Yeşiller: Uçuşlar pahalı, tren yolculuğu ucuzlasın

Son dönemlerde Almanya’da yükselişe geçen Yeşiller Partisi’nin eş başkanı Robert Habeck Merkel hükümetini çevre sorunlarına ilgisiz kalmakla suçladı. Habeck uçuşların pahalı, tren yolculuğunun ise ucuzlamasını istedi.

Almanya’da bir süredir ısınma ve ulaşımdan kaynaklanan karbondioksit (CO2) salınımlarının çevreye verdiği zararlar tartışılıyor. Değişik çevrelerden uzmanlar ve organizasyonlar ise Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümete bu zararların en aza indirilmesi konusunda önerilerde bulunuyorlar. Son olarak hükümete danışmanlık yapan Ekonomik Uzmanlar Konseyi iklim korumaya yönelik bir rapor hazırlamıştı.

Başbakan Merkel’e sunulan raporda hem akaryakıta çevreyi kirlettiği ölçüde hem de konutların ısıtılmasında salınan karbondioksit oranına göre ek vergilendirmelerin getirilmesi öneriliyordu. Çevre vergileri yerine son dönemlerde yükselişe geçen muhalefet partisi Yeşiller cephesinden yeni bir öneri geldi.

Televizyon kanalı ZDF’nin yaz söyleşileri programına katılan Yeşiller Partisi’nin eş başkanı Robert Habeck, Almanya’da bu aralar fiyatları çok düşen uçak yolculuğunun pahalı, fiyatları yüksek olan tren biletlerinin de indirilmesini istedi ve “Geçmişimizi pahalı, geleceğimizi de ucuz yapmalıyız” şeklinde konuştu.

“2038’DE DEĞİL 2030’DA KÖMÜRDEN VAZGEÇMELİYİZ”

Federal hükümeti çevre sorunlarına ilgisiz kalmak ve hiçbir pratik adım atmamakla suçlayan Yeşiller Partisi lideri kömür enerjisinden hızlı şekilde vazgeçilmesini istedi.

Hükümetin kömür üretimini 2038’de sonlandırmayı planladığına dikkat çeken Habeck “2038 çok geç olacak, Paris'te İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne göre 2030’a kadar kömürden vazgeçmiş olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Annalena Baerbock ile Yeşiller’in eş genel başkanlık görevini yürüten Robert Habeck Almanya’da son dönemlerde yıldızı parlayan siyasetçilerin başında geliyor. Olası bir seçimin ardından Habeck’in başbakanlık koltuğuna oturacağını düşünen bir kesim de var. Çünkü Yeşiller hem eyalet hem geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde beklenmeyen şekilde yüksek bir oy almıştı.

Şu anda oyu anketlerde 22’lik bir rakamla başbakan Merkel’in partisinin ardından gelen Yeşiller’in bu yükselişini sürdürmesi halinde SPD ve Sol Parti ile “kırmızı-kırmızı-yeşil” hükümetini kurabileceği belirtiliyor.

Şu anda Thüringen, Berlin ve Bremen eyaletleri SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin birlikte kurduğu koalisyon hükümetleri tarafından yöneltiliyor. Hessen ve Baden-Württemberg’te ise Yeşiller ile Başbakan Merkel’in partisi CDU yönetimde.