞ’in hizmetine sokulduğu ve bu tanklarla Efrîn’in talan edildiğini ifade etti.

ALMAN HÜKÜMETİ KÜRTLERDEN YANA TAVIR ALMALI

“Merkel hükümeti doğru bir yolda yürümüyor” diyen NAV-DEM, Almanya’nın Türk devletine silah satışının kabul edilemez olduğunu belirti. Alman hükümetini mağdurların yanında yer almaya çağıran NAV-DEM, “Almanya hükümetinin bir Kürt politikası olmalı, Kürtlerden yana tavır almalıdır. Çocuklarını kaybedenler, ailelerini kaybedenler, öldürülenler Kürtlerdir. Ve bütün bunlar Almanya hükümetinin Türkiye’ye verdiği silah, maddi ve siyasi destekle olmaktadır” dedi.

Bu nedenle direnişi arttırma, parlamento ve Merkel hükümeti üzerinde baskıyı arttırma çağrısı yapan NAV-DEM, tüm bileşenlerin 5 Mayıs’ta Rheinmetall silah fabrikasına karşı yapılacak yürüyüşlere güçlü bir şekilde katılmaya çağırdı.

EYEM TAKVİMİ

Eylem takvimi şöyle:

Düsseldorf : 5 Mayıs 2018, saat 11.30, DGB Haus, Friedrich-Ebert- Straße 34 – 38

Berlin: 5 Mayıs 2018, saat 15.00, S/U Westhafen/Platz vor dem MOA Bogen 5

Berlin : 7 Mayıs 2018, saat 17.30, Hotel Maritimin önü (Rheinmettal hisse sahipleri de protesto edilecek)

Berlin: 8 Mayıs 2018, saat 10.00, Hotel Maritim, Stauffenbergstr. 26 önünde yürüyüş.

Göttingen: 8 Mayıs 2018, saat 19:00, Zentrales Hörsaalgebäude Universität Göttingen, Platz der Göttinger Sieben 5 (‘Almanya’nın dış ülkelere silah satışları-savaş için hediye’ başlıklı panel)

Stuttgart: 10 Mayıs 2018, saat 12:00, US-AFRICOM-Stuttgart-Möhring önünde, ABD’nin askeri üslerine karşı barış mitingi

Münster: 12 Mayıs 2018, saat 11:00, Şehir Merkezi/48143 Müster (‘Etik ekonomi ve silah satışları birbirine uygun mu?’ başlıklı panel)

Stuttgart: 14 Mayıs 2018, saat 19:00 Welthaus Stuttgart/Charlottenstr. 17 (‘Tüm dünyaya karşı acımasız’ başlıklı panel)

Stuttgart: 15- 17 Mayıs 2018, Messegelände/ Messepiazza 1 arası silah fuarına karşı protesto eylemleri

Stuttgart: 15 Mayıs 2018, saat 08:00- 09:00 arası Landgericht Stuttgart, Olgastr. 2 (Başkaları yaşam kurtarıyor-Bizler ise öldürmek için destek oluyoruz. Heckler & Koch Silah firmasına karşı uyarı nöbeti)

Stuttgart: 16 Mayıs 2018, saat 17:00, Messe Stuttgart, Messepiazza 1 (Silah fuarına karşı, dünya barışını talep edelim-miting)

UZUN YÜRÜYÜŞ

Ayrıca Baden- Württemberg Eyaletinde 21 Mayıs da başlamak üzere 2 Haziran’a kadar silah ticaretine karşı uzun bir yürüyüş yapılacak. Yürüyüş Oberndof’ta başlayacak, Berlin’e kadar sürecek.