Üç yayınevinden Mezopotamya için yardım kampanyası

Almanya’da Kürtlerin önemli kuruluşlarının başında gelen ve Şubat ayında yasaklanan Mezopotamya Yayınevi’nin kitaplarının basılmaya devam edilmesi için Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan üç yayınevi yardım kampanyası başlattı.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla Kürtlerin Almanya’daki iki önemli kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik 12 Şubat 2019 günü resmen yasaklanmıştı. Her iki kurumu farklı tarihlerde iki kez basan polis ise aralarında Kürtçe öğrenme kitabı, Kürtçe çocuk kitabı ile Kürt tarihine ilişkin kitapların da bulunduğu tonlarca kitaba el koymuştu.

Başta Alman olmak üzere Avrupalı yayıncılar ise Alman devletinin Mezopotamya Yayınevi’ne destekleri ise sürüyor. Almanya’nın Hamburg kentinden Unrast-Verlag, Avusturya’dan Manelbaum Verlag ve İsviçre’den Edition 8 isimli yayınevleri ise Mezopotamya Yayınevi için yardım kampanyası başlattı.

“Sansüre karşı dayanışma ve yayın özgürlüğü projesi” adıyla start alan kampanyada her üç yayınevi Alman polisinin el koyduğu kitapları yeniden basmak istiyor. Mezopotamya Yayınevi’nin el konulan hiçbir kitabının yasaklanmadığına dikkat çeken yayınevleri, okuyucuların bu kitaplardan mahrum edilmemesi gerektiğini ifade ettiler.

YAYINEVLERİ: BİZ BUNA SANSÜR DİYORUZ

Mezopotamya Yayınevi’nin değişik dillerde başta Kürt tarihi ve kültürü olmak üzere, Kürt kadın Hareketi ile Kürdistan’a ilişkin önemli eserler, Abdullah Öcalan’ın kitapları ile Kürtçe öğrenme kitaplarını okuyucularla buluşturduğunu hatırlatan her üç yayınevi “Polisin el koyduğu kitaplar arasında Mezopotamya Yayınları’nın basmadığı, fakat sattığı kitaplar da bulunuyordu. Biz buna sansür diyoruz” tepkisini gösterdiler.

Alman devletinin uyguladığı bu sansürün kalkması için her üç yayınevinin hazırladığı proje çerçevesinde Mezopotamya Yayınları’nın daha önce Almanca olarak bastığı önemli eserler “Edition Mezopotamya” adıyla yeniden okuyucuyla buluşturulacak. Yayınevlerinin hedefi bu kitapları Ekim ayında gerçekleşecek Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’na yetiştirmek.

İsteyen kitap severler şu banka hesabından projeye destek sunabilirler:

Verein z. Förderung kurdischer Kultur e.V. i.Gr.

IBAN: DE78 4306 0967 1011 1214 00

Verwendungszweck: Edition Mezopotamya

100’ye yakın yayınevi, kitapevi ve medya kuruluşu da ortak bir deklarasyon yayınlayarak Mezopotamya Yayınevi’nin yasaklanmasını kınamıştı. Yayınevleri İçişleri Bakanlığı’nın Kürtlerle ilgili her şeyi “Bunlar PKK’dir” diyerek yasaklama girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirtmişlerdi. Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği (Börsenverein) yetkilisi Christoph Links ise yasak kararını “Bu Almanya’da kolayca gerçekleşmesi mümkün olmayan düşünce ve yayın özgürlüğünü yönelik bir saldırıdır” sözleriyle eleştirmişti.

Konuyla ilgili haberler: