Milyonlar ‘iklim için harekete geçilsin’ çağrısı yaptı

Dünya genelinde bir araya gelen milyonlarca kişi, küresel ısınmaya karşı acilen harekete geçilmesi için sokaklara indi.

Küresel ısınmanın ağır etkilerine dikkat çekmek ve dünya ülkelerini acilen önlem almaya çağırmak amacıyla düzenlenen İklim Grevi’ne gençlerin çoğunlukta olduğu milyonlarca kişi katıldı. Tüm kıtalarda binlerce şehirde düzenlenen ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından pazartesi günü düzenlenecek özel iklim zirvesi öncesindeki eylemler, İsveçli lise öğrencisi Greta Thunberg’in öncülüğünde başlayan ‘Fridays for future’ eylemlerinin bir parçası.

Başta Londra, Tokyo, Paris, İstanbul, Seul, Bangkok, Sydney, Manila, Bombay, New York ve Varşova olmak üzere 5 bine yakın dünya kentinde düzenlenen eylemlere, özellikle ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri yoğun katılım gösterdi.

İklime karşı duyarlılığın kamuoyunda en yüksek olduğu ülkelerden olan Almanya’da birçok şehirde düzenlenen eylemlere organizatörlere göre en az 1,4 milyon kişi katıldı. Başkent Berlin’in yanı sıra Köln, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt gibi büyük kentlerdeki eylemler nedeniyle adeta hayat durma noktasına geldi. Sadece Berlin’deki eyleme 270 bin kişinin katıldığı duyuruldu. Berlin’deki eylemlerde idam sehpaları kurularak, iklimsel değişikliklere karşı duyarlılık oluşturulmaya çalışıldı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise en az 100 bin kişinin katıldığı eylemlerde çocuk ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Polisin katılım sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındığı bildirildi. Londra’daki eyleme Belediye Başkanı Sadiq Khan ile İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de katıldı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’in yanı sıra Varşova, Prag, Kopenhag, Lefkoşa, Atina gibi başkentlerde iklim için harekete geçilmesi istendi.

“DAHA AZ BANKA, DAHA FAZLA BUZUL İSTİYORUZ”

Fransa’da başkent Paris’te en az 10 bin gencin katıldığı eylemler, yaklaşık 100 diğer kentte de on binlerce kişiyi sokağa döktü. Geçtiğimiz mart ayındaki ilk iklim eylemine 200 bin gencin katıldığı Fransa’da hemen her eyleme binler ya da yüzlerin katıldığı bildiriliyor. Fransa’daki eylemlerde, ‘Gelecek istiyoruz’, ‘Daha az banka, daha fazla buzul’ ve ‘Dünya, yaşanabilecek tek gezegendir” sloganları atıldı. Gençler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan iklim konusunda kesin adımlar atmasını istedi.

NEW YORK’TA ÖĞRENCİLERE İZİN

İklimsel değişikliklere ‘şüpheyle’ yaklaştığını birçok kereler duyuran Donald Trump’ın başkan olduğu ABD’de ise, 1 milyonu aşkın öğrencinin eylemlere katılması bekleniyor. Şu saatlerde sadece New York’ta 1,1 milyon öğrenci kent belediyesinin izin vermesiyle de derslere katılmayacak. Eylemler halen sürüyor.

Pasifik Okyanusu’ndaki ülkelerden Filipinler’de de binlerce kişi başkent Manila ile diğer kentlerdeki eylemlere katıldı.

Avustralya’da ise eylemlerde ise en büyük katılım Sydney’de gerçekleşti. 300 bini aşkın öğrenci, çocuk ve ailelerinin katıldığı eyleme, mart ayına oranla iki kat daha fazla katılımın olması dikkat çekti. Avustralya, küresel ısınmanın etkilerinden olan kuraklıkların en fazla etkilediği ülkelerin başında gelirken, ülke genelinde katılımcı sayısı 400 bin olarak verildi.

“KONUŞUYORLAR AMA HİÇBİR ŞEY YAPMIYORLAR!”

Çin, Hindistan, Tayland ve Endonezya gibi ülkelerdeki yüz binler de iklim için eylemlere duyarsız kalmadı. Başkentlerin yanı sıra irili ufaklı birçok şehirde sokaklara inildi. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yapılan bir eylemde konuşan Lilly Satidtanasarn adlı genç, “Gelecek bizleriz ve daha iyisini hak ediyoruz. (Yetişkinler) sadece konuşuyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. Hiçbir mazeret kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Endonezya’nın tatil yörelerinden Bali’de bir araya gelen üniversite öğrencileri, adanın güneyindeki Sanur sahillerinde yürüyerek değişim çağrısı yaptılar. Endonezya’da son iki haftada çıkan yangınlarda 330 bin hektar ormanlık alan yok olmuştu.

Afrika’da ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Uganda gibi ülkelerde çok sayıda eylem düzenlendi. Sadece Güney Afrika’daki eylemlere on binlerce kişi katıldı.

Aylardır gösterilerin sürdüğü Hong Kong’daki eylemlere ise, onlarca kişi katıldı.

İç savaşın sürdüğü Afganistan’da da onlarca kadın, başkent Kabil’de güvenlik güçlerinin korumasında iklim için eylem düzenledi.

ÖZEL ZİRVE PAZARTESİ NEW YORK’TA

Küresel ısınmanın yol açacağı büyük felaketlerin önlenebilmesi için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Uzmanlar, 2050’ye kadar atmosfere salınan karbondioksit (CO2) oranının sıfırlanmaması halinde küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması hedefi hayalden ibaret olacak.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 100 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının da katılımıyla pazartesi günü New York’ta özel bir iklim zirvesi düzenlenecek. Katılımcı ülkelerin acil ve kesin önerilerle zirveye katılmaları beklense de henüz iyimserlik için çok erken.