İngiliz sendikalar Öcalan için toplanıyor: Vakit geldi!

Birleşik Krallık’ta Öcalan’ın özgürlüğü için kampanya yürüten sendikalar, koronavirüsle bağlantılı evde kalma tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte online bir mitingde buluşacak. Sendikalar, “Vakit geldi” dedi.

“Freedom for Öcalan” kampanyasının yürütücüleri tarafından yapılan açıklamada, “Covid salgını nedeniyle dayatılan kısıtlamalar esnetilirken, çok sayıda Avrupalı işçi tecritten çıkıyor. Dünyanın dört bir yanındaki işçiler tekrar özgürlüklerinden yararlanırken, Britanyalı sendikal kampanya Freedom for Öcalan, Öcalan'ın özgürlüğü için çağrılarını yenilemek amacıyla 16 Temmuz'da çevrimiçi bir miting düzenliyor. Vakit geldi!” denildi.

Online miting, kampanyanın eş başkanları İşçi Partili ve Ulusal Öğretmenler Birliği NUT eski Genel Sekreteri Christine Blower ile Unite sendikası uluslararası direktörü Simon Dubbins tarafından organize edilecek.

Öcalan’a Özgürlük Kampanyası 1,5 milyon üyesi bulunan İngiltere ve Galler’in en büyük sendikası olan Unite the Union ile 800 bin üyeli Genel İş Sendikası (GMB) tarafından Avam Kamarası’nda 2016’da yapılan bir açıklamayla start almıştı.

Kampanya bugün resmi olarak milyonlarca üyesi olan UNITE, GMB, FBU, ASLEF, TSSA, RMT, USDAW, PROSPECT, GFTU, PCS, EIS, TUC, THOMPSONS SOLICITORS, CWU ve NEU adlı sendikalar tarafından yürütülüyor.

Dubbins, “Öcalan tamamen çoğulculuğa, kadın haklarına ve demokrasiye adanmış biri, hapishanede aşırı tecrit koşulları altındayken olağanüstü kitaplar yazdı. O müthiş bir akıl” dedi.

Dubbins, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın serbest bir şekilde ifade özgürlüğüne ve sendikalara karşı istediğini yapması ve Kürtlere karşı savaş yürütmesinin “skandal” olduğunu belirtti ve “bu durmalı” dedi.

Online toplantıda İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell-Moyle ve TSSA sendikasının genel sekreteri Manuel Cortes'in konuşmalar yapacak. Her ikisi de Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın taraftarları ve Kürt haklarının savunucuları olarak öne çıkıyor. Lloyd ayrıca geçen sonbaharda Rojava’ya giden Britanyalı siyasetçilerden oluşan heyette yer almıştı. Manuel Cortes de 2019’daki İmralı barış delegasyonuna katılmıştı.

Online miting duyurusuna göre dünyanın farklı yerlerinde sendikacılar, Kürt ve İngiliz siyasetçiler ile aktif sempatizanlar da katılacak.

Öcalan’a Özgürlük Kampanyası, 16 Temmuz’daki etkinliğe katılmak isteyenler için şu linki verdi: