Küresel ısınma : 0,5 derece artış bile on binlerce can alacak

Dünyanın geleceğinde en önemli sorunların başında gelen küresel ısınmanın beklenenden 0,5 derece daha fazla olması halinde sadece Çin’de her yıl on binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açacak.

Nature Communications adlı dergide yayınlanan bir çalışmaya göre, küresel ısınma, dünya nüfusunun beşte birine yakınının yaşadığı Çin’de ciddi sonuçlara neden olacak.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ısınmanın 1880 yılına oranla en fazla 1,5 derece ile sınırlandırılmasının önemine dikkat çekilen araştırmada, aksi halde her yıl ek on binlerce ölümle karşı karşıya kalınacak. Araştırmaya göre, küresel ısınmanın 2 dereceye ulaşması halinde her yıl ortalama 30 bin kişi hayatını kaybedecek.

1880 yılındaki ilk ölçümlere oranla 1 derece kadar fazla olan küresel ısınmanın en fazla 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefi oldukça önemli. 2015 yılında Paris’te düzenlenen COP21 İklim Zirvesi’nde küresel ısınmanın en fazla 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması hedefi konmuştu.

2000’LERDEN BU YANA YÜZ BİNLERCE İNSANIN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI

Ancak bugüne kadar üye devletlerin verdiği vaatlerle bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın en fazla 3 derece ile sınırlandırılabileceği hesaplanıyor. Bu durum özellikle 2000’li yıllardan bu yana yaşanan aşırı sıcaklıkların daha sık meydana gelebileceğini gösteriyor.

Avrupa ülkelerinde 2003 yılında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle 70 bine yakın kişi yaşamını yitirirken, 2010 yılında Rusya’nın batısındaki rekor sıcaklıklar 50 bin kişinin zamansız ölümüne neden olmuştu.

Çin’de ise 1986-2005 yılları arasında aşırı sıcaklıklar her bir milyonda 32 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Küresel ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırılması halinde dahi bu ölüm oranlarının bir milyonda 49 ile 67 arasına yükselmesi bekleniyor.