İngiliz sendikalar Öcalan için seferber oldu

Birleşik Krallık’ın en önemli sendikalarından biri olan USDAW, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasına katılma kararı aldı.

USDAW, kuruluğu bir 1940’lı yıllardan bu yana ilk kez uluslararası bir dayanışa kampanyasına katılıyor.

Öcalan’a özgürlük kampanyasına destek kararı, 430 bin üyesi olan sendikanın yönetim kurulunda alındı.

Yaptığı açıklamada “Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasını Türkiye ve bölgeye barışçıl ve demokratik bir çözümün bulunması icin desteklemektedir. Öcalan'ın adil yargılanma talebi ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılma kararına karşı itiraz hakkı reddedildi. Kürt halkına yönelik ciddi insan hakları ihlalleri var ve bunun aciliyet olarak ele alınması gerekiyor. Öcalan'ın serbest bırakılması, bölgede barışa ulaşmak için şarttır ve bu kampanyaya destek vermekten memnuniyet duyuyoruz” denildi.

İngiltere’de Öcalan’a özgürlük talebiyle yürütülen “Freedom Öcalan” kampanyasının yürütücüleri arasında ülkenin üçüncü büyük sendikası Genel İŞ Sendikası da yer alıyor. Bu sendikanın 630 bin üyesi var.

Bununla birlikte 20 bin üyeli Ulaşım İşçileri Sendikası (TSSA), kampanyada yer alan diğer bir sendika olarak dikkat çekiyor. Sözkonusu sendika, Britanya ve İrlanda’da ulaşım sektörünün hemen her alanında örgütlü durumda. 

Geçtiğimiz Şubat ayında, Britanya’nın önde gelen maden sendikalarından Durham Miners Association da, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na katılacaklarını duyurmuştu. Sendikanın Genel Başkanı Joe Winkworth ile Genel Sekreteri Alan Cummings, Büyük Britanya’da 134 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Durham Miners Gala adlı festivalin bu yıl Öcalan’ın özgürlüğüne adanacağı açıklamışlardı.

Şubat ayında ayrıca İngiliz hukuk şirketi, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na katıldıklarını bildirmişti. 750 avukatı bir araya getiren Thompsons Solicitors, sendikal mücadelede önemli kurumların başında geliyor.