1 Mayıs İsviçre kentlerinde direnişle karşılandı

İsviçre’nin onlarca merkezinde kadın emeğinin sömürüsüne karşı “Kadın emeği değerlidir” diyerek alanlara çıkan on binler, 1 Mayıs'ı “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla karşıladı.

Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, İsviçre'nin İsviçre’nin Zürih, Cenevre, Lozan, Basel, Bern, Luzern, St Gallen, Wintherthur, Solothurn dahil onlarca merkezinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 

ZÜRİH

Zürih 1 Mayıs Komitesi tarafından 29 Nisan'da başlayan kutlamalar, bugün binlerin katılımıyla düzenlenen yürüyüşle devam etti. Alte Kaserne meydanında 29 Nisan'da başlayan kutlamalarda İsviçre, Kolombiya, Küba, Afganistan, İran, Filistin, Türkiye VE Kurdistan’dan çok sayıda göçmen kurum, örgütler, siyasi parti, sivil toplum kurumları ve sendikalar tarafından stantlar açıldı.

Üç gün boyunca devam eden etkinliklerde iklim krizi, doğanın yıkımı, kadın özgürlüğü, cins eşitliği, savaşlar, ekonomik kriz, ırkçılık ile göçmen sorunlarının ele alındığı podyumlar ve sunumlar gerçekleştirildi.

1 Mayıs etkinlikleri kapsamında bugün düzenlenen yürüyüşe ise binlerce kişi katıldı. Helvetiaplatz’da bir araya gelen binler, üzerinde “Jin, jiyan, azadî” yazılı ana pankart arkasında yürüyüşe geçti. Oluşturulan yürüyüş kortejinde yer alan kurumlar tarafından yürüyüş boyunca kapitalist sistemin kadınlara, işçi ve emekçilere, ezilen halklara, doğaya, yaşama yönelik saldırılarına karşı açıklamalar okundu. Anarşist ve otonom gruplar tarafından bankalara kapitalist iş merkezlerinin camlarına boyaların fırlatılması üzerine çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Bellevue alanında ulaşan kitle, burada bir miting gerçekleştirdi. 1 Mayıs Komitesi tarafından yapılan konuşmalarda “Toplumsal cinsiyet adaleti mücadelesini sınıf mücadelesiyle birleştirelim” denilerek 14 Haziran İsviçre Kadın Grevi'ne güçlü katılım çağrıları yapıldı.

Yürüyüş, konuşmalar ardından sonlandırılırken kitle tekrar 1 Mayıs alanına dönerek etkinliklerine devam etti.

Alte Kaserne alanında gün boyu düzenlenen etkinliklerde Daf Connection tarafından düzenlenen konser ilgiyle izlendi. Öte yandan Medico International, “Rojava: Devrim, Kadın Kurtuluşu ve Sağlık” konulu panel gerçekleştirdi. 1 Mayıs etkinlikleri geç saatlere kadar süren konserler serisiyle sonlandırıldı.

WINTHERTHUR

Winterthur'da 1 Mayıs etkinliğini İsviçre'nin en büyük sendikası olan UNIA Sendikası organize etti. Etkinlik Aufbau, Antifa, CDK-S Winterthur (Demokratik Kürt Toplum Merkezi), Grünen Partisi, sosyalistler, anarşistler ve çeşitli grupların katılımıyla gerçekleşti. Saat 11:00’da Steinbergasse’de başlayan yürüyüş, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs'ın anlam ve önemine ilişkin birçok slogan atıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs etkinliğinde “Es lebe 1 Mai”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Hoch die internationale solidaritet” ve “Turkische arme raus aus Kurdistan” sloganları damgasını vurdu. 

Kürt gençlerinin oynadığı “Bablekan” oyunu ve yürüyüş esnasında trafiğe kapatılan caddede “Ha gerilla gerilla” şarkısı oldukça ilgi gördü ve İsviçreli anarşistler de Kürt gençlerine eşlik etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren yürüyüş, Winterthur şehir merkezi içinde devam etti. Yürüyüş, renkli görüntülerle başladığı noktaya geri döndükten sonra buruda yapılan konuşmalarla son buldu.

BASEL

Basel'de düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde, kanton polisi otonom ve anarşist grupları hedef alarak saldırdı.

Sabah saatlerinde Die Welt Park’ta bir araya gelen siyasi parti, sendika ve göçmen kurumlar buradan yürüyüşe geçti. İlk 10 dakika boyunca normal seyrinde devam eden yürüyüş korteji Elisabethen Kilisesi önünden geçerken ani ve sebepsiz bir şekilde polisin saldırısına uğradı. Enternasyonalist kortejin arasına dalan polis,  Anti-faşist grubu ayırıp, diğer eylemcilerin yürümesinde sorun olmadığını bildirdi. Sebepsiz bu müdahaleye halk tepki gösterdi. Ardından polis orantısız bir şekilde gaz bombası ve plastik mermiyle saldırdı.

1 Mayıs Komitesi, izinli olan bu eyleme karşı yapılan saldırıyı kabul etmediklerini belirterek, ablukaya alınan arkadaşları serbest bırakılıncaya kadar eylemlerini sürdürecekleri mesajını verdi. Polis saldırısında birçok kişi gazdan etkilendi veya yaralandı. Burada 6 saate yakın süren bekleyişin ardından kitle yürüyüşe devam etti. 22 kişi gözaltına alınırken, çok sayıda  kişi de kimlik kontrolü sonrası serbest bırakıldı. Kasernen meydanına ulaşan kitle adına yapılan konuşmalarda polisin orantısız ve anlamsız saldırısı protesto edildi.

CENEVRE

Cenevre’de Place de Gare'de toplanan dünyanın birçok noktasından farklı örgüt, sendika, oluşum ve siyasi partiden binlerce kişi, 1 Mayıs’ı kutladı. 

Kentte yaşayan Kürtlerin de dahil olduğu kutlamada, çalınan müzik eşliğinde bir süre halay çekildi. Ardından pankartlar açan kitle flama ve bayraklar taşıdı, düdük çalarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs'a yönelik açıklamalar okundu. Park du Bastion’da yürüyüş sonlandırılırken, burada da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

ST GALLEN

St Gallen’de aralarında Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin de yer aldığı 1 Mayıs kutlaması büyük bir coşkuyla geçti.

Grabenhalle meydanında toplanan kitle, büyük bir coşkuyla kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından 1 Mayıs alanına ulaşan kitle, burada bir miting gerçekleştirdi. Kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam eden kutlamada bilgilendirme stantları açıldı ve bir dizi konser düzenlendi.

BELLINZONA

LOZAN