Sıtmanın yayılmasını önlemek için zehirli mantar

ABD’deki Maryland Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, genetiği değiştirilen bir mantar türüyle sıtma hastalığını yayan sivrisineklerin yok edilmesi mümkün oldu.

Science dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, Avustralya’da yaygın olan bir örümcek türü ile Metarhizium pingshaense adlı bir mantar türü kullanıldı. Uzmanlar, örümcek türünün zehrini mantara enjekte ederek, sivrisineklerin olduğu ortama bıraktılar.

İKİ NESİL SONRA YOK OLDULAR

45 gün boyunca örümcek zehri enjekte edilmiş Metarhizium pingshaense türü mantara maruz bırakılan bin 500 civarında sivrisineğin sayısı 13’e kadar geriledi. Aynı dönemde gözlenen ve doğal ortamlarında bırakılan sivrisineklerin sayısının ise artış göstermeye devam ettiği görüldü.

Maryland Üniversitesi’nden uzmanlar, örümcek zehri enjekte edilen mantara maruz kalan sivrisineklerin iki nesil sonra yok olduğuna dikkat çektiler.

AMAÇ SİVRİSİNEKLERİ YOK ETMEK DEĞİL!

Araştırmada yer alan Dr. Brian Lovett, kullandıkları zehirli mantarın başta arılar olmak üzere diğer böcek veya haşere türleri için ölümcül olmadığını kaydetti. Lovett, amaçlarının sivrisinekleri yok etmekten ziyade sıtma hastalığının yayılmasını engellemek olduğunun altını çizdi.

2017 yılı verilerine göre, 87 ülkede 219 milyon kişi sıtma hastalığına yakalandı. Hastalığa yakalanan 435 bin kişi ise yaşamını yitirdi.