İsveç Parlamentosu'nda yarın Kürt sorunu tartışılacak

Avukat Mahmut Şakar, İsveç Parlamentosu'ndaki konferansa dikkat çekerek, yasaklama ve 'terör listeleri'nin Türk devletinin silahına dönüştüğünü vurguladı.

İsveç Parlamentosu'nda yarın Türkiye'deki demokrasi sorunu ve PKK yasağı ile Kürt sorunu üzerine konferans düzenlenecek.

Konferansa uzman hukukçu, siyasetçi, gazeteci, yazar ve aydınların katılımının yanı sıra KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve MAF-DAD Eşbaşkanı Avukat Mahmut Şakar katılacak. Saat 09:00’da başlayacak konferansın saat 17:00 kadar devam etmesi bekleniyor.

Konferansa ilişkin ANF'ye konuşan Av. Mahmut Şakar, "Bir süredir hazırlığını yürüttüğümüz konferans gerçekleşecek. Bu konferansın ana teması yasaklama, liste ve bunun Kürt toplumuna ve siyasete etkileri. Konferans resmi olarak İsveç Parlamentosu'nda tüm partilerden temsilcilerin oluşturduğu Kürt İsveç Ağı, Kürt İsveç Dostluk Grubu tarafından organize ediliyor. Bu açıdan aslında parlamentoda yer alan partilerin ortak çabasıyla gerçekleşmesi oldukça önemli" dedi.

İKİ OTURUM OLACAK

Konferansın iki oturum şeklinde gerçekleşeceğine dikkat çeken Şakar, şunları aktardı:
"Birincisinde İsveç'teki parti temsilcileri konuşacak, ayrıca HDP Dış İlişkiler Temsilcisi Hişyar Özsoy da ilk oturumda görüşlerini dile getirecek. İkinci oturumda ise İsveç'te bu liste uygulamalarından mağdur olan Kürtleri temsilen iki konuşma olacak. Ayrıca Belçika davasının avukatlarından Jan Fermon bu oturumda konuşacak. Kürt meselesi üzerinden de konuyu KNK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ele alacak."

'YASAK VE LİSTELER TÜRK DEVLETİNE SİLAH OLDU'

Av. Şakar, şunları da belirtti:

Tabii bu konferansın İsveç'te gerçekleşmesi iki noktada önemli. Birincisi; herkesin de bildiği üzere son 30 yıldır Kürt siyasi hareketi ve Kürt toplumu üzerindeki kriminalizasyon siyasetinin ilk start aldığı yer İsveç'tir. Olof Palme'nin '86'da öldürülmesinden sonra bu cinayetin Kürt tarafına mal edilmesi kriminalizasyonu tetiklemiştir. Almanya da bunu devam ettirmiştir. Avrupa Birliği listesiyle de Avrupa çapında bir noktaya yükseltilmiştir. Dolayısıyla '86'dan günümüze gelen bir çizgi söz konusu; Kürt toplumu mağdur edildi. Bu liste, yasaklama uygulamaları Kürdistan'daki savaşta Türk sömürgecilere muazzam bir silah olarak verildi.

 İkinci olarak da İsveç'in kendi listesi olmamasına rağmen Avrupa Birliği kaynaklı bazı uygulamalara da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bir kısmı konferansta dile getirilecek. İşte Kürt toplumu içinde siyasal aktivitede bulunanlara oturum, vatandaşlık vermeme de bunların parçası. Hem tarihsel anlamda yasaklama siyasetinin İsveç'ten başlıyor olması hem de güncel olarak listenin etkisini sürdüren ülkelerden biri olması nedeniyle İsveç'i konferans açısından önemli kılıyor.

 Son yıllarda İsveç siyaseti içinde Kürt toplumuna dönük olumlu yaklaşımlar var. Kuzey'deki demokratik hareketi destekleme, Rojava vs. Biz bu konferansla tüm partilerin el birliğiyle hareket etmesini, listeyle ilgili İsveç'in adım atmasını arzu ediyoruz, amaçlıyoruz. Bu konferansla süreç tamamlanmış olmayacak. İsveç özgülünde hukuki, politik çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz."