Şengal’e yönelik saldırılara karşı Berlin’de çadır eylemi

Berlin Êzidî Kadın Meclisi, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin, Şengal’e yönelik saldırıları protesto etmek için üç günlük çadır eylemi başlattı.

Berlin’deki Federal Parlamento oturumlarının yapıldığı Reichstag önünde kurulan çadır eyleminin ilk günü 15:00 ile 18:00 saatleri arasında gerçekleşti.

Çadır eyleminde Irak’ta Mustafa Kazımi hükümetinin yanısıra işgalci Türk devletinin de Şengal’e saldırdığı hatırlatılarak “Türkiye’nin Şengal’e yönelik yasadışı saldırıları durdurulsun” çağrısı yapıldı.

Êzidî Kadın Meclisleri çatı örgütü Sîwana Meclisên Jinên Êzidî (SMJÊ) adına yapılan açıklamada “2 Mayıs 2022'den bu yana Irak ordusu, Êzidîlerin Şengal kentine saldırıyor. Saldırılar, Êzidxan Asayişi mevzilerine ve Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) yöneliktir. Irak'ın Şengal'e yönelik saldırısının, Zap ve Avaşîn'deki Türk işgali ile eş zamanlı olması, Erdoğan liderliği ile koordineli bir yaklaşıma işaret ediyor” denildi.

SMJÊ açıklamasında söz konusu saldırıların Êzidîleri,  2014 öncesine döndürmek amaçlı olduğu vurgulanarak şöyle sürdürüldü: “Kazımi hükümetinin Türkiye ile yaptığı bu askeri eylemlerin tek bir amacı var: Êzidî kimliğini soykırım ve kadın cinayetleri yoluyla yok etmek. Êzidîlerin varlığı ve özgürlüğü Türkiye tarafından bela olarak görülüyor. Erdoğan'ın imha planı Ortadoğu'daki Kürt nüfusunu hedef alıyor. Erdoğan ve faşist müttefikleri MHP ve cihatçı milislerin bu hırsları AB-NATO ve her şeyden önce Alman federal hükümeti tarafından destekleniyor.”

Avrupa hükümetlerini “üç maymunu” oynamaktan vazgeçmeye çağıran SMJÊ, Kürtlerin bu savaş ve şiddete karşı kendi kaderini tayin etme hakkı olduğunu vurguladı.

Eylem sırasında çadıra “Erbil-Bağdat’ın Şengal’e yönelik anlaşması Êzidîlere yönelik yeni bir ihanettir” pankartı asıldı.

Eylem, 10 Mayıs günü aynı yer ve saatte devam edecek.