Krizden dolayı çiftçiler tarlalarını satıyor

Türk devletinin içinde bulunduğu krizden dolayı bir çok çiftçi tarlasını satmak zorunda kalırken, tarımın yok olmaya başladığını söyleyen çiftçiler, yaşananların sorumlusunun AKP olduğunu belirtti.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan rejiminin içeride ve dışarıda izlediği yıkıcı politikalar sonucunda yaşanan ekonomik kriz geçen her gün daha derinden hissediliyor. Van'da yaşanan ekonomik krizden dolayı binlerce tarım alanı satılığa çıkarıldı.

Serhat Bölgesi'nin en verimli topraklarına sahip olan Van'ın Erciş Ovası'nda lahana, şeker pancarı, patates, buğday ve sebze çeşitleri ile üzüm, elma, kayısı, ceviz gibi onlarca ürün yetişiyor.

Erciş Ovasında yetişen bu ürünler tüm Kürdistan ve Türkiye kentlerine gönderiliyordu. Binlerce yıldır halkın geçim kaynağı olan tarım alanları, AKP’nin bölgedeki tarımı yok etme politikaları nedeniyle bitme noktasına geldi.

TARIM ALANLARI TERK EDİLMEYE BAŞLANDI

Erciş Ovasında yetişen bazı ürünlere devletin kota koyması ve zamlardan dolayı çiftçinin zarar etmesi tarım alanlarının terk edilmesine neden oldu. AKP’nin ekonomik ambargosunun yanı sıra düzensiz kentleşme de tarım alanlarını olumsuz etkiliyor. Bugün binlerce dönüm tarım arazisinin üzerine binalar inşa edilmiş durumda. Yaşanan ekonomik krizden dolayı binlerce tarım alanı ekilmeyerek satılığa çıkarıldı. Satılığa çıkarılan tarlalar ise bir daha ekilmediği gibi yerlerine de yeni binalar dikiliyor.

ANF’ye konuşan Ercişli çiftçiler, AKP’nin tarım alanında yaptığı yanlış politikalar nedeniyle çiftçinin zarar ettiğini belirtiyor. Ekonomik krizle birlikte yapılan zamlarla zararlarının daha da arttığını ifade eden çiftçiler, bunun tek sorumlusunun AKP olduğunu kaydediyor.

EKONOMİK VE SİYASİ KRİZLERDEN DOLAYI ÇİFTÇİLİK YAPAMAZ HALE GELDİLER

Çiftçiliği dedesinden ve babasından sonra kendisinin devraldığını belirten Hayrullah Demir, son zamanlarda yaşanan siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle tarım yapamaz hale geldiklerini belirtti.

Siyasi kriz nedeniyle ürünlerini başka yerlere gönderemediklerini vurgulayan Demir, "Bu olumsuzluklardan sonra ekonomik kriz birlikte zarar etmeye başladık. Her şeye zam gelmeye başladı. Mazota, gübreye ve tohuma zam üstüne zam yapıldı” dedi.

Demir, Türk parası değer kaybetti. Bu nedenlerden dolayı kardan çok zarar etmeye başladık. Yüz yıllardır sürdürdüğümüz çiftçiliği bırakmak zorunda kaldık. Benim gibi Erciş’te birçok kişi tarlalarını satışa çıkardı. Satmaktan başka çaremiz kalmadı. Bu kriz herkesi etkilediği gibi, bizleri de etkiledi" diye ekledi.