İsviçre SP: Kuzey Suriye uçuşa yasak bölge ilan edilsin

İsviçre Sosyalist Parti grup toplantısında aldığı kararın ardından İsviçre Federal Konseyi’ni Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal girişimine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Efrîn’e yönelik işgal girişiminin uluslararası hukuka haykırı olduğuna dikkat çeken Sosyalist Parti, BM Güvenlik Konsey’den Kuzey Suriye’de güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturmasını istedi.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. İsviçre’nin ikinci büyük partisi olan Sosyalist Parti (SP), kendi grup toplantısında aldığı kararın ardından SP grubu adına Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına yönelik açıklamada bulunuldu.

ULUSLARARASI HUKUK YOK SAYILIYOR

İsviçre Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz günlerde “İsviçre olarak Suriye’deki savaşın taraflarını uluslararası hukuka saygı duymaya çağırıyoruz” açıklamasını eleştiren SP, İsviçre’nin yaptığı bu açıklamanın yetersiz olduğuna vurgu yaptı. SP gurubu adına yapılan açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Türk devleti ve birlikleri, uluslararası hiçbir meşrutiyeti olmayan bir şekilde başka bir ülkenin topraklarını işgal etmeye çalışıyor. Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor. En önemlisi Suriye’nin en istikrarlı ve en huzurlu bölgelerinden birisi olan Efrîn bölgesini savaş alanına çeviriyor. Türkiye ne kadar ‘terörle’ mücadele adı altında bunu yapsa da Efrîn asla Türkiye için bir tehdit oluşturmadı.”

İSVİÇRE VE BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE ÇAĞRI

İsviçre Federal Konsey’den Türk devletinin saldırılarını kesin bir dille kınamasını ve yaşanan çatışmaların siyasi olarak çözülmesi için uluslararası güçlere çağrıda bulunmasını istendiği açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “İsviçre Federal Konseyi, BM Güvenlik Konseyi’den Efrîn’e dönük hava saldırılarını önlemek için Kuzey Suriye’de güvenlikli ve uçuşa yasak bir bölge oluşturması istemelidir. Aynı zamanda İsviçre’nin Türkiye ile ilişkileri, insan haklarını güçlendirilmesi ve çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi yönünde olmalıdır.”

Türk devletinin, göçmenleri Avrupa için bir tehdit olarak kullanmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, İsviçre’nin Türk devletinin baskısından kaçarak İsviçre’ye sığınma talebinde bulunan siyasetçi, sendikacıların dosyalarının kısa sürede sonuçlandırması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, “İsviçre, Avrupa ile işbirliği yaparak, İnterpol’ün Türk devletinin isteği üzerine yaptığı korsan tutuklamalara son vermelidir” denildi.

SP grup toplantısında Türk devletinin Efrin’e dönük saldırılarına yönelik aldığı kararları aynı zamanda İsviçre Federal Parlamentosunun gündemine de getirecek.