Putin’in vaatlerine rağmen Rusya’da yoksulluk arttı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2024 yılına kadar yarıya indirmeyi vaat ettiği yoksulluk bu yıl da artarak, 21 milyon kişiye ulaştı.

Rosstat Enstitüsü tarafından yapılan resmi istatistiklere göre, 146 milyon nüfuslu Rusya’da yoksul sayısı geçtiğimiz yıla oranla yarım milyon artış gösterdi. Ülkedeki yoksulların sayısı bu yılın ilk çeyreğinde 20,9 milyona yükseldi.

VAATLERE RAĞMEN 0,4 PUAN ARTTI

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yoksul sayısının 20,4 milyon ile yüzde 13,9 olduğu Rusya’da bu yılki yoksulluk oranı yüzde 14,3’e yükselmiş oldu.

Her ne kadar Rusya’daki ‘resmi’ yoksulluk oranı birçok Avrupa ülkesiyle aynı düzeyde gözükse de bir yıl içinde yaşanan 0,4 puanlık artış oldukça dikkat çekici.

Geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimleri öncesinde ülkedeki yoksulluğu 2024 yılına kadar yarı yarıya düşürmeyi vaat eden Vladimir Putin’in hedefine ulaşmasının giderek zorlaştığı görülüyor.

Ancak Rosstat, yoksul oranındaki artışın bir diğer nedeni yoksulluk sınırının hesaplanmasına ilişkin metodun değiştirilmesiyle açıklıyor. Geçtiğimiz yıl 10 bin 38 ruble olan bir kişi için yoksulluk sınırı, bu yıl 10 bin 753 rubleye yükseltilmişti. Bunun ise Euro bazında 10 Euroluk bir artışa denk geldiği bildiriliyor.

PUTİN’İN HEDEFİNİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN İKİ KAT DAHA FAZLA BÜYÜME ŞART

Putin’in yoksulluğu yarı yarıya azaltma hedefinin gerçekleşebilmesi için 2024 yılına kadar her yıl en az yüzde 4,4’lük bir ekonomik büyüme gerekiyor. Oysa en son verilere göre 2018 yılındaki ekonomik büyüme yüzde 2,3 olmuştu.

Öte yandan yapılan Rusya’da kendisini ‘orta sınıfa’ mensup görenlerin oranı yüzde 60’lardan yüzde 47’ye kadar gerilemiş durumda. Ülkedeki yoksulluk oranının artmasında 2014 yılında 100 dolar seviyesinin üzerinde olan petrol fiyatlarının hızla düşmesinin payı büyük. Rusya’da kamuda çalışanların yüzde 40’ı başta petrol ve doğal gaz olmak üzere hammadde ihracatının yapıldığı sektörlerde istihdam ediliyor.