Şengal katliamı protestoları sürüyor

Fransa’nın başkenti Paris, Rusya’nın başkenti Moskova ile İsveç’in Borlänge, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen eylemlerle DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırısının yıldönümü protesto edildi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Şengal’de DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, Êzidî toplumunun önde gelen isimleri ile din insanları ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantı, DAİŞ çetelerinin Şengal’de uyguladığı katliam ve Şengal’daki direnişi anlatan sinevizyon ile başladı.

Sinevizyon gösteriminden sonra Moskova Halk Meclisi Eşbaşkan Refik Kamil bir konuşma yaptı. Kamil, Êzîdilerin tarih boyunca başka bir inanca sahip hiçbir topluluğa karşı gelmediğine dikkat çekti.

Başta BM olmak üzere uluslararası güçlerin Şengal’deki katliamı hala bir soykırım olarak görmediğine dikkat çeken Kamil, “BM ve uluslararası güçler hala binlerce Êzidînin katledildiği katliamın tanımı yapmamaktadırlar. Bunun bir soykırım olduğunu bu kadar aşikar iken neden sıradan bir saldırı olarak tanımlanıyor. Güney Kürdistan Yerel Hükümeti bile beş yıl aradan sonra bunu bir katliam olarak tanımladı. Biz Êzîdiler bundan sonra mücadelemizi daha da yükselterek bize yapılan bu zulümlere karşı gelmeliyiz” diye konuştu.

Toplantı konuşmalardan sonra anma ile devam etti.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te dün akşam saatlerinde TJK-F’nin çağrısı ile bir yürüyüş düzenlendi. Republique Meydanı’nda başlayan yürüyüş Bastille Meydanı’na kadar sürdü.

Saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte TEV-ÇAND sanatçıları bir teatral performans da sergiledi.

“Afrin’i savunmak, kadın devrimini savunmaktır, Erdoğan Faşizmine geçit yok”, “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” ve “DAİŞ’e karşı Kürtlerle mücadeleye” yazılı pankartların açıldığı eylemde Kürt siyasetçi Mehmet Emin Adıyaman bir konuşma yaptı.

Adıyaman, Şengal halkının oluşturduğu yapıyı saygıyla karşıladıklarını belirtti.

Adıyaman’ın konuşmasından sonra da kitle Bastille Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca yapılan konuşmalarda erkek egemen zihniyet ve sistemin vurucu gücü olan DAİŞ’in Şengal’de yaptığı soykırım anlatıldı.

Yürüyüş, Bastille Meydanı’nda yapılan kısa bir konuşmayla sona erdi.

BORLÄNGE

3 Ağustos İsveç’in Borlänge kentinde de protesto edildi.

Eylemde bir konuşma yapan NCDK’den Şefik Agır, o süreci anılarıyla ve yaşayıp gördüğünü söyledi.

O süreçte kuzeyde sınırda yaşadığını ve insanların nasıl bir travma yaşadıklarını, çektikleri acıları anlatırken çok duygusal anların yaşandığını ve şok olduklarını gözlemlediklerini belirtti.

Eylem sloganlarla sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Sêvê Kürt Kadın Meclisi bir bilgilendirme standı açtı.

Kürt kadınları Danimarka'nın başkenti Kopenhag'taki Nytorv meydanında açtıkları bilgilendirme standı ile Şengal katliamının toplum hafızasında yerini alması ve unutulmaması gerektiğini aynı zamanda da katliamın halen süren etkilerini anlattı.

Katliam ile ilgili görsel ve yazılı materyallerin yanı sıra sözlü olarak ta bilgilendirme yapıldı.