İsviçre NCDK Kongresi: Öcalan’ın özgürlüğü esas alınmalı

İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi (NCDK-S) Kongresi’nde yeni dönem için önemli kararlar alınırken, “Öcalan’ın özgürlüğü bizler için vazgeçilmezdir” mesajı verildi.

İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi (NSDK-S) yıllık genel kongresini İsviçre’nin Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen kentinde gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenlerin posterleri ve PKK, KCK, YPG, YPJ bayrakları ile donatılan salonda gün boyunca sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Efrîn direnişi lehine sloganlar atıldı.

MİNTAŞ: DİRENİŞ ARTIK SINIRLARI AŞMIŞTIR

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını NCDK-S Eşbaşkanı Metin Mintaş yaptı. İçinden geçilen sürecin önemine değinen Mintaş, “Efrîn direnişi bir kez yine bizlere gösterdi ki Kürt halkı artık sınırları aşan bir direniş içerisinde. Bizlere düşen en büyük görev, her nerede olursak olalım özgürlük için mücadele etmemiz olmalı” dedi.

KAV: TÜRKİYE’NİN BÜTÜN POLİTİKASI KÜRT KARŞITLIĞI ÜZERİNDEN YÜRÜYOR

Mintaş’ın konuşmasının ardından Efrîn Direniş ruhu ve Efrîn şehitlerine adanan kongrede divan seçimine geçildi. Divan seçiminin ardından Kürt siyasetçi Fuat Kav bir konuşma yaparak, dünyada yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Ortadoğu ve Rojava'da yaşanan gelişmelerin günlük olarak değiştiğini. Kürtlere yönelik olarak özel politikaların devreye konulduğuna dikkat çeken Kav şunları söyledi:

“ABD, Rusya, İran Türkiye ve daha onlarca ülke Rojava politikasına müdahil oldular. Türkiye Kürtlerin kazanımlarını boşa çıkarmak için Rusya ile NATO arasında gidip geliyor. Bazen Rusya, bazen ABD ile ittifak yapmaya çalışıyor. Ama kimin kiminle ne zaman yan yana gelecekleri hala belirsiz. Türkiye politikalarını ve yönünü Kürt karşıtı politikalara göre belirliyor.”

Rojava ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler konusunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geçmişte çok önemli tespitler yaptığını belirterek, “Yaptığı uyarıların tamamı gerçekleşti. Kürtler Rojava'da diğer halklarla kardeşçe ve özgürce yaşamak istiyor. Bunun içinde mücadele ediyor.

Türkiye bir taraftan ABD, diğer yandan Rusya ve İran ile ikili ittifaklar kuruyor. Tüm çabalar Kürt karşıtlığı üzerinde kurgulanıyor. AKP iktidarı Ergenekon-Perinçek çizgisine geldi. Tüm bu ilişkiler Kürt karşıtlığı üzerinde yürüyor. Tüm bunlara karşı Kürtler kazanımlarını koruyacak, bedeli ne olursa olsun korumaya devam edecek” diye konuştu.

Daha sonra çeşitli kurum ve siyasi partilerden gelen mesajlar okunduğu kongrede, Kadın, Gençlik, Genel, PYD raporları okunarak üzerinde tartışmalar yürütüldü.

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ ESAS ALINACAK’

Raporlar üzerine yapılan tartışmamaların ardından kongre, yeni dönemde yapılacak çalışmalar üzerine 22 maddelik kongre karar tasarısı kabul edildi. Bu 22 maddeye göre, yeni dönemde daha güçlü bir şekilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve özgürlüğü esas alınacağı, Kürt Toplum Merkezlerinin bir an önce bulundukları kentlerde resmi statüye kavuşturulması, kadına karşı her türlü şiddete karşı yaptırımların uygulanması, bütün kurumlarda bütün lehçelerde anadil eğitiminin başlatılması gibi önemli kararlaşmalara gidildi.

NCDK-S İSMİ CDK-S OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Yine kongre karar tasarısına göre İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri (NCDK-S) ismi, İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) olarak değiştirildi.

Kongrede son olarak gidilen seçimlerde ise yeni dönem için Eşbaşkanlığa Songül Aslan ve Cuma Allak seçildi.