Alman mülteci dairesi 2 bin tercümanın işine son verdi

Son dönemlerde Almanya'da sığınanların başvurularını inceleyen kuruluş Göç ve Mülteci Dairesi’nde skandalların sonu gelmiyor. Son bir yılda daire ile çalışan 2 binden fazla tercümanın işine son verildiği açıklandı.

Bugünlerde Almanya’nın gündemini işgal eden konulardan birisi Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF)’daki skandallar. Önceki gün sığınma talebinde bulunan mültecilerden rüşvet almakla suçlanan BAMF’ın Bremen şubesinin eski daire başkanı, işten çıkartılarak hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Alman basınına sızan bilgilere göre söz konusu kadın yöneticinin dairenin sistemine girerek çoğu Batı Kürdistan’dan gelen Êzîdi mülteci olmak üzere en 1200 sığınmacının başvurusuna onay verdi. Bremen savcılığı sığınma başvurularının kötüye kullanıldığını iddia ederek organize suç işlendiğine dair şüphelerin bulunduğunu düşünüyor.

Ancak rüşvet karşılığında iltica başvurusu kabul edildiğine dair kesin bir bilgi kamuoyuna açıklanmadı. Kimliği gizlenen yöneticinin sosyal medya hesaplarında mülteciler için çalışan “Pro Asyl” kuruluşu ile Êzidilerle ilgili paylaşımlar yaptığı belirtiliyor. “Braunschweiger Zeitung” gazetesi ise BAMF’ın Bremen şubesinin eski yöneticisinin Êzidilerin iltica başvurularına onay vermeyi para karşılığında yapmadığını yazdı.

Mülteciler dairesi ilgili bir başka skandal da tercümanlar. Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önerisine yanıt veren İçişleri Bakanlığı 2017-2018 yılları arasında BAMF’da çalışan 2100 tercümanla ilişkisini kestiğini bildirdi. Buna göre daha önce sayıları 7500 olan tercüman sayısı böylelikle 5200’e düştü.

Bakanlık 30 tercümanın ise tarafsız olmadığını düşünerek işlerine son verildiğini bildirmesi ise dikkat çekti. Diğerlerinin ise Almanca dil yetersizliği ve aranan niteliklerden yoksun olduğu için ilişkilerinin kesildiği belirtiliyor.

Almanya'ya ulaşan sığınmacılara mülteci statü verilip verilmesine BAMF karar veriyor. Bu dairede ilk ifadeleri alınan sığınmacılar, ayrıntılı şekilde nasıl kaçtıklarını anlatıyor. Ancak bu sığınmacıların mülteci dairesindeki ilk randevudan sonra ne zaman kaçtıkları, isimleri ve hangi şehirde kaldıkları gibi ayrıntılı bilgilerin geçtiğimiz yıl sıkça AKP medyasında çıkması dikkat çekmişti

Sığınmacıların şikayetleri üzerine Alman polisi dairedeki casus faaliyetlerini araştırmak üzere soruşturma açmıştı. O dönem Alman basınına konuşan sığınmacılar sızma skandalında hem mülteci dairesinin çalışanlarını hem Türkçe tercümanları ve hem de güvenlik elamanlarını suçlamışlardı.