İsveç, Yemen'de barış elçisi ve silah satıcısı

Yemen'de savaşın durdurulması için düzenlenen barış görüşmelerine ev sahipliği yaparak barış elçiliğine soyunan İsveç, silah satarak Yemen’de savaşın şiddetlenmesine ve yeni insanlık dramlarına yol açıyor.

İsveç'in Yemen'de savaşan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah sattığı uzun yıllardan bu yana biliniyordu.

Özel televizyon kanalı TV4-Haberler, uydu aracılığıyla  elde ettiği görüntü ve resimleri yayımlandı.  Görüntüler İsveç'in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattığı silahlarının Eritre'nin Assam Limanı'dan savaşta kullanılmak üzere Yemen’e götürüldüğünü gösteriyor.

Silahlar arasında İsveç yapımı gemi, GlobalEye radar sistemi, top ve füzeler olduğu görülüyor.

Yemen savaşında kullanılan bu silahlar Saab, Ericsson Microwave System ve Swede Ship adlı İsveçli silah tekelleri tarafından üretiliyor.

Yemen'de savaşan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşmiş Milletler tarafından savaş suçu işlemekle suçlanmasına rağmen İsveç, her iki ülkeye silah satışını sürdürüyor.

Uluslararası Çocuk Esirgeme Kurumu'na göre Yemen'de savaşın başladığı 2014 yılından bu yana 85 bin çocuk yaşamını yitirdi. 22 milyon insanın da acil yardıma ihtiyacı var. Güvenlik uzmanları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Eritre'de kurduğu bir üssü kullanarak Yemen'e ambargo uyguladığını söylüyor.

HRW: YARDIMLARIN ENGELLENMESİ BİR SAVAŞ SUÇU

İsveç'in bir yandan Yemen'de savaşın durdurulması için aracılık yaparken, aynı zamanda Yemen'de savaşan taraflara silah satması tepkilere neden oldu. Barış ve silahlanma karşıtı örgütlerinin temsilcileri İsveç'i ikiyüzlü davranmakla suçladı ve Suudi Arabistan ve Birleşik Silah Emirlikleri'ne yaptığı silah satışlarını durdurmasını istedi.

TV4'ya konuşan Human Right Watch İsveç Seksiyonu Başkanı Mons Molander, Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaş bölgesindeki insanlara insani yardım ulaştırılmasını engellemesinin bir savaş suçu olduğunu söyledi.

İsveç silahlarının Yemen'de savaş suçu işlenmesinde kullanılabileceği uyarısında bulunan Molander, İsveç Hükümeti'nden ortaya çıkan iddiaları araştırmasını istedi.

BARIŞ DERNEĞİ: SİLAH SATIŞLARI DURDURULMALI

İsveç Barış Derneği Başkanı Agnes Hellström de, Saab silah tekelinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne yeni bir GlobalEye silah sistemi  satmaya hazırlandığına dikkat çektikten sonra, ”Hükümetin bu rejimlere silah satışlarını durdurma yetki ve imkanı var” dedi.

İsveç'in silah satışlarını düzenleyen kuralları sertleştirmesine rağmen savaş eden ülkelere silah satışlarını yasaklamamasını eleştiren Hellström, ”İsveç dünyanın en büyük silah satıcıları arasındadır. Silah satmayı sürdürdükçe bu silahlar savaş bölgelerinde kullanılacak. Hükümet sorunu görmezden gelmeye son vermeli, Yemen'de savaşan ülkelere silah satışlarını durdurmak için siyasi irade göstermeli” şeklinde konuştu.

İsveç Barış Derneği, Yemen'de savaşan devletlere silah satışlarının durdurulması ve yasaklanması için bir imza kampanyası başlattı.

YEMENLİ GAZETECİ: BU İKİYÜZLÜLÜK KABUL EDİLEMEZ

Sana's Review adlı derginin Şef Redaktörü Yemenli kadın Gazeteci Afrah Nasser de, İsveç'in Yemen'de savaşan ülkelere silah satmasına ”İnsan hakları örgütleri ve medyanın raporlarına rağmen İsveç'in silah satışlarını gözden geçirmemesi İsveç Hükümeti için utanç verici” diyerek tepki gösterdi.

İsveç hükümetinin geçen yılın sonunda İsveç'teki barış görüşmelerine ev sahipliğini yaptığını hatırlatan Nasser, "İsveç insan hakları ve feminist dış politika vaazları veriyor ama sattığı silahların neden olduğu insan hakları ihlallerini görmezden geliyor. Bu ikiyüzlülük kabul edilemez” şeklinde konuştu.

SOL PARTİ: SİLAH SATIŞLARI DURDURULMALI

Bu yılın Haziran ayında hükümetin silah ihracatını yeniden düzenlemek için hazırladığı yasa önerisi Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu'nda ele alınarak tartışılmıştı. Öneriyi yetersiz bulan ve diktatörlüklerle yönetilen ülkelere silah satışlarının durdurulmasını talep eden Sol Parti, muhalefet şerhinde İsveç'in silah satış politikasına şu eleştirileri yöneltmişti.

"İsveç'in silah ihraç politikasındaki ikiyüzlülük en açık bir biçimde Yemen'de savaşan taraflara silah satışında görülüyor. Hükümet demokrasi, barış ve kadın haklarından söz ederken İsveç sistematik olarak kadın haklarını ihlal eden ve Yemen halkını bombalayan diktatörleri silahlandırıyor. Silah satışlarını sürdürdükçe İsveç dünyanın hiç bir yerinde insan hakları için inandırıcı bir ses olmayacaktır.”

Sol Parti, aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, Katar, Kuveyt ve Ürdün'ün de bulunduğu insan haklarını ihlal eden ülkelere silah satışlarının yasaklanmasını istiyor.