Çalıştay delegelerinden birlik çağrısı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dışişleri Komitesi ve KNK Rusya Komitesi'nin ortak düzenlediği Kürt Çalıştayı'na katılan Kürt kurum temsilcileri, ulusal birlik çağrısında bulundu.

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da yapılan Kürt Çalıştayı'na Ermenistan, Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan’dan temsilcilerin yanı sıra Rusya’nın farklı kentlerinden katılan katılımcılar, Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanmasının öneminde ortaklaştı.

İlk defa Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) alanına bu kapsamda bir çalıştayın yapıldığını ifade eden katılımcılar, Kürt ulusal birliği hakkındaki görüşlerini ANF’ye anlattı.

AMERYAN: VEFA BORCUMUZDUR

Ermenistan Kürt Komitesi Başkanı ve KNK Üyesi Jinya Ameryan: Birliğimizi sağlamış olsaydık şimdiye kadar Kürdistan’ı özgürleştirmiş olurduk. Birliğimizi sağlarsak kendi ayaklarımızın üstünde durabilir ve ülkemize karşı gelişecek her türlü saldırıya karşıda koyabilecek güce sahip oluruz. KNK üyeleri bulundukları her yerde daha aktif çalışarak Kürt ulusal birliğine hizmet etmelidir. Ben, Ermenistan’dan katıldım. Bulunduğumuz alanda da ulusal birlik için çalışmalarımız var.

Kendi kültürümüze ve tarihimize sahip çıkmak ve onu geliştirmek, yaymakta bir mücadele biçimidir. Kendimizi eğitmeli ve dünya sistemi içinde kendi toplumsal gerçekliğimiz çerçevesinde kendi yerimizi almalıyız. Bu konuda Kürt özgürlük mücadelesinin biz Kürtlere çok anlamlı şeyler kattığını söyleyebilirim. Bizim de buna karşı vefa borcumuz, ulusal birliği sağlamak olacaktır.

AZMANİ: KAZANIMLARI BİRLİK KORUR

Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği Eşbaşkanı Araf Azmani: Güney Kürdistan’daki durum bize gösterdi ki; ulusal birliğe ve bilince dayanmayan anlayışlarla Kürtler özgürleştirilemez. Dolayısıyla Kürt birliği sağlanmadan bin bir emek ve mücadeleyle elde edilen kazanımlarımızın da güvencesi yoktur. Kürdistan’ın dört parçasında elde ettiğimiz kazanımlarımızı sağlama almak ve daha güçlü temeller üzerinde büyütmek, geliştirmek için Kürt ulusal birliği olmazsa olmaz kabilindedir.

BUDAKOV: GÜNEY İBRETTİR

Krasnikut Otonomi Başkanı Ramazan Budakov: Güney Kürdistan’da yaşananlar, tüm Kürtlerde ciddi anlamda rahatsızlık ve kırılma yarattı. Bizim için büyük bir ibrettir. Kürt ulusal birliği sağlanmış olsaydı başımıza bu felaketler de gelmezdi. Bunun için tüm Kürt partilerini de suçlamak doğru olmaz. Bunun sorumlusu kim ve kimlerdir tüm Kürt halkı çok iyi biliyor. Zamanı geldiğinde bunlar Kürt halkına hesabını nasıl verecek merak ediyorum.

ARAM: CEVAP OLABİLMELİYİZ

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Julyeta Aram: Kürt ulusal birliğinin, Kürt değerler özerine inşa edilmesi ve tüm kesimlerin bunda kendini bulması bizim için çok önemlidir. Kürt halkı, Kürdistan özgürlüğü için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp elinden geldiğinden daha fazla bu uğurda mücadele ediyor. Bu onurlu mücadele karşısında bizim de hem ulusal birliğimizi sağlayarak hem de Kürdistan’ı özgürleştirerek cevap vermemiz gerek. Bu, bizim en temel görevimiz olmalıdır. Kürt halkının, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ve ideolojisiyle özgürlüğe en yakında zamanda kavuşacağına inanıyorum.

AGADJANYAN: BİZ YAPACAĞIZ

KNK Gürcistan Üyesi Gülnaz Agadjanyan: Kürt kadınları birçok çalışmada öncülük ediyor. Ulusal Kongre ve birlik için de rolünü oynayacağına inanıyorum. Eğer birliğimizi sağlayamazsak ve kendi geleceğimizi kendimiz şekillendirmezsek mevcut kazanımlarımızı da yitiririz. Kürdistan’ı biz kuracağız, başkasının gelip bizim için Kürdistan’ı kurmasını beklemek boş bir hayaldir.

DIRBOYAN: KÜRT BİRLİĞİ ŞART

Ermenistan Kürdistan Komitesi Üyesi Silo Dırboyan: Çalıştay'ın bir görevi de bu alanda yaşayan Kürdistanlıları örgütlemektir. Ahlaki ve politik toplumla demokratik halk gerçeğine ulaşmalıyız. Bunun için de en önemlisi Kürt birliğin sağlanmasıdır. Uzun bir süredir KNK bu konuda anlamlı bir çalışma yürütüyor. Biz de Rusya ve eski Sovyet ülkelerinde KNK öncülüğünde bu çalışmayı güçlendirmek istiyoruz.

KAMIL: KNK'YE OLUM CEVAP VERİLMELİ

Moskova Êzdîxan Organizasyonu Yönetim Üyesi Refik Kamıl: Dört parça Kürdistan ve Ortadoğu’da Kürt sorunun çözümü için de Kürt ulusal birliği çok önemlidir. Kürt halkının sorunları var ve bu sorunlar olduğu gibi ortada duruyor. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi, Kürt halkına çok şey kazandırdı ama Kürt ulusal birliği sadece bir partinin istemiyle olacak bir şey değildir. Bunun için Kürdistan ve yurt dışında faaliyet yürüten parti ve kurumların ortak paydada buluşması lazım. Bu anlamda KNK çok anlamlı bir çalışma yürütüyor. Dilerim tüm parti ve kurumlar KNK’nin öncülük ettiği bu çalışmaya olumlu cevap verir ve Kürt Ulusal Kongresi en yakın zamanda toplanır. Biz Rusya’da bu konuda tavrımızı ve düşüncelerimizi ortaya koyduk.

BROYEVA: YETER Kİ KARARLILIK OLSUN

Kürt Kültür Toplumsal Organizasyonu Eşbaşkanı Sinem Broyeva: Çalışmalarımız genişletip büyüterek halkımızın beklentilere cevap vermemiz gerek. Tabii dört ayrı devlet arasında parçalanmış ve çok ciddi sömürü politikaların uygulandığı bir Kürdistan'ı özgürleştirmek öyle kolay değildir. Fakat Kürt Özgürlük Mücadelesi halkımıza ulusal bir bilinç ve Kürt değerlerinin nasıl sahipleneceğini öğretmiştir. Bizim de bu tarihi miras üzerinden sorumluluklarımızı yerine getirmemiz lazım. Mücadeleyle olmayacak bir şey yoktur. Yeter ki biz de mücadele azmi ve kararlılık olsun yeter.

TAHİR: KÜRTLERİN BAHARI OLABİLİR

Ermenistan Êzîdî Komitesi Üyesi Şêx Tahir: Ortadoğu kaosunda bilinçli hareket etmezsek elimizdeki tüm kazanımları da kaybedeceğiz. Doğru bir politika izlenirse bu kaostan Kürtlerin baharı doğabilir. Kimse bu Êzîdîdir, bu Müslümandır, bu Hristiyandır demeden birliğimiz güçlendirelim ve güçlenelim. Kürt ulusal birliğin yakalanacağına olan inancım tamdır.