Küresel ısınma: 56 kutup ayısı Rus köyü etrafında toplandı

Rusya’nın kuzey doğu ucundaki Çukotka’ya bağlı bir köy etrafında 56 kutup ayısı toplandı. Buzulların gecikmesi nedeniyle toplanan ayılar köylüler tarafından besleniyor.

Rus medyası ve çevre örgütü WWF’ye göre, denizde oluşan buz avlanmaya çıkmak için yeteri kadar güçlenmediği için 56 beyaz ayı mevcut durumda Ryrkaipii köyü yakınında bulunuyor. Bilim insanları bunun iklim değişikliklerinin bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Ayıların gelmesi ile birlikte köylüler, ayıları beselemek için mors cesetlerini belli bir mesafeye bıraktı.

Ria Novosti ajansına konuşan yerel bir derneğin sorumlusu Tatiana Minenko, “Başka örgütlerle birlikte, kıyıda topladığımız mors cesetleri ile bir beslenme noktası oluşturduk” dedi. Minenko’ya göre, sayılarının fazla olmasından dolayı erkek ayılar besine sahip çıkarak, dişi ve küçük olanları engelliyor.

Aynı ajansa bilgi geren meteoroloji servisleri, Cumartesi günü bölgede hava sıcaklıklarının düşmesini ve buzların 11 Aralık’tan itibaren sağlam hale gelmesini beklediklerini bildirdi.

Antarktika’da olduğu gibi Arktika’da da buzulların erimesi son onlarca yıl içerisinde arttı. Bu durum, buz kütlelerinin küçülmesine ve sözkonusu bölgelerdeki hayvan türlerinin yaşam alanlarında değişime yol açtı. Sonuç olarak, kutup ayıları giderek daha fazla sıklıkta Rusya’nın kuzey ucundaki köyler veya kentlere yaklaşıyor.