FEDA, Alevilere dönük nefret söylemine tepki

FEDA, AKP'li Melih Gökçek'in Alevileri hedef alan söylemine tepki göstererek, devletin asimilasyon ve kültürel soykırım hedefine dikkat çekti.

FEDA AÇIKLAMA

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Antalya/Elmalı’ya bağlı bir Türkmen Alevi Tahtacı köyü olan Akçaeniş köyünde hakka yürüyen saz ve söz ustası Güven Coşkuner canın cenaze erkanında saz çalınması üzerine, Melih Gökçek Alevilerin inancını aşağılayacı söylemde bulunmuştur" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Recep Tayyip Erdoğan ile FETÖ’nün pinpon topu AKP’li Melih Gökçek, yapılan cenaze erkanıyla ilgili X hesabında, 'Hayda… Bunu da gördük. Yakında orkestra ile gömülenleri görürseniz şaşırmayın. Antalya’da ölmüş adama saz bile çaldılar' diyerek yaptığı bu soykırımcı açıklamasıyla, Alevi cenaze erkânına saygısızlık yapmıştır. AKP’li Melih Gökçek’in bu açıklaması aynı zamanda Alevilere karşı sürdürülen düşmanlığı körükleme, katliam ve soykırım çağrısıdır. Çünkü yakın tarih bu tür nefret söylemlerinin devamında neler olduğunu gösteren kanlı örneklerle doludur. 'Aleviler camiyi yaktılar' söyleminden sonra Maraş soykırımı yapılmıştır. Sivas’ta soykırımcı saldırılar, 'Aleviler, camiye saldırdılar' denildikten sonra yapılmıştır. Bütün bunları çok iyi bilen Melih Gökçek’in bu nefret söyleminin arkasında karanlık kanlı planlamaların bulunması ve bu düşmanca söylemden hareketle ilerleyen süreçlerde, Alevilere veya Alevi cenazelerine saldırıların geliştirilmesi çok mümkündür.
Amaçları; Alevileri bir yandan devlet eliyle asimile etmeye, diğer yandan da korkutarak kültürel soykırıma ortam hazırlamaktır.
Bu aşağılamaya karşı adalet kurumlarının harekete geçmesini bekliyor ve talep ediyoruz. Alevilere yönelik katliamlara ve soykırımlara yol açacak bu ifadelerinden dolayı Melih Gökçek, Maraş soykırımının provokatörü Ökkeş Kenger’in yaşlı versiyonu olarak yargılanmalı ve hak ettiği şekilde cezalandırılmalıdır."