Aktaş: Herkes 12 Mayıs’a kadar kayıtlarını yapmalı

HDP Van eski Milletvekili Kemal Aktaş, Avrupa’da yaşayan seçmenlerin 12 Mayıs’a kadar kayıtlarını yapması gerektiği belirterek, “Erdoğan’ı tarihin çöp tenekesine göndermek için çalışmalıyız. Bu bir sorumluluktur” dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran’da yapılacak genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için partiler adaylıklarını açıklamalarının ardından seçim çalışmalarına başladı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da olduğu gibi HDP Avrupa’da da seçim çalışma startını verdi. Birçok siyasi parti, kurum, kuruluşun katılımıyla geçtiğimiz günlerde, HDP Avrupa Seçim Koordinasyonunu kuruldu. Bu koordinasyona bağlı Avrupa genelinde 5 bin civarında kişi seçim çalışmasını yürütüyor. Bu çalışmaların içerisinde yer alan isimlerden biri de HDP Van eski Milletvekili Kemal Aktaş’tır. Türkiye ve Kürdistan’da olduğu gibi Avrupa’da da 7 Haziran ruhu ile çalışacaklarına vurgu yapan Aktaş, “Erdoğan’ı tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Onun için her kes seferber olmalı. İşte o zaman faşizm gidecek barış ve kardeşlik hakim olacak” dedi.

‘BİZ BİR ARAYA GELİRSEK ONLAR KAÇACAK DELİK ARARLAR’

Türkiye’nin zor günlerde geçtiğini belirten Aktaş, “Türkiye’de ekonomik ve siyasi kriz yaşanıyor. Kaos, tekçi zihniyet ve kutuplaşma söz konusu. AKP, halklar arası savaşı körüklüyor. İnsanlar baskı altında, tam anlamıyla bir faşizm yaşanıyor. Artık AKP, Türkiye ve Kürt halklarına sunacağı hiçbir şeyi kalmamıştır. Karşımızdaki AKP’nin durduğu nokta budur. Erdoğan, diktatörlüğünü bu seçim ile kurumsallaştırmak istiyor. Tek muhalefeti olan HDP’ye baskı yaparak, amacına ulaşmak istiyor” dedi.

AKP’nin önünün alınmaması halinde Türkiye’yi kötü bir dönem beklediğini dile getiren Aktaş, şunları söyledi: “Onun için bu faşizan politikalara karşı bütün kesimlerin bir araya gelerek, karşı çıkması gerekiyor. Biz farklı düşünce ve görüşteki kesimler bir araya gelirsek bir sel olarak aktığımız zaman onlar kaçacak değil arayacaklar. Eğer biz bunu başarırsak faşizmi tarihin çöp tenekesine gönderebiliriz. Yok eğer o kazanırsa Türkiye halklarının şu anda yaşadığı dönemden daha ağır bir dönem bekliyor. Onun için Türkiye halkları ve Kürt halkının geleceği ve bölge barışı için HDP etrafında kenetlenmeliyiz, çalışmalı ve emek vermeliyiz. Mutlaka her kes sandığa gitmelidir. Bir seferberlik ruhuyla çalışmalıyız.”

‘AVRUPA’DAKİ OYLARIN ETKİSİ ÇOK BÜYÜKTÜR’

Avrupa’daki oyların önemine değinen Aktaş, “Türkiye bu kritik süreci aşmaya çalıştığı bir dönemde Avrupa’daki göçmenler, muhalifler, sürgün edilmişler, mülteciler ve seçmenler, Avrupa’daki oyların Türkiye seçim sonuçlarını, seçilecek milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi noktasında gerçekten çok ciddi manada hata kimi yerlerde nicel değil nitel etki yaratacağını bilmeli. Yakın tarihteki seçimlerde de gördük, Ankara’da Sırrı Süreye Önder kaybetmişti ancak yurt dışı oyların sayımıyla Önder seçildi. Böyle bir etki yaratıyor. Dolasıyla Avrupa’daki seçmenler kendi oyların yaratacağı etkiyi bilmesi gerekiyor. Bundan hareketle seçmenler, 12 Mayıs’a kadar kayıt işlemleri yapmalıdır. Özellikle kadın ve gençler bu konuda rol oynamalıdır. Her aile mutlaka yeni 18 yaşına girmiş çocuklarını kaydetmesi gerekiyor.

Eğer kayıt yapmasak ve kayıt olup olmadığımızı sorgulamasak seçim günü oy kullanamayız. Her kesin mutlaka birinci derecede gidip seçim kayıt sorgulamaması yapması lazım” diye konuştu.

‘7 HAZİRAN’I AŞAN BİR SORUMLULUKLA ÇALIŞMALIYIZ’

Aktaş, Avrupa’daki seçmenlere ise şu çağrıyı yaptı: “Özellikle yurt dışındaki oyların etkisi ne olacak gibi yanılgılara kapılmamamız gerekiyor. Bir oy, bir oydur ve seçimlerde etki gücü çok büyüktür. Herkes bu sorumlulukla hareket ederek, bu seçimlere yaklaşması gerekiyor. Onun için böylesi tarihi bir süreçte sandıklara giderek, üstüne düşecek görevi yapması lazım. Tıpkı 7 Haziran ruhuyla hata onu da aşan bir çalışma sistemiyle seçimlere yaklaşmalıyız. Çünkü 7 Haziran’dan daha büyük sorumluluklarımız ve görevlerimiz var.”